Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Začíná jedno z nejkrásnějších období vinařů – kontrola mladých vín a pochůzky sirkových komisí. Zrovna teď o víkendu jsem jednu pěstisklepovou abslovoval a můžu říct, že se máme na co těšit. I ty sirky, což je hlavní důvod kontroly všech vín, jsme týmově našli. Není to ale důvod k žádné tragedii, sirku lze dnes (pokud je včas odhalena) velmi lehce vyléčit. Ale co to vlastně je ta sirka?

Odborně se nazývá „Reduktivní aroma vína – sirka“. Mají ji na svědomí nízkomolekulární sirnaté sloučeniny. Důvodem vzniku bývají stresové podmínky v moštu a ve víně. To je třeba nedostatečná výživa kvasinek, vysoké dávky oxidu siřičitého nebo silně reduktivní podmínky kvašení bez přístupu vzduchu.

Nejvýznamnější sloučeninou je pak vysoce těkavý sirovodík, který je typického zápachu po zkažených vejcích. Ten, který se tvoří počátkem kvašení, není tak nebezpečný, jelikož snáze uniká z moštu společně s oxidem uhličitým. Ale na konci kvašení tvorba oxidu klesá a sirovodík tak zůstává ve víně nebo kalech a je třeba ho odstranit. 

Starý zvyk provzdušněním nebo vyšleháním vína sirku částečně také odstraníme. Ale hrozí riziko, že při provzdušnění může dojít k vytvoření méně těkavých disulfidů. Jsou méně senzoricky vnímané, nebo chcete-li postřehnutelné, a mají potenciál vrátit se do původního stavu merkaptanu, čili lidově „smradlavého plynu“ a znovu vytvářet právě reduktivní aromata – sirku. Určitě se vám v minulosti několikrát stalo, že jste právě z tohoto důvodu museli proces větrání několikrát opakovat.

Navíc také hrozí, že pokud tuto operaci provádíte ve společném prostoru se zdravým vínem, můžete si těkavé plyny takzvaně „roztáhnout“ po celém sklepě. Hygiena platí v tomto případě dvojnásob a týká se to hlavně koštýřů, pipet či míchadel. Pokud máte víno na hrubých kalech a pach sirky ještě není výrazný, můžete kvasnice s vínem 2x týdně promíchat a sirka se díky autolýze kvasnic ztratí. Pokud ne, použijte přípravky k tomu určené.

Spolehlivým lékem na sirku jsou preparáty na bázi mědi, které již po několika hodinách reagují a váží na sebe H2S. V nabídce Vinařského domu Kopeček máme na tento problém velmi osvědčený preparát Kupzit od firmy Erbsloh. Balení 50 g můžete použít podle intenzity vady v dávce 5 – 20 g/hl. Sediment za několik dní odstraňte stočením nebo i filtrací a víno za pár či více dní voní jako dřív.

Jak říká moje paní zubařka: „Kdyby všechny nemoci a vady člověka šly vyléčit tak jako zuby..“, tak já si dovoluji parafrázovat: „Kdyby všechny nemoci a vady vína šly vyléčit tak jako sirka….

Takže sirkové komise, do akce!

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit. Co vlastně bentonit je a jak se používá?

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Mezi nepříjemnosti, které mohou ve vinici, sadu či zahradě nastat, jsou škody způsobené zvěří a krtky. O tom pojednává speciální článek s názvem Místa, kterým se rádi vyhnou.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Akce:

Související produkty

Kupzit 50 g

55 Kč

+ -
ks

SO2 - Reagenz

139 Kč

+ -
ks

Vinařská technologie

419 Kč

+ -
ks

Kyselina Reagenz

169 Kč

+ -
ks

Laboratoř našeho strýca

999 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku