Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Svatomartinské vábení

Na Moravě i v Čechách právě probíhá první koštování Svatomartinských vín letošního ročníku, který slibuje tak krásná vína. Dokladem kvality ročníku je i procento úspěšných vín.

Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým 80 % vín, letos to bylo 83 %. Vinařů, vzorků i lahví vín také letos bude historicky nejvíce. Letošní Svatomartinské bude navíc ještě o něco kvalitnější, než na co jsou milovníci těchto prvních vín ročníku zvyklí. Počtem vzorků i přihlášených vinařů se bude jednat o největší akci od založení. Zvyšuje zájem o víno obecně a dopřáváme si v tuto dobu dietních pecek v podobě opečených ptáků všeho druhu a vína k nim podávaná jsou předzvěstí kvalit tohoto ročníku.

Před časem jsem se zúčastnil v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích vyřazovacího „síta“ vzorků svatomartinských vín. Někdo si možná bude myslet, že je to akce zcela zbytečná, vždyť mladá vína jsou mladá vína. Co na nich chce kdo hledat a třídit? Jenže, tak jako každý rok i letos jsme se jako degustátoři přesvědčili o tom, že některá vína prostě parametrům Svatomartinského, nebo chcete-li mladého, svěžího vína neodpovídají.

Z těch padesáti osmi a padesáti pěti vzorků bílých, růžových a červených vín, které jsem ve dvou kolech hodnotil, bylo pět naprosto nepoživatelných. Škála byla široká. Těžká oxidace (u mladých vín??), sirka, kvasné poruchy, ale i evidentně víno staršího data výroby.

Nicméně naprostá většina mladých vín byla přesně taková, jaká mají být. Svěží, šťavnatá, voňavá (v tomto případě excelovaly některé „milerky“), lehce podporovaná jemným perlením, s malým množstvím alkoholu. Prostě vína k jídlu i na žízeň. Troufnu si říct, že jde o velmi vydařený ročník. Tak si určitě udělejte čas a ochutnejte několik vzorků oficiálních Svatomartinských vín. Jde nejen o konfrontaci vašeho umu s jinými vinaři, ale hlavně o společenskou, ryze vinařskou událost. Sám se velmi těším.

I ve vinotéce Vinařského domu v Dubňanech máme připravena vína od mnoha výrobců, takže srovnání bude určitě zajímavé. Přitom lahev stojí okolo 100 Kč a jde o velmi kvalitní a prověřené víno. Zastavte se tedy ve Vinařském domě v Dubňanech a vyberte si z naší široké nabídky. A k tomu si pak třeba dejte kachní paštiku, nebo zralý plísňový sýr, studenou šunku, pečené maso, husu…

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku