Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Pustíte se do sběru?

Mnozí vinohradníci už nedočkavě přešlapují na okraji vinic a nejraději by se pustili do sběru. Určit ale optimální datum není vůbec jednoduchá a zdaleka to nezáleží jen na cukernatosti hroznů či jejich zdravotním stavu. Optimální vyzrálost hroznů paradoxně neodpovídá všeobecně platným zásadám. Je totiž hlavně ovlivňována počasím, odrůdou, poloze stejně jako druhu vína, které z hroznů chceme nakonec mít.

Chceme li suché, lehké aromatické bílé víno, nelze se orientovat pouze podle cukrů a kyselin v moštu. Neméně důležité je také obsah aromatických látek a jejich prekurzorů. Není tedy přímá souvislost mezi optimálními cukry v hroznech, hladinou acidity a jejich ideální zralostí. Zralost Chardonnay nemá stejné znaky ve Francii jako na Moravě. A na Moravě jsou i tak mezi jednotlivými hrozny této odrůdy velké rozdíly. Proto při nejlepší vůli nelze při stanovení optimální termínu sběru určit obecné pravidlo, ač bych velmi rád poskytnul. Snad by se dal použít pojem „enologická zralost“, který používá zkušený enolog, který svou vinici dokonale zná. A měření cukernatosti má jen jako podpůrnou informaci.

Během vyzrávání hrozny ztrácejí, stejně jako všechno ovoce, své rostlinné a bylinné aroma a získávají aroma ovocné. Hrozen má tedy potenciál jak nežádoucích bylinných chutí a vůní, tak i potenciál ovocných aroma, které si přejeme ve víně zachovat. Tyto dvě vlastnosti se během zrání rozvíjejí v opačném smyslu a teoreticky je možné je vyvážit. Jako klasický příklad může sloužit víno vyrobené z nezralých a zralých hroznů u odrůdy Sauvignon - kopřivy a broskve.

Dozrávání lze sledovat ve třech pomocných parametrech. Hmotnost bobule, obsah cukru a celkovou aciditu. Maximální cukernatost bez snížení hmotnosti bobulí znamená konec vyzrávání a možný sběr. Přezrávání začíná poklesem hmotnosti a silným nárůstem cukru a někdy i kyselin. Tento stav není u bílých hroznů moc vyhledávaný, budoucí víno tak ztrácí aromatické znaky a svěžest, většinou je podpořeno vyšším podílem alkoholu.

I na výstavách už jde vidět, že nedávný trend co nejvyšších přívlastků je již naštěstí za námi. A i tak, jak poslouchám vinaře, kteří chodí do Vinařského domu nakoupit přípravky na vinobraní, navzdory horkému létu nebudou cukernatosti nikterak výjimečné. Bohužel se to bude týkat i kyselinek. Vše se dá nějak regulovat a přípravky, které pro tyto případy máme, jsou od velmi renomovaných výrobců. Kupříkladu je velmi důležitý refraktometr k měření právě cukernatosti v bobulích. Dostat zdravé hrozny z vinice, důkladně je ošetřit proti bakteriím, plísni a oxidaci před lisováním, jemné lisování s pomocí enzymů a důkladné odkalení, je nezbytný stavební kámen dobrého vína. To se ošidit nedá.

Související produkty

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč
Vyvážená výživa pro kvasinky založená na fosforečnanu amonném a thiaminu bez obsahu síranů.
+ -
ks
skladem

Oenoferm Klosterneuburg F3 20 g

49 Kč
Vysoce výkonné aktivní suché vinné kvasinky. Preparát byl vyvinut ve spolupráci s výzkumným ústavem HBLA-BA Klosterneuburg.
+ -
ks
skladem

Refraktometr (4 stupnice)

1 409 Kč
Ruční refraktometr k určení cukernatosti hroznu.
+ -
ks
skladem

Tanenol Clar 100g Esseco

109 Kč
Hydrolyzovaný elegický tanin.
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku