košík je prázdný

Vinařova zima

Není to nic špatného..

O dřevěných chipsách, vytvářející tzv. barriquový efekt ve víně, jsme psali už vícekrát. Jsou u nás za něco tak trochu neslušného. A přitom zcela zbytečně. Nasazení a používání kousků dubového dřeva (odtud chips), je v rámci EU povoleno. Úspěšně se po celém světě používá již řadu let.

Číst dál: Není to nic špatného..

Bílkoviny musí pryč!

Víno, stejně jako řada dalších potravin, obsahuje velké množství organických látek. Z látek dusíkaté povahy mají velký význam především aminokyseliny a bílkoviny. A právě bílkoviny nám umí ve víně vytvořit zákaly a vady v čistotě vína. Pochází z hroznů, kde tvoří jakési látky proti mikrobiálnímu napadení. V ročníku vín 2016 se vyskytují ve větší míře, neboť platí úměra, že čím vyšší sladkosti hroznů, tím vyšší obsah bílkovin ve víně.

Již více jak 50 let se k odstraňování bílkovin ve víně používá bentonit. Jedná se vlastně o velmi kvalitní čiřící prostředek, který má záporný elektrický náboj. Ve víně se spojí s pozitivně nabitými bílkovinami, a umožňuje tak jejich sedimentaci na dno nádoby. Působí také pozitivně na odstranění nečistých vůní a chutí. Dávkování je závislé na naměřené hodnotě bílkovin a objemu nádoby. Pokud budete chtít bílkoviny ve víně změřit, zastavte se u nás ve Vinařském domě, kde toto měření provádíme. Na odstranění bílkovin jsou velmi vhodné zejména granulované bentonity, jako například Plusgran Gel, které mají vynikající absorbční schopnosti a velmi dobře se rozmíchávají. Nezapomeňte také, že bentonity potřebují k činnosti nejméně 15° C. Tady přijdou ke slovu oblíbené ohřívače. Pokud máte opravdu studený sklep, nebo nechcete ohřívat víno, máme v nabídce Vinařského domu také bentonit Eiwex, který dokáže pracovat při teplotách od 6°C. Ve víně je více bílkovinných frakcí. Jejich odstranění vyžaduje různá množství bentonitu. Dávky se mohou tedy vyšplhat i do vysokých čísel. Ale i v tomto směru je potřeba postupovat obezřetně a velmi precizně. Vysoké dávky bentonitu mohou i negativně ovlivnit aromatický a chuťový projev vína. Bentonit odstraňuje stabilní i nestabilní bílkoviny. Používá se, aby se snížil zejména obsah nestabilních a na teplo citlivých bílkovin, aby nedocházelo v lahvích k tvorbě bílkovinných zákalů. Také taniny se s bílkovinami velmi dobře vážou. Bentonit ve vyšších dávkách také může způsobit, zejména u mladých vín, ztrátu barvy. V naší nabídce máme rovněž speciální roztok BK Reagenz, který velmi rychlým a jednoduchým způsobem dokáže bílkovinu ve víně změřit. I když není levný, dokáže vám v případě prodeje vín s vysokým obsahem bílkovin ušetřit několikanásobně vyšší peníze za zakalená a znehodnocená vína. Zbytečná práce a promarněný čas. Vše se musí udělat znovu. A tomu se dá předejít právě precizním a důkladným odstraněním bílkovin.  

 

 

Lahvování vína - tak trochu věda?

Některá mladá vína už jsou ve formě. Chtějí do lahví následně a do světa. Lahvování v podmínkách malých sklepů není vůbec jednoduchá věc. Chce to důslednou přípravu, aby se víno v lahvích nepokazilo.

Číst dál: Lahvování vína - tak trochu věda?

Zimní řez jako základ úrody

Nyní nastává ta správná doba zimnímu řezu, neboli jak my vinaři říkáme, stříhání vinice. Musíme zejména brát ohled na to, jakou odrůdu stříháme, a podle toho ji tvarovat.

Číst dál: Zimní řez jako základ úrody

Problémy při odbourávání kyseliny jablečné? Jde o Ph!

Jablečnomléčná fermentace se v letošním roce mezi vinaři probírá více než kdy jindy. Je to hlavně tím, že ne všem se podařilo dostat tento proces až do technologického závěru, tedy optimálních 0 až 0,2 g kyseliny jablečné. A nebo proces JBK (jablečnomléčné kvašení) trval natolik dlouho, že se vinaři báli o zdraví vína, ve kterém JMK probíhalo.

Číst dál: Problémy při odbourávání kyseliny jablečné? Jde o Ph!

Vinařovy tipy na dárky pro Vaše blízké

Tak jako každý rok i letos přichází do našich prodejen, ať už té specializované na vinařské dárky, sklo či víno, a nebo do haly s vinařskými potřebami v areálu Vinařského domu v Dubňanech, velký počet zejména maminek, manželek, babiček i dcer a synů s bezradností ve tváři, co koupit svým blízkým chlapům nejen pod stromeček.

Číst dál: Vinařovy tipy na dárky pro Vaše blízké

Úprava kyselosti mladých vín

Vinařský rok máme za chvíli úspěšně za sebou, dokonce první mladá vína jsou už i vypita a začínáme nový ročník opatrně hodnotit. Projevilo se to, co jsme všichni předpokládali. V mladých vínech je letos vysoký obsah kyselin, tedy kyseliny vinné a kyseliny jablečné, které představují v hroznech 70-90% všech kyselin.

Číst dál: Úprava kyselosti mladých vín

Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Každý z nás vinařů by chtěl mít ve sklepě velká vína. To je známá věc. Ale pokud chcete jezdit ve velkém a krásném autě, musíte si prostě připlatit. To samé platí o některých špičkových přípravcích do vína, kupříkladu o taninech. V tuto roční dobu, tedy při takzvaném školení mladých vín je dobré zmínit některé z výrobků určených k zvýšení kvality, stabilizace a také barvy vína. Taniny jsou jedněmi z těch základních.

Číst dál: Taniny - šikovní pomocníci při výrobě krásných vín

Strana 1 z 2

Sdílejte nás

Zasílání novinek

Přihlaste se pro zasílání novinek a akcí!