Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Myšina ve víně - stále existuje

Minulý i předminulý jsem byl pozván k posuzování letošních svatomartinských vín v Národním vinařském centru ve Valticích. Přísným sítem degustátorů nepřešla zdaleka všechna předložená vína, deklarovaná jako Svatomartinská, a to z mnoha různých příčin.

Ať už neodpovídala  odrůdě, nebo se jednalo o evidentně starší víno, či mělo nějakou vadu  nebo chorobu. Díky divokému mokrému podzimu a plesnivým hroznům bylo  chorob ve vínech více jako obvykle. Jedna z poměrně častých vad se  objevovala tzv. myšina. Bývá problémem zejména u raných odrůd. Lidé na ni reagují různě. Někdo už při mírném náznaku nemoci víno razantně odmítá, jiný myšinu ve víně vůbec nezaregistruje.

Myšinka se také často zaměňuje s lehkou sirkou, pocházející z rozkladu kvasinek. Nejlepší metodou, jak zjistit myšinu je starý způsob rozetření si trochu vína na hřbet dlaně, odpařující se intenzivní aroma vína vám spolehlivě určí, zda tam nemoc je či nikoliv. Intenzivně také působí myšina, jako dochuť vín. Několik vteřin po polknutí či vyplivnutí svírá ústa nepříjemný hořký pocit s vůní myší moči.

Myšina se objevuje právě u mladých vín se zbytkovým cukrem, tudíž i nižším alkoholem a chudých na kyseliny. Stává se to také vínům, které kvasily za příliš vysokých teplot. Víme také, že i mírné provětrání takových vín vznik myšinky podporuje. Původce myšiny jsou bakterie, kvasinky a hlavně laktobacily.

Jako ochrana před touto nemocí se doporučuje důsledné odkalení moštů a mírné síření, rychlé stočení z kvasinek s odkalením (předběžnou filtrací) a následné vydatné zasíření vína. Ošetření silně napadených vín je už těžké:

  • při lehkém ovlivnění chuti pomůže právě silné zasíření, až na 70 g volné síry a následná sterilní filtrace
  • jestliže to příliš nepomůže, můžeme víno scelit s jiným, bohatším na kyseliny. Tuto variantu bych ale nejprve doporučil odzkoušet v malém množství.
  • pokud nepomůže ani jedna cesta, dá se celý obsah vína ještě jednou překvasit.
  • jako mezní varianta napravení vína poškozeného myšinou, se dá použít aktivní uhlí, a to v dávce 20 -100g/hl. Opatrně!

Veškeré přípravky v boji s touto nepříjemnou chorobou máme běžně ve Vinařském domě v Dubňanech k dispozici. A také vám pomůžeme analyzovat chorobu, pokud si nejste zcela jisti. Stačí se zastavit.

Aktivní uhlí je však zároveň velmi násilný zásah do celé struktury vína. Ať už barvy nebo plnosti. Pokud je ale myšina velmi výrazná, silná, nepomůže určitě ani jedna z výše uvedených variant. Víno musíte považovat za zkažené.

Není to sice veselý konec dnešního sloupku, ale věřte, že se takové věci stávají i velmi renomovaným firmám. Kdo tyto zkušenosti nemá, můžeme mu jen tiše závidět.

Pokud se chcete více dozvědět o problémech s různými chorobami, vadami nebo problémy při tvoření vína, doporučoval bych publikaci Sklepní hospodářství. Máme ji také běžně v prodeji a dá se díky ní předejít různým nepříjemnostem. A také nemusíte při už nastalých komplikacích věřit už jen pseudolékařským návodům některých „znalých“ kamarádů.

Související produkty

Granucol GE 0,5 kg

249 Kč
Aktivní uhlí rostlinného původu k absorbci nežádoucích chutí a pachů.
u dodavatele - na dotaz

Oenoferm Freddo F3 20 g

55 Kč
Chladnomilné kvasinky na rozkvášení studených moštů k řízenému kvašení za účelem zachování aroma.
+ -
ks
skladem

Sklepní hospodářství

449 Kč
Všechny informace o zracování hroznů, od sběru přes školení vína, po lahvování .... Příručka sklepmistra.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku