Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Na detailech záleží - na co dbát před lahvováním

Doba vinobraní se pomalu blíží a někteří vinaři musí uvolnit nádoby mladým vínům. Rozhodnou se staré víno nalahvovat, aby nepřišlo ke zmaru stykem s mladými kvasinkami. Mnoho nás malých vinařů používá k této činnosti vakuovou plničku Enolmatic se svíčkovým filtrem. A tady může nastat problém, se kterým jsem se setkal mnohokrát i u svých vín.

Prostě se po čase rozkvasí, i když jsem před lahvováním učinil všechny potřebné kroky k zamezení tohoto problému. Ať už mírné zvýšení síry na 50 mg, zejména u vín sladších, ať důsledné odbourání bílkovin, předfiltrace sterilním deskovým filtrem atd. A vína se i přes tuto prevenci po čase „pohnuly“, a to i v poměrně chladném skladě.

Základ je hygiena 

Jediný problém tedy musel být v soustavě plničky Enolmatic. Doposud jsem ji vždy po použití propláchnul, svíčkový (a ne právě levný) filtr byl ošetřen přípravkem ENOL-SAN dle návodu a po usušení uložen na bezpečném místě. A tady se asi stávala chyba. Přípravek ENOL-SAN, je dobrý na ošetření svíčky, ale dezinfikovat potřebuje celá soustava plničky. Začal jsem tedy při dezinfekci přístroje i svíčky používat systém o něco složitější, zdlouhavější ale stoprocentně účinný.

Používám přípravek Divosan Forte, velmi silnou tekutinu, na bázi kyseliny perooctové. Před jeho použitím zapojím celý systém plničky, včetně hadic, nasávací tyčky i filtrace. Celou soustavu propláchnu alespoň 20 l. vlažné vody. Pak si do čistého nerezového vědra nachystám roztok vody s 0,1% Divosanu Forte (je to opravdu silně koncentrovaná tekutina) a roztokem propláchnu soustavu plničky, tu pak vypnu a nechám přípravek účinkovat minimálně 30 minut. Po této době je nutné opětné velmi důkladné propláchnutí vodou, tím odstraníte jednak silný octový zápach, ale také alkalické reakce.

Po vypláchnutí můžete hadici vložit do nádoby s vínem a začít lahvovat. První dvě až tři lahve ale vylijte, ve vůni bude ještě asi mírně cítit dezinfekce. Po ukončení lahvování celou soustavu opět důkladně propláchněte vodou a znovu sanitujte roztokem vody a Divosanu Forte. 

Důležité je i uložení svíčky filtru. Aby si zachoval antibakteriální vlastnosti, je nutné, aby byl tzv. naložen v lihovém roztoku. Můžete použít třeba silnější vínovici, nebo na tento úkon speciálně vyvinutý přípravek SU392, vyrobený na bázi alkoholu a kyseliny mléčné. V něm je filtr spolehlivě chráněn až do příštího použití. Až když jsem automaticky začal sanitovat plničku tímto způsobem, zmizely mé problémy s rozkvašováním či zakalováním vín. Zdá se to být detail, důkladně ošetřit plnící zařízení, ale na detailech většinou záleží víc, než si myslíme. Je škoda zbytečné práce, materiálu, etiket atd., pokud se víno za pár týdnů znehodnotí. A to nemluvím o ztrátě dobrého jména u zákazníků. Takže o hodinu delší příprava se rozhodně vyplatí.

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku