Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Aktuálně ze sklepa - 2.10.2019

Vinobraní je v plném proudu a určitě již za svou polovinou. Chtěl jsem říct, že je zatím trochu komplikované, ale jak tak nad tím přemýšlím, tuto větu bych mohl použít vlastně při kterémkoliv vinobraní za posledních deset let. V některých oblastech, jako je bohužel i naše Dubňanská hora, Mutěnice a část Hovoran kroupy pobily téměř celou úrodu. Odrůdy jako Floriánka či Muškát jsme téměř ani nesbírali a šly rovnou na zem. Ostatní oblasti mají révu zdravou a krásnou, ale není tak bohatá, jak předpokládali.

Takže začíná být zase tak trochu neukojená poptávka po hroznech. Vyšší prodej buničiny Greencel zase detekuje větší starost o kaly a také problémy při zpracování hroznů. Mošty se díky krásnému počasí umí rozkvasit ještě při odkalování a na tento problém je naše buničina skvělá.

Jak uvidíte, že začíná odstavený mošt perlit, jednoduše do něj nasypejte buničinu dle návodu, nechejte několik minut vstřebat a potom přelisujte. Buničina na sebe naváže kvasinky a je podporující kaly a kvasný proces by se měl zastavit. Pokud mošt už „ jede“ tak, ža ani tento zákrok nepomůže, je zapotřebí jej přefiltrovat a kvasinky tak zachytit do filtračních desek. Poslední možnost je nechat víno spontánně prokvasit, tedy ať jde vlastní cestou. Ta však umí být velmi nepříjemná. Takto vykvašená vína bývají drsnější, svíravější a chudé ve vůni.

Jak jsem zmínil, každý z nás (nejen) vinařů na vlastní úrodě, skladbě odrůd i úrodě a její kvalitě sám poznal, že počasí se opravdu mění. O tom, jak dozrávají některé odrůdy, například Ryzlink Vlašský, jsme si dříve jen mohli nechat zdát.

A myslím, že je to jen začátek. Dnes si byl u nás ve Vinařském domě v Dubňanech pořídit svou kompletní vinařskou technologii vinař z Litevska. Koupil si mlýnek, lis, nerezky, demižony, koštýře, kvasinky.. prostě vše co vinař potřebuje. Nedalo mi to a dal jsem se s ním do hovoru. V Litevsku, zhruba 40 kilometrů od Polských hranic má dva hektary vinic. Ukazoval mě na fotografiích svůj velmi hezký a udržovaný vinohrad s vysazenými autochtonními odrůdami. Sluncem zalitá vinice se statkem v dáli vypadala jako fotka z Toskánska. Vína prý dělá sušší, lehčí a dobře pitelná. Slíbil při příští návštěvě vzorek, takže uvidím.

No, není to tak dávno, co jsme zdvíhali obočí nad pokusy poláků pěstovat révu a kde jsou dnes. Na dotaz, kde se vinařinu naučil odpověděl, že ve Švédsku, kde byl na brigádě u vinaře vlastnícího 20 hektarů révy. Já jsem jen rád, že přijel z takové dálky k nám do vinařského domu to ne poprvé, protože prý nejen máme, ale umíme i poradit.. Takže vinaři pozor. Blíží se vážná konkurence z Polska, Litvy a Švédska… A pokud se nevzpamatujeme, kam to půjde dál. Že by Gronsko??

Akce:

Související produkty

Anchor Alchemy I 20 g

69 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bílá vína. Komplexní ovocné a květinové estery. Tolerantní k chladu.
+ -
ks
skladem

Anchor Alchemy IV 100 g

299 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářejí špičková vína. Produkuje stabilní ovocné estery. Snížení metoxypyrazinů, které redukují zelený charakter.
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 10 kg

1 219 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

FermiHill Fruit Red 20 g

39 Kč
Elegantní lehká ovocná vína s tóny po červených plodech a květinách.
+ -
ks
skladem

FermiHill Ryzlink 100 g

169 Kč
Čisté, elegantní a svěží ryzlinkové vína s květinovými, muškátovými, limetkovými či minerálními tóny.
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6

Filtr s čerpadlem Colombo 6
 TOP PRODUKT
5 989 Kč
Oblíbený a spolehlivý filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Lis 120 l výklopný polonerezový VSPX

46 659 Kč
Vodní lis 120 l na hrozny
+ -
ks
skladem

Maxaferm 20 g

19 Kč
”Nejlepší kontrola alkoholového kvašení”. Komplexní výživa (živná sůl) pro fermentaci.
+ -
ks
skladem

Rapidase EX color 15 g

99 Kč
Pro zlepšení extrakce a intenzity barvy, barevné stability a celkového procesu zpracování modrých hroznů.
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku