Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Příprava kvasu snadno a rychle

Jakmile se větve ovocných stromů oblepí šťavnatými plody, začíná dilema, jak s nimi naložit. Pokud je totiž dostatečně velká úroda, stává se, že je toho na marmeládu prostě příliš moc. Zde se pak nabízí varianta vyrobit si tradiční nápoj, v našich končinách je to nejčastěji slivovice, meruňkovice, hruškovice i další. A stejně jako u vína, začíná se kvalitní surovinou. 

Dodrží-li se několik základních pravidel, příprava kvasu by měla proběhnout hladce a na konci procesu bude zdravý a voňavý polotovar, připravený k odvozu do zdůrazňuji pěstitelské pálenice. Destilace totiž podléhá zákonu o lihu (61/1997 Sb.).

Na začátku je sklizeň ovoce, které je na pohled dostatečně vyzrálé a zdravé, to je bez bílého či hnědého povlaku na povrchu, který by mohl negativně ovlivnit celý finální produkt.

Poté přichází zpracování kvasu (v různých dědinách na slovácku má i jiné - velmi pestré regionální názvy, například majč, nebo u nás v Dubňanech - mač)

Pro lepší manipulaci je vhodné ponechat nádoby plné maximálně ze tří čtvrtin a pokud je ovoce tvrdší konzistence, je dobré použít enzym (například Distizym), který kvas pomůže nejenom rozložit, ale také uvolnit cenné přírodní ovocné látky. Jako nádoby lze použít různé barely a sudy, kvůli pozdější přepravě je ale praktičtější použít více nádob menšího objemu, z kvalitního potravinářského plastu - například vynikající KOSH 50l s uchy, víkem a těsněním či klasický 120 litrový zelený sud PE.

Nyní nastává zřejmě nejdůležitější proces, a to příprava na samotné kvašení. Spontánní bych nedoporučoval, je to podobné jako u vína - nad procesem nemáte žádnou kontrolou a součástí nevypočitatelnych divokých kvasinek jsou také zbytky hmyzu, postřiků a podobně. 

Jistější je použít čisté selektované kvasinky současně s výživou, která slouží jako takový kormidelník kvasného procesu. Na švestky či jablka jsou vhodné například kvasinky Spiriferm, na meruňkové, hruškové či broskvové kvasy skvěle poslouží Spiriferm Arom. Všechny tyto přípravky samozřejmě ve Vinařském domě máme, stojí pár korun a pro ty náročnější máme také tzv. turbokvasnice - specialitu ze Švédská, která umožňuje prokvasit veškerý přirozený cukr, tedy tu nejžádanější věc

Po aplikaci je nutné nádobu uzavřít a nejlépe i přidat kvasnou zátku. Ta svým jednoduchým mechanismem uvolňuje vznikající oxid uhličitý ven z nádoby a zpět jej už nepouští, čímž zabraňuje oxidaci kvasu.

Tolik k přípravě.

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Mezi nepříjemnosti, které mohou ve vinici, sadu či zahradě nastat, jsou škody způsobené zvěří a krtky. O tom pojednává speciální článek s názvem Místa, kterým se rádi vyhnou.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit. Co vlastně bentonit je a jak se používá?

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Akce:

Související produkty

KOSH-30 l PY

209 Kč

+ -
ks

Kvasná zátka

25 Kč

+ -
ks

KOSH-50 l PY

379 Kč

+ -
ks

Bedna T50 na maso/hrozny

129 Kč

+ -
ks

D.A.P. Activ 20g

19 Kč

+ -
ks

Distizym FM 30 g

39 Kč

+ -
ks

Distizym FM 1 kg

719 Kč

+ -
ks

Sud PE 120 l s víkem

519 Kč

+ -
ks

Cukr krystal 50 kg

689 Kč

+ -
ks

Kvasinky Spiriferm 20 g

39 Kč

+ -
ks

Vitamon® Combi 1 kg

339 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku