Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak se degustuje a hodnotí na výstavy vín

Máme to krásné privilegium že v našem kraji je opravdu obrovské množství výstav vín různých úrovní a druhů. Ono hodnotit vína není určitě taková zábava, jak se to může zdát. Zejména pokud hodnotíme významnější výstavy. Degustátor musí mít platné degustátorské zkoušky odpovídající úrovně, měl by být v daný okamžik plně soustředěný a zdravý.

Neměl by asi jít přímo od rozvodového řízení nebo jiného stresujícího zážitku, musí být maximálně objektivní a dát si pozor, kupříkladu na takzvaný syndrom očekávání. To znamená, že když měl například pět vynikajících vzorků za sebou, že šestý musí být konečně horší! Nebo naopak. Nesmí se rovněž nechat vyvést z míry různými verbálními projevy ostatních degustátorů. Třepání nebo různé kývání hlavou kolegy před vámi může klidně ovlivnit Váš názor, zejména jste-li v časové tísni. Do té není problém se dostat.

Jednou jsem byl hodnotit výstavu, kdy kvůli malému počtu degustátorů decimovaných chřipkou vycházelo přes 50 vzorků. Na každý vzorek zhruba minutu a ještě sečíst ve stobodové stupnici. To je pak docela dřina. Degustátor většinu vína vyplivuje do speciálního kbelíčku, a to proto, aby mysl zůstala stejně soustředěná jak u prvního tak u posledního vzorku.

Profesor Seibel z vinařské univerzity v Klosterneuburgu nám při přípravě na mezinárodní degustátorské zkoušky vyprávěl, že po jedné dosti významné degustaci v Rakousku měřili ze studijních důvodů alkohol všem degustátorům. Po 35 hodnocených vzorcích. Až na jednoho měli všichni do 0,2 promile. Ten jeden byl údajně opilý ještě z předchozího dne. Rovněž by mělo být samozřejmostí, že degustátor vynechá silné odéry jako parfém, různé krémy, gely či kouřem provoněnou košili. Většinou to spíš cítí jeho kolegové a okolí. Jiné vůně než vína na degustaci nepatří.

Trochu jinak je tomu u místních výstav, kdy se hodnotí spíše formou diskuze a kompromisu. U jednoho stolu sedí více degustátorů. Z degustace se formou debaty o jednotlivých vínech a odrůdách stává nejen hodnotící počin, ale zejména malá burza zkušeností, názorů a i střetů. Mnohokrát se mne lidé ptali jak to vlastně na takových oficiálních velkých či důležitých degustacích chodí.

Jsou degustace které trvají i týden, každý den se mění degustátoři a počet vzorků je obrovský. Celý systém se vyhodnocuje elektronicky a organizátoři mají přehled o průběžných výsledcích. Pak jsou degustace jednorázové a těch je většina. V sále je většinou pro každého degustátora jeden stůl, pokud u stolu sedí dva, tak každý hodnotí jinou odrůdu. Na stole jsou připraveny dvě degustační sklenice OIV o obsahu 2,2 dcl, lahev vody, odlivka a popřípadě suchý chléb nebo veka.

Drtivá většina významnějších výstav používá tzv. 100 bodové hodnocení, kdy ideální víno by mělo právě těch 100 bodů. Tento hodnotící systém je velmi objektivní ale pro místní výstavy vín snad až příliš složitý. Jinými slovy, kdo jej pravidelně nepoužívá zdá se mu sčítání jednotlivých sekcí moc obtížné a tak umí různě střílet své 75 až 87 od boku. Pro místní, či různé profesní košty bych doporučoval 5-ti bodový systém, který se alespoň loni používá na soutěži mladých vín Juvenále Brno. Víno se hodnotí jako ve škole, od jedničky do pětky, i s desetinami, ale přitom se trojka nesměla použít. Bylo by příliš trojkařů. Takto se musí degustátor přiklonit na jednu či druhou stranu a tím pádem dát jakoby kůži na trh. Sčítání jednoduché, systém spravedlivý. Určitě se dá použít na těchto malých koštech také s úspěchem zažitý a velmi mírný dvacetibodový systém.

Začíná se nultým vzorkem. Ten se hodnotí veřejně, jím si degustátoři seřídí chutě a bodovací úroveň. Číšníci neboli nalévači poté už začnou nosit jednotlivé vzorky. Každá lahev je důkladně uschována v ubrousku, abychom nepoznali výrobce. To lze samozřejmě vyčíst nejen z etikety ale i z tvaru lahve. Proto ta obezřetnost.

Dobrý výsledek, jak určitě víte, ovlivní nejen cenu vína ale i jeho lepší odbyt a nesmírně zvyšuje renomé vinaře. Takže i z těchto důvodů musí být degustátor maximálně soustředěný, objektivní a nepodléhat žádnému vnějšímu vlivu.

Důkladně zhodnotíme čistotu, barvu, chuť, odrůdovost, perzistenci a mnoho dalších niancí a vyhodnotíme vzorek. Hodnocení se zapíše do tabulek. Na některých výstavách lístek s hodnocením daného vína odebírají s příchodem nového vzorku a tím pádem už se k němu nelze vrátit a nijak jej měnit. Tak to jde až do vzorku posledního. V případě jakýchkoliv nesrovnalostí, třeba pokud má víno výraznou vadu, či je cítit korek ve víně a je nutné otevřít druhou lahev obrátíme se na vedoucího degustace, který potřebné zařídí. Pak ještě podpis pod své hodnocení. Každý si pak může vyhledat jak jsem třeba já hodnotil, jestli jsem někde ustřelil či někomu přidal. Po ukončení většinou opadne nervozita a soustředěnost. Vinaři, obchodníci, vydavatelé, kontroloři a bůhví kdo ještě se pozdraví, poplkají, pochválí úrodu něco pojí a za hodinu už je klid. Žádné zpěvy, žádné "dopíjání"…

Když tak o tom přemýšlím, ty malé, naše, degustace se strýcama u stolu, mají taky něco do sebe... Už se na ně těším.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku