košík je prázdný

Vinařovo léto

Tekutá motyka

Letošní divoké jaro, s mrazíky a dešti nám moc práce ve vinicích a zahradách nedovolilo. Ale o to více takové počasí svědčí neskutečně rychle se šířícím plevelům, buřinám a dalším zeleným rostlinám, které si nepřejeme mít mezi záhony či hlavami révy. A protože „motykových“ tetiček velmi ubylo, a modernímu člověkovi se moc kopat nechce, dá se použít i „tekutá motyka“ jak se v našem žargonu říká herbicidním přípravkům. 

Číst dál: Tekutá motyka

Revize před vinobraním aneb co bude potřeba?

Navzdory proměnlivému počasí a tlakům různých chorob v průběhu letošního roku se vinobraní, tedy završení našeho snažení ve vinici, neúprosně blíží. Slabší povahy vinařské komunity začínají být nevrlí, nervózní a není s nimi řeč. Není divu. Vinobraní není romantická procházka s kýblíkem do poloviny zaplněným hrozny za slunečného počasí nad Pálavskými jezery, jak se snaží ostatní národ přesvědčit pražští filmaři, ale zejména obrovské množství příprav, úklidů, lahvovaní starších vín a desítky dalších malých úkonů. Do toho starost o úrodu, zda zaplní sklep, jestli ji nesežerou špačci či neukradnou zloději. Možná vám pomůže malá revize toho, co by jste měli mít na vinobraní připraveno.

Číst dál: Revize před vinobraním aneb co bude potřeba?

Co aktuálně hrozí na vinicích?

Pokud vám ve vinicích po jarních mrazech ještě něco zůstalo, a zdá se, alespoň v našich vinicích, že ano, je třeba se o révu právě v tuto dobu řádně postarat. Díky vysokým teplotám a vlhku, které sebou občasné přeháňky nosí, je tlak houbových chorob na vinice opravdu dost silný. Do Vinařského domu v Dubňanech už doneslo několik vinařů listy i hrozny napadené zejména padlím.

Číst dál: Co aktuálně hrozí na vinicích?

Vinice se dávají dohromady. Čím jim pomoci?

Po katastrofickém jarním mrazu se vinice pomalu dávají dohromady. Tedy jestli se to tak vůbec dá říci. Hlavy kmínků připomínají štětinaté metle. Příroda se probíjí každou puklinou a nahrazuje zmrzlé tažně. Je tedy nutné dát vše do pořádku a najet na standardní ošetření vinice. Ať už budou mít úrodu deset nebo šedesát procent.

Číst dál: Vinice se dávají dohromady. Čím jim pomoci?

Třísloviny a hořčiny ve víně nechceme

Tak už se nám pomalu blíží vinobraní. U cest jde vidět první prodejce „burčáku“ nebo co to vlastně je, modré odrůdy se začínají zabarvovat a přípravy ve sklepích vrcholí.

Dnes už by se vinobraní nemělo obejít bez pořádné a k hroznům šetrné techniky, jako jsou například mlýnkoodstopkovače. Pokud používáte jenom mlýnek na hrozny, je možné, že vaše vína budou hořká a trpká. Třapiny, zvláště pokud se naruší mletím, obsahují vysoký objem nepatřičných látek, zbytků postřiků, různých brouků, listů atd. Tyto nečistoty pak po vylisování negativně ovlivňují kvalitu vína.

Číst dál: Třísloviny a hořčiny ve víně nechceme

Vypadá to dobře....

Vinobraní se blíží mílovými kroky. Není to vůbec dávno, co jsme se bavili na téma stříhání vinic. A hrozny už vcházejí do své finální fáze, zaměkání hroznů a zrání bobulí. Předminulý divoký víkend (alespoň v okolí Dubňanské hory) zanechal lehké škody po krupobití na hroznech. Jinak se jeví úroda jako bohatá a zatím i zdravá. Ale aby to tak i zůstalo, musíme o ni stále pečovat.

Číst dál: Vypadá to dobře....

Na detailech záleží - na co dbát před lahvováním

Doba vinobraní se pomalu blíží a někteří vinaři musí uvolnit nádoby mladým vínům. Rozhodnou se staré víno nalahvovat, aby nepřišlo ke zmaru stykem s mladými kvasinkami. Mnoho nás malých vinařů používá k této činnosti vakuovou plničku Enolmatic se svíčkovým filtrem. A tady může nastat problém, se kterým jsem se setkal mnohokrát i u svých vín.

Číst dál: Na detailech záleží - na co dbát před lahvováním

Proklatá choroba ve vicni: padlí . Kde se vzala a jak s ní bojovat?

Bitva o úrody vrcholí. Tento výraz z dob dřívějších se k některým těžkým obdobím révy hodí. Někteří vinohradníci už boj hlavně s padlím vzdali a netečně čekají, jak to všechno dopadne. Kde se tady tato zákeřná choroba vlastně vzala a jak se proti ní dá bránit? V rozmezí padesáti let devatenáctého století utrpělo evropské vinařství tři překvapivé rány, které znamenaly nejen nesmírné soukromé ale i národohospodářské škody. Navíc otřásly existencí tohoto zemědělského oboru takovou měrou, že bylo ohroženo ve své podstatě.

Číst dál: Proklatá choroba ve vicni: padlí . Kde se vzala a jak s ní bojovat?

Strana 1 z 2

Sdílejte nás

Zasílání novinek

Přihlaste se pro zasílání novinek a akcí!