Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Kyseliny a fádní víno

Sklepy jsou již plné vína (letos to platí doslova) a kromě nekončící práce taky začíná ta příjemnější část - hodnocení. V této fázi vínům hrozí různé vady, jako například sirka či oxidáza, takže pravidelná kontrola je nutností. Vína se také začínají „vybarvovat” a my už začínáme tušit, jaké budou. A letos to vypadá, že velkým tématem budou kyseliny.

Naše moravská vína jsou populární právě pro své kyselinky, jejich ideální obsah u bílých vín je od 5 do 9 g/l. V mladých vínech ročníku však můžeme bez problémů najít vína i s obsahem okolo 15 g/l. Absolutně nejdůležitější je mít obsah kyselin alespoň přibližně zjištěný.

K tomu slouží vynikající rakouský výrobek - Kyselina Reagenz, který určí obsah kyselin ve víně velmi přesným a rychlým způsobem (30 sekund). Při prácí s vínem je také důležité vědět a udržovat optimální hodnotu volné síry na cca 45 mg/l. S tím vám pomůže bratříček již zmíněného produktu - SO2 Reagenz a pro dosiřování Solfosteril. Opět všechno vynikající výrobky z Rakouska.

Pro snižování kyselin platí jedna hlavní zásada. Nikdy neodkyselujte najednou o více jak 2 promile, tedy dva gramy. V opačném případě by se víno stalo velmi fádní až hořké a velmi řídké.

Odkyselování bude letos spíše raritou, takže jenom krátce - Uhličitan vápenatý se aplikuje se do moštu nebo do nehotových vín. Po aplikaci a reakci, která trvá i několik dní se musí víno stočit. Uhličitan ale odstraní pouze kyselinu vinnou, kyselina jablečná a mléčná ve víně zůstává dál. V případě komplexnějšího odkyselování použijte Kalinat nebo Neoanticid.

Co bude ale letos bude aktuálnější, jsou vína prázdné a fádní. Nemají prostě šmrnc. A to je často způsobeno nedostatkem kyselin. Kyseliny se samozřejmě dají do vína dodat kdykoliv a to v různých formách, jen musí být vinař velmi uvážlivý na to, jaký způsob, a co na dokyselení použije.

Kyselinu citronovou bych spíše nedoporučoval vůbec, vhodnější je vinná, která je sice dražší, ale nezpůsobuje později ve víně ostrost a disharmoničnost. 

Do již hotových vín lže použít kyselinu mléčnou. Ta dokáže velmi lahodně ovlivnit a stabilizovat senzorické vlastnosti vína. Jedná se o tekutinu bez barvy a zápachu, která se velmi dobře rozpustí v celém objemu vína. Tato 80 % kyselina mléčná je speciálně vyvinutá pro výrobu vína. Čistota tohoto preparátu, je v souladu s kvalitou potravin. Kyselina mléčná se vyskytuje téměř ve všech organismech a je považována za bezpečnou látku. Navíc také částečně eliminuje chuť myšiny. Pro její použití do vína je teď asi nejvyšší čas. Přidává se totiž po prvních rozborech, po prvních stočeních.

Přípravky na ošetření vín, sladění chutí a potlačení či odstranění problémů ve víně patří k páteřním produktům Vinařského domu Kopeček v Dubňanech. Jsme hrdí na to, že široký sortiment kvalitních preparátů v baleních i pro menší vinaře máme největší v oblasti. Víme totiž, že velká vína lze dělat i v malé bečce!

Pokud máte s vínem jakýkoliv problém, dojeďte, vezměte vzorek a my se pokusíme Vám s ním pomoci.

Související produkty

Kalinat 134 g

69 Kč
Přípravek určený k šetrnému odkyselení moštů a vín. Testován odbornou laboratoří na čistotu a kvalitu.
+ -
ks
skladem

Kalinat 1 kg

399 Kč
Přípravek určený k šetrnému odkyselení moštů a vín. Testován odbornou laboratoří na čistotu a kvalitu.
+ -
ks
skladem

Kyselina citronová 1 kg

99 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Kyselina citronová 100 g

15 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Kyselina citronová 500 g

49 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Kyselina mléčná 80% 1 kg

119 Kč
Dokyselující přípravek do vína. Zlepšení intenzity a chutě. Mikrobiologická ochrana.
+ -
ks
skladem

Kyselina mléčná 80% 5 kg

479 Kč
Dokyselující přípravek do vína. Zlepšení intenzity a chutě. Mikrobiologická ochrana.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Kyselina vinná 1 kg

259 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Kyselina vinná 100 g

59 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Kyselina vinná 500 g

149 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Neoanticid 335 g

75 Kč
Speciální přípravek k podvojnému odkyselení.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Odkyselovač KF Hill 1 kg

79 Kč
Přípravek k jednoduchému odkyselení moštů a vín.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku