Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Zamyšlení nad systémem hodnocení vín

Hustě našlapané termíny degustací a různých hodnocení, které každoročně na jaře mám ve svém diáři, začínají postupně řídnout, ostatně stejně jako každý rok. A pokud mám vše ještě v čerstvé paměti, zkouším každý rok v tuto dobu celý systém degustací, hodnocení a hlavně styly vín ke kterým se dostanu, nějakým způsobem bilancovat.

Možná, že se to nezdá, ale vína u nás prochází neustálým vývojem a každý rok se mění. Tím nemám na mysli závislost na ročníku, to je automatické a pestrost jednotlivých ročníků podle počasí a všech ostatních specifik je samozřejmá. Mám na mysli spíš technologický vývoj při výrobě vína.

Minulý týden jsem měl tu čest a strávil jsem dva dny při hodnocení prestižní mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex. Mimochodem opět velmi kvalitně připravené týmem Národního vinařského centra ve Valticích v čele s duší celé akce, Šárkou Nádvorníkovou. Vedoucí degustací u takovýchto soutěží, kde dávají svá vína profesionální vinařství, nám degustátorům kladou na srdce, abychom byli při hodnocení co nejvíce rozkročeni. Tedy špičkové vína ohodnotit co nejvíce a horší vína co nejméně. Aby se vína neutopila v šedi hodnocení okolo 80-ti bodů. Za sebe můžu říct, že se velmi snažím toto přání dodržet. Ale díky technologiím, které současné moderní vinařství má, je tento úkol čím dál těžší.

Vína se sobě podobají jako vejce vejci a strukturou jsou vyrobena tak, aby se líbila co nejširšímu okruhu zákazníků. Tedy trochu kyselé, trochu sladké, podpořené taniny a zářivě čisté. Jenže odrůda se v těchto vínech hledá jen velmi těžko. Čím dál víc se pro tento typ vín vžívá pojem Eurovíno. Díky všem cross-flow filtrům, výrobě bez přístupu kyslíku, unifikovaným kvasinkám a dalším a dalším technologiím, které dokážou eliminovat případnou vadu hroznů, nebo chybu technologa (už se nedá říci sklepmistra), jsou vína jako ze škatulky, avšak je to trochu nuda.

Výrobci chtějí mít například Muškát stejně silný jako Rulandu. Navíc, při hodnocení na této úrovni také absolutně ztrácí smysl první dva řádky hodnotící tabulky, tedy čirost a vzhled mimo čirost. Technologie výroby nedovolí pustit ven vína jinačí než čirá a barevně odpovídající. Možná by slušela místo jedné z těchto kolonek kolonka s názvem odrůdovost, tak typickou pro naši oblast.

Současně jsem zván jako na mnoho místních výstav ať už jako vedoucí hodnocení, nebo běžný hodnotitel. A tady je situace diametrálně odlišná. Najdeme zde stále vysoký počet vadných nebo nemocných vín. Některé díky chybě při kvašení (zejména červené vína), nebo díky špatnému doslazování, uložení nebo jiných problémech, tak typických pro vinaře, kteří dělají svá vína klasickou technologií.

Musím ale říci, že na těchto výstavách je pestrost vín daleko širší. Jednotlivá vína daleko přímočařeji prozradí svou identitu i příslušnost k odrůdě. Myslím si, že přijde čas, kdy fajnšmekři začnou opět vyhledávat malé vinaře, kteří svými zemitými víny uspokojí jejich objevitelské choutky. Oba světy se tak opět, od sebe začínají vzdalovat. U profesionálů se o budoucnost nebojím. Mají své aktivity dobře rozjeté a v naprosté většině se jim dobře daří. Spíš mám strach o malovinaře. Mnoho mladých se do této nikdy nekončící lopoty nepouští. A to je velká škoda pro pestrý květ našich typických vín.

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku