košík je prázdný

Vinařovy postřehy

Lehké a skvělé - nerezové nádoby


 Původně jsem chtěl do titulku napsat „Nerezové nádoby na víno“. Nakonec jsem slovíčko „víno“ vynechal. Nerezové nádoby jsou fenomén. I v malých sklepích našich vinařů mají své místo. Jejich výhody ale neznají jen vinaři. Několik jsme jich posílali z Vinařského domu v Dubňanech, kde jsou nejlevnější a velmi kvalitní, nejen do celé naší republiky, ale také na Slovensko či do Polska. Kupují je pálenkáři, medaři, malovýrobci piva a mnoho různých jiných profesí, které potřebují kvalitně uskladnit svůj výrobek, bez rizika znečištění či inexe jiných pachů a chutí.

Ve vinařství a v poslední době zejména u malovinařů, je jejich nárůst nákupu největší. Je to dané také tím, že cena klesla oproti minulé dekádě nejméně o 50 %. Kvalitní nerezovou nádrž o objemu 100 l, včetně plovoucího víka, duše, tlakového ventilu a nerezového vypouštěcího ventilu tak dnes u nás pořídíte za 3 790 Kč. To je absolutně nejlepší cena v ČR.

Vinaři oceňují na těchto výrobcích několik věcí. Například lehkost. Ta je důležitá nejen při manipulaci a uložení. Nejvíce ji ale vinař ocení při vymývání. Výše uvedená stolitrová nádrž váží jen  6 Kg! Je tedy o mnoho lehčí jak skleněný demižon 50 litrů v koši. Díky ušlechtilé nerezové oceli, což je vlastně legovaná ocel, která obsahuje vysoký podíl chromu (a také dalších kovů jako niklu, molybdenu, titanu a dalších), nemusí být stěna příliš silná.

Na vnější stěně vytváří chrom spolu s vzdušným kyslíkem pasivní vrstvu, která nepropouští kyslík, a tím je legovaná ocel chráněna před rezavěním. Při porušení této vrstvy putují ionty chromu z oceli na povrch, a tím tak opět uzavírají pasivní vrstvu. Tento proces je ale možný jen omezeně, protože v daném místě se postupně snižuje koncentrace chromu. Nerezovou nádobu si tak musíme chránit. Zejména před porušením jinými kovy nebo nevhodnými přípravky. Pak přichází k tzv. bodové korozi, tedy kdy tečky v chromu se brzy stanou malými dírkami. Vzhledem k vzniku vinného kamene, jeho odstraňování a možnosti čištění má velký význam opracování povrchu. Čím hladší tím lepší. Proto má dnes naprostá většina těchto výrobků leštěný povrch takzvaným kroužkováním.

Při čištění nesmí být v žádném případě použit přípravek obsahující chlór, který je pro nerez smrtící. Nedoporučoval bych ani žádné ocelové kartáče či škrabky. Osobně mám velmi dobrou zkušenost při odstraňování vinného kamene ze stěn pomocí horké vody. Napřed nádrž vystříkám studenou vodou a pak opatrně a jemně pustím po stěnách vřelou vodu třeba z varné konvice. Díky tepelnému pnutí plechu se kámen uvolní a hladce sjede na dno.

Další nezanedbatelnou výhodou je i odvod tepla. Zejména při kvašení tak lze výrazně ochladit mošt i obyčejným větrákem či kropením studenou vodou. Jsou také výborné pro svou variabilitu, možnost použití pro všechny druhy vína.

A asi největší výhodou v našich podmínkách malých sklepů je plovoucí víko. Díky tomuto zařízení, které hermeticky uzavře nápoj v jakémkoliv momentálním objemu, můžeme konečně v klidu ochutnávat, zkoušet a odebírat vína z nádob, aniž bychom měli špatné svědomí čím nádobu opět doplnit.

Svět sklepů je tak zas o něco pestřejší. A že ceny našich „nerezek“ jsou opravdu nejlepší, se můžete přesvědčit na stránkách a e-shopu Vinařského domu: www. vinarskydum.cz a v kategorii Nerezové nádoby zde >>

Nerezová nádrž 100 l

Sdílejte nás

Zasílání novinek

Přihlaste se pro zasílání novinek a akcí!