Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Začíná jedno z nejkrásnějších období vinařů – kontrola mladých vín a pochůzky sirkových komisí. Zrovna teď o víkendu jsem jednu pěstisklepovou absolvoval a můžu říct, že se máme na co těšit. I ty sirky, což je hlavní důvod kontroly všech vín, jsme týmově našli. Není to ale důvod k žádné tragedii, sirku lze dnes (pokud je včas odhalena) velmi lehce vyléčit. Ale co to vlastně je ta sirka?

Odborně se nazývá „Reduktivní aroma vína – sirka“. Mají ji na svědomí nízkomolekulární sirnaté sloučeniny. Důvodem vzniku bývají stresové podmínky v moštu a ve víně. To je třeba nedostatečná výživa kvasinek, vysoké dávky oxidu siřičitého nebo silně reduktivní podmínky kvašení bez přístupu vzduchu.

Nejvýznamnější sloučeninou je pak vysoce těkavý sirovodík, který je typického zápachu po zkažených vejcích. Ten, který se tvoří počátkem kvašení, není tak nebezpečný, jelikož snáze uniká z moštu společně s oxidem uhličitým. Ale na konci kvašení tvorba oxidu klesá a sirovodík tak zůstává ve víně nebo kalech a je třeba ho odstranit. 

Starý zvyk provzdušněním nebo vyšleháním vína sirku částečně také odstraníme. Ale hrozí riziko, že při provzdušnění může dojít k vytvoření méně těkavých disulfidů. Jsou méně senzoricky vnímané, nebo chcete-li postřehnutelné, a mají potenciál vrátit se do původního stavu merkaptanu, čili lidově „smradlavého plynu“ a znovu vytvářet právě reduktivní aromata – sirku. Určitě se vám v minulosti několikrát stalo, že jste právě z tohoto důvodu museli proces větrání několikrát opakovat.

Sirková komise ve sklepní dědině Pod Dubňansků horů.

Navíc také hrozí, že pokud tuto operaci provádíte ve společném prostoru se zdravým vínem, můžete si těkavé plyny takzvaně „roztáhnout“ po celém sklepě. Hygiena platí v tomto případě dvojnásob a týká se to hlavně koštýřů, pipet či míchadel. Pokud máte víno na hrubých kalech a pach sirky ještě není výrazný, můžete kvasnice s vínem 2x týdně promíchat a sirka se díky autolýze kvasnic ztratí. Pokud ne, použijte přípravky k tomu určené.

Spolehlivým lékem na sirku jsou preparáty na bázi mědi, které již po několika hodinách reagují a váží na sebe H2S. V nabídce Vinařského domu Kopeček máme na tento problém velmi osvědčený Italský přípravek Ramesol sirka stop. Balení 25 ml nebo 200 ml můžete použít podle intenzity vady v dávce 20 – 30 ml/hl, v závislosti na rozvinutosti sirky. Sediment za několik dní odstraňte stočením nebo i filtrací a víno za pár či více dní voní jako dřív.

Jak říká moje paní zubařka: „Kdyby všechny nemoci a vady člověka šly vyléčit tak jako zuby..“, tak já si dovoluji parafrázovat: „Kdyby všechny nemoci a vady vína šly vyléčit tak jako sirka….

Takže sirkové komise, do akce!

Akce:

Související produkty

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Laboratoř našeho strýca

Laboratoř našeho strýca
 Doporučujeme
1 099 Kč
Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.
+ -
ks
skladem

Ramesol sirka stop 25 ml

Ramesol sirka stop 25 ml
 TOP PRODUKT
59 Kč
Tekutý přípravek k odstranění sirovodíkového aroma ve víně (sirka).
+ -
ks
skladem

Ramesol sirka stop 100 ml

199 Kč
Tekutý přípravek k odstranění sirovodíkového aroma ve víně (sirka).
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku