Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Lahvování v podmínkách malovinařů? Bez problému.

Každoroční čas před blížícího se vinobraní vždy zvyšuje nám - vinařům tlak. Vše velmi rychle ubíhá, a my, kteří nemáme čas a stále něco odkládáme, si musíme udělat ve všem pořádek. Myslím tím ve vínech a sklepě. Je pravdou, že není úplně optimální, když nové víno kvasi ve stejném sklepě nebo místnosti, kde je uloženo i víno starší. Mohou se infikovat kvasinkami i tyto hotová vína a hrozí tak jejich druhotné zorkvašení. Je tedy třeba, aby starší uvolnily místo mladším. Vínům.

Vypít a hotovo

Nejlepší je samozřejmě stihnout je všechny prodat či vypít ještě do vinobraní a je klid. Pokud se to nepodaří, musíme vína nalahvovat. Je to pracnější varianta skladování, ale na druhé straně, vína si tak uchovají své nejlepší vlastnosti, jsou po ruce, mohou takto vydržet i mnoho let a co víc, zráním v láhvi stoupat na kvalitě i ceně.

Faktorů, které ovlivňují to, jak se bude víno v láhvi vyvíjet je nespočet, od odrůdy, ročníku, množství alkoholu, kyselin, zbytkového cuktu, přes celkový extrakt až po typ použitého korku a způsobu skladování lahví. A samozřejmě o samotné přípravě a lahvování, které ji následuje. Musíme dodržet několik zásad, aby víno vydrželo zdravé, nerozkvasilo se, nevytvořil se v něm bílkovinový zákal nebo nezoxidovalo.

Síra a bílkoviny jsou základ

Jako první změřte síru i bílkovinu ve víně (platí především pro bílé a růžové. Drahých laboratoří přitom už není třeba. Dnes už takovou laboratoř máte přímo ve svém sklepě, a to ve formě velmi jednoduchých, rychlých ale zároveň přesných měřících preparátů Reagenz od špičkového rakouského výrobce. Potřebujete změřit síru? Za 20 vteřin víte přesně na čem jste. Platí stejně tak i s kyselinami a bílkovinami. Stačí jeden roztok a zkumavka, která je navíc univerzální.

Víno před lahvováním upravte tak, aby mělo maximálně 50 mg síry. Dosiřujte zásadně přípravky moderními, jako je například vynikající Solfosteril se sníženým obsahem NH4 (čpavku).

Ve víně před lahvováním nesmí být obsaženy žádné bílkoviny. A to zcela bez kompromisů. Čím větší zbytek cukru (a menší alkohol ve víně), tím větší pravděpodobnost budoucího znehodnocení vína v lahvi. Ať už rozkvašením, nebo bílkovinami. Ty lze z vína odstranit bentonity. Já osobně mám velmi dobré zkušenosti s bentonitem Plusgran Gel, který je granulový, lépe se tak rozmíchává a navíc je vyroben z nejlepšího amerického sodného bentonitu. Nezapomeňte jej připravit přesně podle návodu, tedy (opravdu) dokonale rozmíchat ve studené vodě, poté nechat nělik hodit, nejlépe přes noc nabobtnat a poté opět perfektně do vína celý objem vmíchat. Pracuje ve víně při teplotě nad 15°C, což lze jednoduše zařídit malými ponornými ohřívači. Rozmíchaný bentonit v lehce teplém víně za několik hodin klesne ke dnu, a vezme sebou i nepotřebné bílkoviny. Následně víno z těchto kalů stočením ooddělíte.

FIltrace

Bílé a růžové víno je dobré ještě před samotným lahvováním přefiltrovat. Kvalita filtračních desek má na víno obrovský vliv a proto bych doporučoval použít filtrační desky z čisté buničiny, které neobsahují lepidla a celulózy. Mezi takové například patří fitlrační desky Becopad. Víno, které jimi projde, nemá v sobě žádný nežádoucí pach. Po filtraci se sice může jevit trochu rozbité, je to ale její součástí a záhy se to spraví. 

Tip: podívejte se na video, jak vypadá filtrace očima vinaře.

 

Skleněné láhve

A pak už jen naláhvovat a zazátkovat. Rozhodně použijte lahve nové, jejich cena není vysoká, ale jistota čistoty je stoprocentní. Zelená barva láhve je vhodná pro všechny typy vín, pokud ale chcete zdůraznit unikátní barvu vašeho produktu (například u růžových vín či klaretů) nebojte se použít "sedmičky" čiré.

Uzávěr je důležitý

Také zátky použijte co nejnovější, ne ty, které máte ve sklepě v otevřeném pytlíku celý rok. Korek je porézní a umí do sebe nasát ledacos.

Nejpoužívanější zátky na láhve jsou korkové a zde platí jedmoduchá rovnice - levný korek (do 1 Kč) se používá na uzavření láhve po dobu dnů až pár týdnů, středně levný korek (okolo 2 Kč) na 2 až 4 roky a dražší korkové zátky umí víno uchovat po mnoho let.

Pro lahvování většího množství vína je vhodné použít plničku vína, ta zajistí plynulý průběh a stabilitu. Toto je téma na celý článek.

Asi nemusím připomínat, že na našem eshopu či přímo ve Vinařském domě v Dubňanech máme všechny potřeby ke zdárnému zvládnutí všech těchto činností. Hotová vína si uložte na bezpečném místě, ale tak, aby byly po ruce. Kdoví co nás čeká… 

Akce:

Související produkty

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 220

32 Kč
Sterilní filtrace k lahvování nebo uskladnění. Filtrační rozsah 0,4 – 0,8 μm. Propustnost jako u Hobra st-5.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Plnička lahví ENOLMATIC vakuová

7 099 Kč
Poloautomatická vakuová plnička především pro menší a střední vinaře. Stáčení do láhví je velice pohodlné a rychlé. Dokáže naplnit 250-300 láhví za hodinu.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zátka 1 + 1 B 39x23,5

3,90 Kč
Zátka s tělem z aglomerátu a disky z přírodního korku na koncích. Vhodná pro skladování v láhvi maximálně do 2 let.
+ -
ks
skladem

Zátkovačka stojanová mini

Zátkovačka stojanová mini
 Doporučujeme
1 399 Kč
Zátkovačka ruční na korkové zátky pro malovinaře profesionální kvality.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku