Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Vady a choroby vína - 1. část

Minule jsem se zmínil o podzimní příjemné nutnosti procházet obsah nádob ve sklepě, a to pokud možno co nejčastěji, jelikož ve víně hrozí vznik různých vad či chorob. Dnes bych rád na toto téma navázal a věnoval se mu více. 

Na záčátek je dobré vědět pár základních věcí. Třeba to, že pokud jednotlivé vady a choroby teoreticky neznáte, a nebo si jimi nejste jistí, neznamená to ještě, že problém ve víně nedokážete rozpoznat. Zkuste si třeba jenom říci, jestli vám víno prostě chutná nebo ne. A na základě toho víno rozebírat do větší hloubky. 

Ač se to nezdá, hodně také dělá přítomnost dominantní osoby. Dokáže svým vystupováním ovlivnit mínění o víně ostaní, a to aniž by záleželo na znalostech dané osoby. Ještě ani nestihnete vzorek okoštovat, a už řve “síra” nebo třeba “moc sladké”. A to se pak těžko dostává z hlavy…

Jako první se víno hodnotí zrakem. Pozorování barvy bývá nekompromisní, vysoká či naopak téměř žádna barva, zákal či jakákoliv nečistota, to vše značí, že něco není v pořádku. Výjimku tvoří vysrážený vinný kamen, ten je ve formě lesklých krystalků, usazených na dně. Obvykle na víno nemá vliv, ale ve sklenici byste jej mít něměli.

Většinu problémů ve víně lze poznat pomocí čichu. Zkušený degustátor dokonce mnohdy dokáže určit kvalitu vína, aniž by jej ochutnal. Paleta pozitivních ale i negativních vůní, které lze ve víně najít je nekonečná.

A na závěr je tady ochutnání vína. I drobné vady, které chuť ovlivní, rozhodí rovnováhu na chuťové ose. Víno může být příliš kyselé, řídké, pálivé, fádní, svíravé, neharmonické, hořké…. a opět bych mohl ještě dlouho pokračovat.

Velmi zjednodušeně řečeno, pro vůni a chuť je zásadní to, aby působily vyrovnaně a příjemně. 

Závěrem bych rád řekl, že ve Vinařském domě v Dubňanech máme s problémy víně bohaté zkušenosti. Že bohužel? Nemyslím si. Dokážeme vám poradit, co s takovým vínem udělat. Pokud si nejste jisti, jaký problém vaše víno má, přineste vzorek a my, se tomu podíváme na zoubek.

Vady a choroby: 2. část.

Související produkty

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Encyklopedie degustace vína

499 Kč
Kniha předního vinařského odborníka Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. určena všem milovníkům vína.
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Vinografie

299 Kč
Nádherná publikace, která celý svět vína představuje pomocí jedodchých obrázků s přehledným a krátkým popisem.
+ -
ks
skladem

Vše, co byste měli vědět o víně... a nemáte se koho zeptat

299 Kč
Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla. Kniha vám odpoví nejen na tyto, ale i na spoustu jiných otázek, které vás napadnou při pití tohoto lahodného nápoje a na které se zpravidla nemáte koho zeptat. Potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína nebo si chce rozšířit své znalosti. Umožní navíc rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu a lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě. Autoři vycházejí ze svých odborných, pedagogických a vědeckých zkušeností, které prostřednictvím této knížky předávají začínajícím milovníkům vína.
+ -
ks
skladem

Výroba vína u malovinařů

189 Kč
Praktická příručka pro drobné vinaře. Základy výroby vína a všeho okolo něj.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku