Mnoho vinařů letos dosazovalo své vinice. Přiklání se tak ke staré zkušenosti, že nejlepší jsou vlastní hrozny. Po výsadbě je půda ušlapaná, a proto je nutné prokypřit jak meziřadí, tak půdu kolem keřů. To podporuje růst kořenů. Současně se kypřením se ničí plevele, které rostou rychleji nežli mladé sazenice a brzy by jejich hustý porost sazenice zcela zahlušil.
Na sazenici necháváme letorosty rašící přímo z hlavy mladé sazenice. Jakmile jsou letorosty dlouhé 10-15 cm, tak slabší z nich zaštípneme. V následujících letech bude tvořit mrazový čípek na patě kmene keře. K urychlení růstu sazenic se užívá letní přihnojování. Přihnojíme-li v bezprostředním okolí sazenice lehce rozpustnými hnojivy do povrchové vrstvy půdy, prolínají živiny pomalu ke kořenům a růst se posílí. Hnojiva nerozhazujte na listy sazenic ani ke kořenovému kmeni. Zvýšená koncentrace živin by mohla poškodit pletiva.
Bujnější první růst docílíme pomocí dusíkatého hnojiva, většinou ledku, který rozhodíme v polovině června. Další přihnojení přijde za měsíc, kombinovaným, lehce rozpustným hnojivem. V suchých obdobích se růst sazenic zpomaluje a k jeho obnovení je nejvhodnější zálivka slabým živným roztokem hnojiva. Pokud bychom zavlažovali sazenice do misek z půdy kolem sazenic, pak je k tomu nutné větší množství vody nebo živného roztoku. Ke zlepšení výživy mladých sazenic přidejte do každého postřiku proti chorobám kombinované listové hnojivo, neboť i listem se přijímá malé množství živin.
Na fyzickou ochranu mladých sazenic máme ve Vinařském domě v Dubňanech výborný ochranný tubus, který navlečete na tyčku u sazenice a mulčovací plachetku, která zabrání růstu plevele v okolí mladé sazeničky.
zpět
Kategorie: Léto
Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?
Číst celý článek