Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Burčák. Burčákový pochod!!

Začal říjen. Jeden z nejkrásnějších a nejpestřejších měsíců v roce. Dává nám zkraje ještě ochutnat poslední doušky babího léta, ale na jeho konci nám už zima dává pocítit svou sílu. Je to měsíc, kdy si nejvíc vzpomeneme na horké léto se slovy: vždyť jsem ještě včera chodil jen v kraťasech a dnes… 

Ale také nás zasypává zralými plody v podobě slaďounkých jablek, švestek, hrušek, ořechů a podobných podzimních lahůdek. A pokud je jich dost, zbude i něco do buchet. No a samozřejmě réva. V tuto dobu putují do sklepů ty nejkvalitnější hrozny, ze kterých budou určitě ty nejkrásnější vína. Vinaři už je tvoří v klidu, ty nejhorší tlaky máme za sebou a teď je zapotřebí jen se soustředit na to nic nepokazit. 

Osobně mám tuto část vinařské práce nejraději z celého procesu. Prvně sklizená vína jsou již téměř čistá, ty pozdější stále jemně prokvášejí a jejich chuť je s rostoucím časem víc a víc ostřejší a pevnější, zatímco vůni stále ještě zvedá do nosu jemné perlení kvasinek. 

A protože nejsem jediný, kdo miluje taková vína, jejich mladost svěžest a v nemenší míře i obsah, který díky miliardám kvasinek v něm obsažených umí rozběhnout i toho nejpomalejšího, probíhá v tuto krásnou dobu mnoho akcí, které jsou zaměřeny právě na pití burčáku, tedy velmi mladého vína. 

Jen pro upřesnění, ideální burčák je takový, kdy hladina cukru a hladina alkoholu je v rovnováze. Tento stav trvá, dle technologie výroby od 15 minut až po několik dnů. Nejde zakonzervovat, burčák je špatně přenosný ale je silně návykový. 

Tohle všechno určitě znají návštěvníci slavného a dnes již i legendárního Burčákového pochodu. Tato akce, která pokud návštěvník opravdu hodně vydrží, ho provede areály Šidlen v Miloticích, Dubňanské hory, která je velmi exotická, a končí v bludišti Mutěnských búd. 

Burčákový pochod má jednu v dnešní době neskutečně raritní vlastnost. V podstatě ho nikdo neorganizuje, nesvolává a neřídí. Návštěvníci, kteří jsou z naprosté většiny pravidelní hosté prostě ví, že druhá sobota v říjnu patří této unikátní akci. Spojíte turistiku s koštováním nejen vína, burčáku, ale i různých domácích pochutin, jídel, které tvoří maminky a babičky majitelů jednotlivých sklepů. Tady zkrátka ochutnáte všechno možné, co Morava umí dát. 

Zvu vás tedy, okusit všeobecnou veselou náladu, závan svobody a starých časů, kdy byla kvalita důležitější než štempl, i na ochutnávku našeho burčáku a vína. Chystám burčák z Cabernetu Sauvignon. No není to výzva? Tak v sobotu v některém z areálů!

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku