Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak správně stříkat rostliny

V tuto dobu vrcholí poslední ošetření révy před květem, ale také zahrádkáři a zemědělci nyní mají ošetření rostlin proti škůdcům či chorobám jako důležitou činnost.

Často se vám na stránkách Nového Slovácka a našem webovém portálu snažím pomoci s výběrem ochranných postřiků na vinici i zahrádku. Dnes bych chtěl připomenout některé velmi zásadní věci, které se použití postřiků týkají, a které by měl každý, kdo je používá, znát.

Rostliny jsou na tom stejně jako lidé. Mají li kvalitní prostředí k životu, jsou vitální a silné. Tím jsou připraveny čelit tlakům škůdců a chorob. Naprostá většina neduživých rostlin má svůj počátek v nevhodných pěstitelských podmínkách. A pěstitelé pak často ve víře v okamžitý úspěch razantně použijí chemický přípravek. To je velmi mylná představa. Pokud ale používáte postřiky systematicky a preventivně, dá se opravdu docílit výrazně lepších výsledků. A tady je několik zásad pro jejich správné použití:

  1. Zjistěte si podle českého návodu, zda je přípravek opravdu vhodný pro určitý problém. V opačném případě je aplikace zcela zbytečná a bez účinku.
  2. Velmi důležitá je trvanlivost výrobku. Doba expirace je vždy uvedena na obalu a musí být v pořádku. Prošlé přípravky, nebo takové, které byly vystaveny mrazu nebo slunci nepoužívejte.
  3. Vždycky dodržte stanovenou koncentraci. Různé svévolné zvyšování dávky má za následek poškození rostliny. Je dobré se také vybavit správnými měřidly, váhami, stříkačkami atd., které používejte výhradně jen pro tuto práci. 
  4. Odměřenou dávku nejprve rozpusťte v malém množství vody a to pak vlijte do celého objemu. Přípravky si nařeďte až těsně před aplikací. Ve zředěném stavu se totiž velmi rychle rozkládají.
  5. Aplikaci provádějte zásadně rozprašovačem, nebo postřikovačem. Zahradní konev není aplikační nástroj! Postřik se má provádět za podmračeného počasí brzy ráno nebo večer. Za prudkého slunečního svitu se rostliny mohou popálit a po aplikaci by nemělo nejméně 3 hodiny pršet. Rostliny se ošetřují ze spodní strany listů a takovým množstvím, aby postřik nestékal. Ideální vzdálenost trysky od listů je 30-50 cm. A samozřejmě pro lepší ulpívání postřiku je nezbytné použít smáčedlo.
  6. Přečtěte si bezpečnostní pokyny na krabičce, nikdy nevíte, co se může stát a je lepší být připraven na všechno. Postřiky mějte uloženy v suchu a temnu tak, aby se k nim nedostali nepovolaní. A nezapomenout pořádně vypláchnout postřikovač, aby se zamezilo jeho poškození.

Samozřejmě, že pokud budete mít ve Vinařském domě v Dubňanech při nákupu postřiků jakýkoliv dotaz ohledně jejich použití, prodavač jsou velmi fundovaní a rádi vám aplikační postup důkladně vysvětlí.

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku