Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Vady a choroby vína - 2. část

Říká se, že i mistr tesař se někdy utne a v případě výroby vína se nemusí ani utnout a problém je na světě i tak. Víno se buď zakalí, začne zvláštně zavánět, a nebo z jeho chuti zmízí všechny příjemné tóny stane se těžko pitelné. Nebo nastanou všechny tři problémy dohromady. 

Mezi nejčastější vady ve víně určitě patří - sirka. Její odhalení je jednoduché - vyznačuje se typickým zápachem po zkažených vejcích. Naštěstí je způsob odstranění této choroby poměrně jednoduchý, a to aplikací přípravku Kupzit. Rozmíchá se ve celém objemu nádoby a po několika dnech stočí z kalů.

Oxidáza -  lidově řečeno “ox”, je také velmi častou vadou vína. Narozdíl od sirky lze poznat už na pohled, má totiž výšší, nahnědlou barvu a víno může být kalné. Ve vůni jsou cítit jablka a celkově je zvětralá, chuť je velmi fádní, opět po jablkách. Oxidáza je obvykle zapříčiněna přístupem vzduchu k vínu (nedoplněné nádoby) a nízkým obsahem síry. Základem prevence je tedy kontrola a pravidelné doplňování síry. S našimi prostředky to jde snadno - rakouský přípravek SO2 Reagenz síru změří za pár vteřin a o zvýšení síry se postará SolfosterilPokud ox ve víně najdete, řeší se přípravkem Anticasse a později můžete přidat špičkový francouzký tanin Premium Color® či Premium Tostato® (jako jediní jej máme v malém balení 10g). Nic lepšího a čistšího než tyto prvotřídní taniny z opalovaného francouzského dubového dřeva už není..

Další vadou, se kterou se můžete ve (obvzláště malých) vinných sklepích setkat, je pachuť po plísni. Nejlépe se pozná přičichnutím, kde se projevuje ostrou, zatuchlou plísňovou vůní a zastřenou chutí, která je nepříjemně dráždivá. Příčina vady je špatná hygiena. Vzniká ve všech prostředcích, které přichází do kontaktu s vínem nebo moštem, tedy hadice, kádě, nádoby, filtry, preparáty a obvzláště nebezpečná je plíseň na vinném kamenu ve starších dřevěných sudech, kde může dokonce prorůst i do dřeva. Takové sudy již nikdy dobré víno neudělají a je třeba je ze sklepa nemilostrdně odstranit. Pachuť po plísni se dá z vína odstranit použitím aktivního uhlí - přípravkem Granucol GE, je to ale dost silný zásah a někdy kromě negativních tónu vezme vínu i ty užitečné.

Myšina -  je nemoc vína, na kterou každý reaguje jinak. Někdo ji rozezná ihned, někdo vůbec. Nejbezpečneji se pozná opět ve vůni, která připomíná myší moč. Nemusí být ani výrazná, v takovém případě použijeme starou “fintu”, kdy se rozetře trocha vína na dlaň, ke které přivoníme. Tím je aroma vnímáno v zesílené míře. V chuti je často patrná až několik vteřin po polknutí či vyplivnutí. Nejnáchylnější vína k myšině jsou ty s nízkými kyselinami, nízkým alkoholem, vysokou teplotou kvašení a nedostatečně sířená. Myšinu můžeme částečně odstranit silným zasířením nebo opět aktivním uhlím. Platí ale, že silnější myšina léčit nelze a takto nemocná vína nejsou vhodná ani k vypálení.

V našich prodejnách máme daleko více různých výrobků, které vám mohou pomoci s problematickým vínem. A naši prodavači jsou zkušení vinaři a většinu těchto preparátů znají ze své vlastní praxe a zkušeností. Klidně nás kontaktujte.

Pokud nějaký problém s vínem nastane, není se za co se stydět. Jak jsem zmínil na začátku - i při nejlepší vůli a dodržování všech pravidel nelze nějakému problému, který leckdy zařídí „vyšší moc“, zabránit.

Vady a choroby: 1 část.

Související produkty

Anticasse FN 50 g

45 Kč
Náprava oxidovaných vín, prevence oxidace
u dodavatele - na dotaz

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Granucol GE 0,5 kg

249 Kč
Aktivní uhlí rostlinného původu k absorbci nežádoucích chutí a pachů.
u dodavatele - na dotaz

Kupzit 50 g

69 Kč
Přípravek na odstranění sirovodíkového aroma.
+ -
ks
skladem

Laboratoř našeho strýca

Laboratoř našeho strýca
 Doporučujeme
1 099 Kč
Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.
+ -
ks
skladem

Premium® Color 10 g

99 Kč
Vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku