Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Vína chtějí do světa

Je čas nabídnout ročníková vína v plné míře svým zákazníků, přátelům či rodině. A pokud jste se právě rozhodli vína lahvovat, je dobré si zopakovat několik základních podmínek, které musíte před uložením vína do lahví splnit proto, aby jste eliminovali budoucí možné problémy s tímto vínem.

Zbyněk Kopeček, tým Vinařského domu Kopeček, 15.5.2022

Inspirace v zahraničí? Spíše ne.

Jiný kraj, jiný mrav, jak se říká. Při mé nedávné návštěvě nejlepších oblastí Burgundska v rámci akce „Grands Joures de Burgogne“ pořádanou pro vybrané degustátory a znalce vína z celého světa, jsem měl možnost několikrát i vyzpovídat vinaře z Grand Cru vinic, jak to vlastně dělají. Samozřejmě jinak než my, ale jsem přesvědčen o tom, že ne líp.

Jejich hrozny vykazují jiné vlastnosti, jinou viskozitu, stupeň vyzrání. Jsou lehce slané, výrazně minerální a z naprosto odlišné půdy. I ta je výrazně minerální, kamenitá a podstatně lehčí než ta naše. Spolu s delším ležením na kvasnicích a následně v sudech dává víno přirozeně stabilnější. Nehledě na to, že vlastně všechna vína z okolí Beaune, která patří mezi nejlepší a hlavně nejdražší na světě, jsou suchá. Také lisování probíhá daleko šetrněji a déle. Místní vinaři tvrdí, že tím odstraní z vína bílkoviny, takže už není třeba zásahu bentonitem.

Až to se mně, zkušenému technologovi, zdá být neuvěřitelné. Osobně si myslím, že největší vliv na přirozené „vypadnutí“ bílkovin z těchto vzácných vín má čas, po který zrají v sudech. Já také nemám problémy s bílkovinou u vín (zejména červených), která nechávám v dubových sudech nejméně tři roky. 

Jak na to

Ale naše vína jsou konstrukčně jiná, jsou ovocitější, svěžejší, často s trochou zbytkového cukru i kyselinkou, a hlavně - dáváme je do lahví jako relativně mladá. Díky těmto unikátním vlastnostem je musíme na lahvování lépe připravit. A to především odstraněním termolabilních bílkovin a také ostrou filtrací eliminovat zbylé kvasinky, které by mohly víno i v lahvi „rozjet“.  

Způsob je vcelku jednoduchý a rychlý a několikrát jsem jej zde popisoval. Bílkoviny si nechejte změřit v laboratoři, nebo pomocí přípravku BK Reagenz, který ve Vinařském domě nabízíme a díky kterému zvládnete měření i sami, ve sklepě. Důležité je vědět, že víno nesmí obsahovat žádné procento bílkovin a být k této vlastnosti zcela nekompromisní. I malý zbytek bílkoviny dokáže časem víno zakalit.

Víno bezva(d). To je název speciální kategorie, ve které najdete přípravky na měření, prevenci i ošetření vín proti všem vadám a chorobám. Navštivte tuto naši lékárnu zde >>.

Dle výsledku testu dodáte do vína bentonit, stočíte jej, rovnou přefiltrujete sterilní filtrací, v případě deskového filtru deskami s menší propustností jak 5 mikrometrů. Pak nezapomeňte ještě víno dosířit dle cukernatosti od 30 do 50 mg síry a můžete lahvovat. Pokud plníte plničkou, nezapomeňte ji pořádně vydezinfikovat, i tento zdánlivý detail má zásadní vliv na stabilitu vína v lahvi. 

Ve Vinařském domě v Dubňanech a také v nově otevřené pobočce na Mělníku máme v nabídce všechny přípravky a nástroje, které ke kvalitnímu procesu (nejen) lahvování budete potřebovat. Naši zkušení prodejci vám poradí, pokud si nebudete jistí.

A když se budete chtít připravit v klidu doma, na tomto našem webu je k dispozici velké množství článků, rad, návodů, tipů, triků a tedy i podrobných popisů jednotlivých činností, které vinaře čekají a neminou.

Související produkty

BentoHill V Clear 100 g

29 Kč
Velmi čistý aktivovaný bentonit.
+ -
ks
skladem

PVPP 20 g

49 Kč
Granulovaný přípravek pro korekci polyfenolů. Produkt vhodný pro vinařství s potřebou vysoce čistého vína.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6

Filtr s čerpadlem Colombo 6
 TOP PRODUKT
5 989 Kč
Oblíbený a spolehlivý filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, ROVER 24 (ST 3)

19 Kč
Filtrační desky určené ke ostré/sterilní filtraci, vhodné i před lahvováním (odstranění mikroorganismů, mikrobiologická filtrace).
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, ROVER 20 (ST 5)

17 Kč
Filtrační desky určené ke sterilní filtraci, vhodné i před lahvováním (odstranění mikroorganismů, mikrobiologická filtrace).
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
u dodavatele - na dotaz

Laboratoř našeho strýca

Laboratoř našeho strýca
 Doporučujeme
1 099 Kč
Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.
u dodavatele - na dotaz

Oxid siřičitý v enologii

299 Kč
Vše o oxidu siřičitém neboli síře od předního českého odborníka Doc. Miloše Michlovského.
+ -
ks
skladem

Plnička lahví ENOLMATIC vakuová

7 099 Kč
Poloautomatická vakuová plnička především pro menší a střední vinaře. Stáčení do láhví je velice pohodlné a rychlé. Dokáže naplnit 250-300 láhví za hodinu.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Výběr lokality je klíč ke skvělému vínu, nepodceňte terroire

Kategorie: Jaro

Výběr správné lokality pro výsadbu vinice je klíčovým faktorem, protože půda a terroir hrají nezastupitelnou roli v tom, jak se vyvíjí a projevuje jedinečný charakter vína. V tomto článku se podíváme na důležitost správného terroiru a jak vhodně kombinovat faktory, jako je typ půdy a mikroklima, pro dosažení optimálních podmínek pro pěstování vinné révy. Odkryjeme tajemství toho, jak terroir ovlivňuje chuť a styl vína, a jak vinaři mohou využít jedinečného charakteru každé lokality k vytvoření vína s nezaměnitelným otiskem místa.

Ochrana révy před květem

Kategorie: Jaro

Teplé, deštivé a vlhké ovzduší z posledních pár dnů dávají možnost vzniku napadení nejvýznamnějších houbových chorob - peronospora (plíseň révová, lat. Plasmopara viticola) a oidium (padlí révové, lat. Uncinula necator). Proto je potřeba v nejbližších dnech provést ošetření proti těmto patogenům. V následujícím článku doporučím vhodné postřiky, ale také vhodné listové hnojivo tak, aby jste se těmto každoročním nočním můrám vinařů vyhnuli, jelikož pouze včasná a preventivní ochrana vás přivede k úspěšné sklizni.

Konec nepořádku ve vinici a sadu

Kategorie: Jaro

Dnes bych vám rád představil novou ochranu čerstvě vysazených keříků révy i mladých stromků. Jde o přírodní ochranný tubus, který splňuje maximální ochranné požadavky na mladou rostlinu a krom toho má další vlastnosti, které jeho plastová konkurence nemůže splnit. Čtěte dále.

Parazitické hlístice - nekompromisní ochránci rostlin

Kategorie: Jaro

Ochrana rostlin proti škůdcům je jedním z nejdůležitějších úkolů moderního zemědělství. Tradiční chemické pesticidy jsou často považovány za účinné, avšak jejich negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví je stále více zdůrazňován. V této souvislosti se stále častěji používají biologické přípravky, jako jsou parazitické hlístice, které jsou považovány za ekologičtější alternativu k chemickým pesticidům. Jaké konkrétní druhy máme, k čemu konkrétně slouží a jak se používají? Čtěte dále.

Jak na první postřik proti přezimujícím škůdcům

Kategorie: Jaro

Příroda se po neobvykle teplém únoru začíná pomalu a jistě probouzet. Pro nás - vinaře, sadaře a zahrádkáře to znamená zvýšenou pozornost k budoucímu zdraví rostlin, a tedy jejich ochranu. S probouzející se přírodou totiž vstávají i přezimující škůdci. První postřik je tak klíčovým momentem, který určí jejich budoucí vývoj rostlin. V tomto článku se podíváme na nejlepší postupy pro první jarní postřik révy a ovocných stromů, abyste mohli mít úspěšnou sklizeň plnou chutných a zdravých plodů.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku