Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Cizí tóny ve víně nám nejsou bohužel cizí

https://www.vinarskydum.cz/radce/zima/89-co-je-bentonit-a-jak-se-pouzivaI když je počet vzorků na výstavách mnohdy díky loňské devastaci vinic plísní někde značně omezený, velké debaty a pře u vzorků jednotlivých vín neustávají ani letos. Mnohdy jde o vady ve víně, které jdou jen těžko identifikovat, i když je degustátor cítí velmi zřetelně. Mezi ně patří i velmi široké téma, které se odborně nazývá „Cizí tóny ve víně“.

Čistota vůně a chuti je vedle nutného souladu se zákonnými předpisy nejdůležitějším kritériem kvality vína. A to podvědomě cítí každý, kdo víno třeba i jen občas popíjí a přemýšlí nad ním. Zatímco mnoho nemocí a vad vín je jasného, mikrobiálního původu, je celá řada cizích tónů, které jsou vyvolány atmosférickými vlivy na vinici, špatným ošetřením či vadnými nádobami. Mnohdy i hygienou ve sklepě. Sada těchto tónu je velmi široká a jejich společným rysem je to, že původní odrůda a její vlastnosti jsou natolik změněné, že zákazník takové víno odmítá.

Konzument ale nerozezná každý cizí tón. Kupříkladu chuťové závady fenolického původu jako jsou třeba přípravky proti okusu divokou zvěří, však diagnostikuje a odmítá jen polovina konzumentů. Většinou jsou vína s cizími tóny označována jako hořká, nečistá či zatuchlá. Často se vyskytujícím tónem je tzv. medicinální tón. Chuť a vůně připomíná lékárnu, chemikálie nebo jodoform. Podobný je tón po acetonu, laku nebo ředidlech.

Rovněž častý cizí tón je po plastech. Ve vůni i chuti narušují víno nasládlé komponenty plastických hmot nebo gumy. Hodně častým cizím tónem ve víně, je pachuť po papíru. Vůně připomíná kartón a filtry na kávu. Takové cizí tóny ve víně nejsou primárně způsobeny přírodními látkami obsaženými v bobulích, nebo normálním sklepním hospodářstvím, ale jednorázovou událostí ve vinici, nebo ve sklepě.

Pokud se jedná o zbytky postřiků na hroznech, nahnilé či poškozené hrozny s narušenou voskovou slupkou – nejčastějšími původci cizích tónů – je důležité použít při výrobě minimální maceraci a velmi ostré odkalení. Velmi často se cizí tóny dostanou do vína také díky použitým přípravkům s prošlou lhůtou, nebo špatně skladovanými.

Především prostředky, které se používají pro opravu vůně a chuti (aktivní uhlí, bentonit, bílkovinové preparáty) absorbují cizí pachy, které pak vínu předávají. Zatuchlé skříně, přípravky společně skladované s různými laky, postřiky a ve vlhku, jsou přímou cestou ke znehodnocení vína. Proto je lepší použít na každý zásah nové balení.

Přípravky, které máme na ošetření a opravu vadných vín v prodejně Vinařského domu jsou vždy kvalitní a s dostatečnou expirací. Navíc, cenová relace díky našemu statutu velkoobchodu není u těchto zásadních pomůcek vůbec vysoká, většinou se pohybuje v řádech desetikorun. Stojí tedy za to pořídit si stoprocentní nový účinný přípravek, než ušetřit padesátikorunu a pokazit si várku kvalitního vína.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku