Nová generace obalečů zákeřně a téměř neviditelně útočí na sládnoucí a dozrávající hrozny. Svým vpichem narušuje strukturu povrchu bobule a vůně cukru přiláká vosy a mušky. Ty se vrhnou na hrozny a dílo zkázy dokonají. Takže ne cukry, nebo narušený hrozen nemocí, jak se někdy mylně domníváme, ale obaleč má největší vliv na přilákání hmyzu do vinice. V teplých dnech, jako nás provázely v poslední době, se může vylíhnout i třetí generace těchto škůdců.
Doporučoval bych jako nejlepší a vlastně jediný přípravek přímo na obaleče osvědčený Spintor, nebo nově také velmi účinný a přitom výrazně levnější přípravek Vaztak.
Plíseň šedá má také stále ideální podmínky ke svému šíření. S ohledem na váš sběrový plán se dají použít přípravky Teldor, Rovral či Mythos, který je vhodný díky dlouhé ochranné lhůtě spíše na pozdní odrůdy.
Rovněž peronospora stále hrozí. Listovou plochu potřebujeme kvůli fotosyntéze udržet co nejdéle. Tady lze použít měďnaté přípravky jako Cuproxat (ten i dokáže zpevnit povrch bobulí a zvýšit cukernatost), či Melody Combi.
A samozřejmě, letos velmi silný nepřítel vinice - oidium, které dokáží potlačit přípravky Zato nebo Falcon, popřípadě do stále ještě živého oidia použít Karathane.
Stále je také nutné používat při aplikaci postřiků smáčedla. Byla by škoda vynechat posledních pár ošetření vinic a doufat, že už nic nepřijde. Většinou se to vymstí a ať je to jak chce, do skutečného vinobraní, tedy největších sběrů, chybí téměř měsíc. Dost dlouhá doba na spoléhání se na náhodu. Můžete pak najednou zbytečně v závěru přijít o úrodu a vlastně celoroční poctivou práci ve vinohradě.
Mějte pomalu připraven refraktometr, měřič PH, bedny a chuť. A zatím užívejte léta.
zpět
Kategorie: Léto
Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?
Číst celý článek
Kategorie: Léto
Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?
Číst celý článek