Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Termín vinobraní určí stát

Léto je v plném vrcholu. Sluníčko pálí a doba se úplně vymyká z kloubů. Jako by horko mělo vliv i na myšlení lidí. Když je to u nás, obyčejných lidí, není to taková tragedie. Horší to je, když se začnou přehřívat hlavy těch, kteří něco rozhodují, nesou zodpovědnost za stav věcí, nebo by měli tuto odpovědnost nést. A starat se o věci veřejné. Jsou za to docela slušně placeni a o dalších prebendách ani nemluvím.

V poslední době mi připadá, že naši papenheimštíúplně ztratili soudnost. Slibují, rozhazují peníze na všechny strany, jako by byla naše kasa bezedná. Pan prezident přiletěl v neděli do Hodonína několika vrtulníky a po dálnici z Prahy za ním dojely jeho vozy, aby byl přepraven z hřiště k nádraží. Protože po silnici se evidentně nikomu z našich papalášů jezdit nechce. Chápu to.

Jsou rozkopané a ucpané. Tato nemoc, protože jinak se rozkopání nedá říct, se přiblížila až k nám. Já chápu, že se silnice musí opravit. Ale proč se jen rozkopou a pak nic? Všechny najednou.

Žijeme na jižní Moravě, v kraji pohostinném, který má své pravidelné cykly. I malé dítě ví, že od půlky srpna do půlky října bývá u nás, ve vinařském kraji vinobraní. Že na tuto dobu netrpělivě čekají stovky vinařů, že se těší na výsledky své celoroční práce, a že to nebude jednoduché. Potřebují být mobilní, potřebují být akční, to kdyby si doma něco zapomněli, nebo třeba potřebují převézt hrozny.

Dubňáci mají své vinohrady v katastru Mutěnic, v lokalitě Pod Dubňansků horů. Jde o areál cca 200 sklepů vzdálených 6 km od města Dubňany, a kam vede jediná příjezdová cesta ze silnice mezi Dubňany a Mutěnicemi. A tato silnice se od 13. srpna do asi 7. října, tedy přesně v dobu vinobraní bude opravovat a bude neprůjezdná!

Chápete to? Celý rok chátrá, nic se na ní neděje a teď, zrovna ve vinobraní ji uzavřou. Copak lidé, kteří tuto stavbu plánují, žijí v jiné galaxii? A neví co se tady děje? Copak vedení města Dubňanynezajímají jejich lidé? Nemají se náhodou starat? Od toho slovo starosta! Také mutěnští radní svou lhostejnost k nám, vinařům už ani nemohli lépe dokázat.

Už slyším, jak se na mě ze strany dotčených radnic snese vlna kritiky - o evropských penězích, o kapacitách a dotacích.. Ale to já nechci slyšet. Jsou to jen klišé a prázdné řeči. A ty, obyčejný malý človíčku, vinaři, ty si prostě poraď, jak umíš. Nedovedu si představit obdobnou situaci třeba v Rakousku.

Mám v poslední době pocit, jako by se nám vyspělé země zase začínaly vzdalovat. My vinaři, nositelé krásné tradice a kultury, nestojíme nikomu ani za malou námahu, za pokus udělat něco, co by mělo logiku. Selský rozum se snad definitivně ztratil. Třeba se ještě dá najít…

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku