košík je prázdný

Čiření vín má mnoho možností

Ve sklepích se vína čistí a mnozí vinaři začali již vína i čeřit, tedy dodávat jim téměř dokonalou čistotu. Existuje mnoho druhů čeření, mnoho druhů přípravků. Nejzákladnější jsou bentonity. Bentonit je vlastně zemina obsahující silikáty vápníku, sodíku a hliníku, které mají mimo čeřící i absorpční schopnosti vůči bílkovinným látkám ve víně.

Je si třeba ale uvědomit, že běžné bentonity potřebují pro svou účinnost teplotu minimálně 15°C, a to bývá právě v tuto dobu velký problém.To lze jednoduše vyřešit ponorným ohřívačem s termostatem. Klasickým přípravkem na této bázi je Bentolit super v práškové konzistenci. Jeho největší výhodou je nízká cena, je však o něco hůře rozmíchatelný. Můžeme jedině chválit máme také Plusgran Gel, sodný bentonit vyrobený z kvalitních amerických surovin. Je granulát a lépe se rozmíchává.

Existuje také proteinové čiřidlo Finecol. Je velmi snadno rozpustný a rychle použitelný, zejména na obtížně čiřitelná vína nebo vína vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Dá se použít na bílé, růžové i červené víno. Ideálním čeřidlem pro nižší, tedy sklepové teploty okolo 8°- 10 °C, jak nyní v mnoha sklepích jsou, je kombinace přípravku Klarsol Super a Hausenpasty neboli vyziny. Je vyrobena z rybích měchýřků a funguje zcela spolehlivě. Bez jakýchkoliv postranních pachutí nebo jiných problémů. Je ovšem třeba říci, že Hausenpasta s kaly neodstraňuje bílkoviny.

Pro harmonizaci a doladění červených vín se používá jako jedno s nejstarších čiřidel bílek ze slepičích vajec. Zjemňuje tvrdá vína a kulatí je. Používají se 1-3 bílky na 1 hl vína. Hotový přípravek na bázi vaječných bílků je spolehlivý a osvědčený přípravek Blancol. Velmi dobře reaguje, má vynikající čiřící efekt a absorbuje krásně hořčiny a taniny.

Na problematická vína, špatně se čistící, je v nabídce Vinařského domu vynikající chladnomilný Eiwex granulát, který spolehlivě funguje i při teplotách od 6°C, tedy bez nutnosti ohřívat víno.

Rozhodně bych ještě stále nekončil s tzv. sirkovými komisemi. I v prvních měsících nového roku k nám do obchodu chodí vinaři s tímto problémem.

Každopádně bych při léčení této doposud přesně nezdůvodněné choroby už nepoužíval staré metody typu několika hodinového větrání přes čerpadlo či šlehání metlou. Tímto násilným procesem můžete z vína odstranit mimo zápachu i přirozenou vůni. Změní se také viskozita vína. Ideální prostředek na odstranění pachutí, fungující naprosto spolehlivě už během několika dní je Kupzit. Dá se použít i v pozdějším stadiu choroby ale jak říkám, sirková komise složená z několika nezávislých vinařů je jistota včasného rozpoznání problému.

Je možná dobré si uvědomit, že technologie výroby vína u nás prodělala za dobu od roku 1989 ze všech potravinářských oborů největší pokrok. Není třeba se bát přípravků na zušlechtění vín či na odstranění problémů ve víně. Nabízíme jen velmi kvalitní přípravky vyrobené z přírodních produktů, v zahraničí osvědčené a velmi moderní.

Pracovníci Vinařského domu, kteří jsou sami zkušenými vinaři, vám vždy poradí s aplikací. Takže určitě platí - nebát se novinek a - nebát se zeptat.

A ještě bych rád připomněl naši prodejnu zaměřenou na dárky pro vinaře, sommeliérské potřeby, knihy spojené s vinařstvím, zahrádkařením či pálením, desítky druhů skleniček, karaf, džbánů, nápojové sklo, různé typy lahví na pálenky s mnoha typy potisků a tvarů. Je rovněž v areálu Vinařského domu v Dubňanech. Dárek pro vinaře tady určitě najdete..

Kontaktovat nás můžete i prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Sdílejte nás

Zasílání novinek

Přihlaste se pro zasílání novinek a akcí!