Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Bílkovinový zákal a jak na něj

Občas stane, že i u vína přefiltrovaného mikrofiltrací se víno zakalí velmi jemným závojem. Příčin tohoto zakalení může být samozřejmě více. Podívejme se tedy na ně.

Někdy je to scelováním s jiným vínem, které, ač je bílkovinně stabilizováno, má rozdílné Ph. Při výrobě vína musíme vycházet z předpokladu, že každé víno, které ještě obsahuje i malé zbytkové bílkoviny, může i při minimálním posunu hodnoty Ph projevovat tendence zákalu. Při scelování vín, třeba stejného ročníku a odrůdy, avšak třeba z jiné vinice, se takový problém projevil mnohokrát.

Další možný posun Ph ve víně může být vyvolán například úplným dokvašením, odkyselením nebo i vysrážením vinného kamene, přidáním sladké rezervy, přidáním prostředků pro ošetření vína jako kyselina citronová a podobně. Faktor, který způsobuje zakalení, je i přítomnost záporných iontů jako například tříslovin, které obsahuje i korek!

V drtivé většině ale bývá zakalení ze dvou základních příčin:

1. Zakalení kvasné

To lze vyřešit mikrofiltrací.

2. Zakalení bílkovinové, 

Častější příčina je vyšší obsah bílkovin. Na základní změření obsahu bílkovin ve víně, máme v nabídce Vinařského domu v Dubňanech jednoduchý a vynikající měřící roztok z řady Reagenz. Na přesné měření musíte dát víno do akreditované laboratoře. Před lahvováním je tento proces velmi zásadní. Pokud bílkoviny neodstraníte, jakákoliv změna teploty může vínu uškodit.

Na odstraňování bílkoviny používejte vyšší řady bentonitů. Například přírodní sodný bentonit Plusgran gel. Tento špičkový preparát má zvýšenou sedimentaci a zůstává tak menší množství kalů. Při práci s bentonity je důležité dodržovat tři jednoduché zásady, aby celý proces skončil úspěšně: 

  1. bentonit s dostatečným předstihem nechat dispergovat (rozložit) v studené vodě. Musí být opravdu velmi důkladně rozmíchán, aby v něm nebyly žádne hrudky.
  2. víno pro tuto reakci musí mít nejméně 15° C. Pokud máte sklepy chladné, dá se jednoduše použít ohřívací ponorné těleso. To neplatí, při použití speciálního bentonitu Eiwex, který pracuje v teplotách už od 6°C a není nutné tedy víno ohřívat. I tento bentonit máme v nabídce Vinařského domu.
  3. změřte obsah síry ve víně. Má být okolo 40 mg/l. Můžete použít napřiklad vynikající SO2 Reagenz - měření zabere 20 sekund a víte na čem jste

Po několika dnech, kdy teplota stále nesmí spadnout pod 15° C, bílkoviny s kaly spadnou na dno a víno z nich můžete stočit, poté přefiltrovat a tím je nachystáno k lahvování. I když to celé zní poměrně složitě, jedná se o jednoduchou operaci. V nabídce Vinařského domu máme v této souvislosti i špičkové filtrační desky od firmy Becopad. Jejich hlavní výhodou je, že neobsahují lepidlo a jde tedy o čistou buničinu. Nemusí se proplachovat velkým množstvím vody jako klasické desky, vydrží déle filtrovat a jdou při zanesení zpětně propláchnout přímo ve filtru. Hlavně nenechávají žádný zápach ve víně.

Tip: jak nastavit deskový filtr? Stáhněte si obrázkový návod.

Ale zpět k bílkovině. Podcenění obsahu bílkovin ve víně většinou rychle způsobí u lahvovaných vín zákaly tím poškodí dosavadní námahu spojenou s přípravou vína a především pak pověst vinaře. A ta se těžko napravuje.

Související produkty

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Výběr lokality je klíč ke skvělému vínu, nepodceňte terroire

Kategorie: Jaro

Výběr správné lokality pro výsadbu vinice je klíčovým faktorem, protože půda a terroir hrají nezastupitelnou roli v tom, jak se vyvíjí a projevuje jedinečný charakter vína. V tomto článku se podíváme na důležitost správného terroiru a jak vhodně kombinovat faktory, jako je typ půdy a mikroklima, pro dosažení optimálních podmínek pro pěstování vinné révy. Odkryjeme tajemství toho, jak terroir ovlivňuje chuť a styl vína, a jak vinaři mohou využít jedinečného charakteru každé lokality k vytvoření vína s nezaměnitelným otiskem místa.

Ochrana révy před květem

Kategorie: Jaro

Jarní počasí umí být velmi nevyzpytatelné. Několik dní je krásně slunečno, poté ale přijde déšť a v kombinaci z vyšší teplotou ihned přichází hrozba napadení houbových chorob - peronospora a oidium (padlí). Pokud tato situace nastene, je třeba včas provést ošetření proti těmto patogenům. V následujícím článku najdete nejen doporučení na vhodnou kombinaci postřiků, ale také i listových hnojiv. Tak, aby jste se těmto každoročním nočním můrám vinařů vyhnuli, jelikož pouze včasná a preventivní ochrana vás přivede k úspěšné sklizni.

Konec nepořádku ve vinici a sadu

Kategorie: Jaro

Dnes bych vám rád představil novou ochranu čerstvě vysazených keříků révy i mladých stromků. Jde o přírodní ochranný tubus, který splňuje maximální ochranné požadavky na mladou rostlinu a krom toho má další vlastnosti, které jeho plastová konkurence nemůže splnit. Čtěte dále.

Parazitické hlístice - nekompromisní ochránci rostlin

Kategorie: Jaro

Ochrana rostlin proti škůdcům je jedním z nejdůležitějších úkolů moderního zemědělství. Tradiční chemické pesticidy jsou často považovány za účinné, avšak jejich negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví je stále více zdůrazňován. V této souvislosti se stále častěji používají biologické přípravky, jako jsou parazitické hlístice, které jsou považovány za ekologičtější alternativu k chemickým pesticidům. Jaké konkrétní druhy máme, k čemu konkrétně slouží a jak se používají? Čtěte dále.

Jak na první postřik proti přezimujícím škůdcům

Kategorie: Jaro

Příroda se po neobvykle teplém únoru začíná pomalu a jistě probouzet. Pro nás - vinaře, sadaře a zahrádkáře to znamená zvýšenou pozornost k budoucímu zdraví rostlin, a tedy jejich ochranu. S probouzející se přírodou totiž vstávají i přezimující škůdci. První postřik je tak klíčovým momentem, který určí jejich budoucí vývoj rostlin. V tomto článku se podíváme na nejlepší postupy pro první jarní postřik révy a ovocných stromů, abyste mohli mít úspěšnou sklizeň plnou chutných a zdravých plodů.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku