Včera jsem mluvil s několika vinaři, kteří obhospodařují velké plochy vinic a oba potvrdili, že spouští vinobraní. Zejména skoré odrůdy chtějí rychle dolů. Shodli jsme se na tom, že kondice révy není letos úplně podle našich představ a to i u vinic, které nebyly mechanicky poškozeny kroupami.
Jeden z nich dokonce zahlédl, jak mu hrozny žerou přemnožení hraboši. Chutnají jim kyselé nezralé sauvignony a neuburgy. Ostatně stejně jako srnkám. Takto poškozená réva je pak náchylná k hnilobě a musí se s ní při sběru zacházet docela razantně.
Při mletí a přípravě moštu musíme použít všechny dostupné přípravky eliminující možné budoucí problémy vína. V tomto případě zejména těkavek, acetonových tónů, sirky, malého podíl alkoholu, myšiny a podobných nepříjemných problémů. Každá etapa přípravy moštu má svůj řád. Ošetření rmutu je základ budoucího kvalitního vína. Použití pouhého pyrosulfitu je málo. Hrozí budoucí vysoký obsah vázané síry a také neustálá potřeba dosiřování vína.
Přípravek Tan Fruit Blanc je specialista na ošetření pomletých hroznů. Obsahuje podíl síry, taninů a kyseliny askorbové, tedy vitamínu B. Udrží rmut zelený a svěží i při delším nakvášení, taniny eliminují budoucí potřebu síry malý podíl síry okamžitě zničí nežádoucí bakterie. Mám s Tan Fruit Blankem pro bílá vína velmi dobré a letité zkušenosti. I proto jej, stejně jako ostatní přípravky, o kterých budu ještě mluvit, máme v nabídce vinařského domu v Dubňanech a naši zákazníci jsou s nimi velmi spokojeni.
Na maceraci čevených je nejlepší Tan fruit Rouge. Jeho složení je exkluzivní. Obsahuje jen málo síry a tak nebrání rmutu v řádném prokvašení ve víno. Přitom zabraňuje vzniku nepříjemných tónů, jako oxidace či těkavky z poškozených hroznů.
Rapidase Expresion a Rapidase Extra Color jsou špičkové enzymy, které výrazně zvyšují výlisnost a pomohou dostat do vína to nejlepší z hroznů. Zejména aromatiku, svěžest a ovocnost, tak typické pro naše vína. Vylisovaná vína je nutné, zejména pokud kvalita hroznů není úplně špičková, odkalit.
Prvním odkalením musíme odstranit z moštu zbytky biologického původu, jako broučci, zelené zbytky, které by ovlivnili negativně chuť vína. Ve vinařském domě nabízíme přípravek Rapidase Clear, špičkový enzym, který odkalí mošt za běžných teplot do 12 hodin. Všechny tyto přípravky dlouho používají i špičková profesionální vinařství. Malé balení, které teď ve Vinařském domě nabízíme, otvírá cestu ke špičkovému vínu i těm nejmenším malovinařům.
Jak říká můj syn, aj z malé bečky jde udělat velké víno. Jen se mu musí někdy trochu pomoct..
Akce: