Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

O cukru ve víně

O vlivu cukru, doslazování a také krášlení vín hroznovým koncentrátem už víme. Naši vinaři, jak objevují kouzlo snadného zvýšení kulatosti svých (do té doby tvrdých) vín, přestávají občas být při použití „doslazovacích medikamentů“ soudní. Nedávno, to bylo ještě v době, kdy jsme nebyli přinuceni izolovat se od druhých, jsem na jedné místní degustaci měl v řadě za sebou asi deset červených vín, která byla „šmrncnutá“ fruktózou. Chuťový zážitek nevalný.

Měli bychom si uvědomit, že naše červená moravská vína mají být suchá. Tedy, že ač nám někdy naši zákazníci tvrdí, že to červené je kyselé a trpké a že by bylo lepší sladší, nesmíme jim podlehnout. Naše víno je vlastně takové, jak má být, protože pojem suché víno je pro mnoho laiků pojem neidentifikovatelný.

Dělení vín dle zbytkového cukru

Jak to tedy je? Všechno se to točí okolo zbytkového cukru. To je takový cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, a proto zůstává ve víně a ovlivňuje jeho sladkost, potažmo i chuť a buket. Právě obsah zbytkového cukru se musí vždy logicky pojit s vývojem vína, ročníku, technologií výroby nebo třeba tradic. Pokud je cukr do vína dodán necitelně, jen velmi špatně se spojí v komplexní víno a velmi výrazně a nepřirozeně trčí sladkost ven. U červených vín téměř vždy. A místo kořenitého pocitu z vína, plnosti z chuti a vůně, zůstává na jazyku plytký sladký pocit. Po pár takových vzorcích má degustátor chuť jít a kalibrovat si chutě třeba pivem.

Zbytkový cukr ve víně podle vinařského zákona

Pro osvěžení si tedy přioměňme rozdělení zbytkového cukru ve víně tak, jak to určuje vinařský zákon.

  • Suché víno je tehdy, když obsah zbytkového cukru ve víně představuje maximálně 4 g/l, nebo maximálně 9 g/l, pokud je rozdíl obsahu zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin maximálně 2 g/l.
  • Polosuché víno je takové, jehož hodnota zbytkového cukru je vyšší 4g a nepřesahuje hodnotu 12g/l.
  • Polosladké má obsah zbytkového vyšší než 12 g.
  • Od 45g/l se jedná o víno sladké.

Nepočítá se tedy jen zbytkový cukr, ale u suchým vín i poměr kyselin a cukru.

Mantinely jsou tedy jasné. Pokud vás toto téma zajímá více, určitě doporučuji přečíst si vybranou literaturu.

  • Například knihu Vinařská technologie od vinařských legent doc. Ing. Josefa Balíka, Ph.D. a prof. Ing. Jana Stávka, Ph.D., která vás kompletně provede technologií výroby vína. 
  • Nebo jednodušší knihu, více zaměřenou na typy vín a chutě, která se jmenuje „Znalcem vína za 24 hodin“ od j. Robinsona
  • Vínografie je nádherná ilustrovaná kniha, která je psána formou komiksu. Ale fakt špičkově.

Pro srovnání chutí si kupte špičkové francouzské šampaňské brut nebo jiné výborné francouzské či italské víno, které nabízíme v naší vinotéce.

Měření zbytkového cukru ve víně

Faktem ale zůstává, že zbytkový cukr ve víně, nejde jednoduše ani orientačně změřit doma tak, jako například síra, bílkoviny, kyseliny či alkohol. I proto buďte při práci s hroznovým koncentrátem a zejména s cukrem opravdu velmi rozvážní. Není nic horšího, jako když víno chutná jako sladkokyselý lák z okurek.

Související produkty

Vinografie

299 Kč
Nádherná publikace, která celý svět vína představuje pomocí jedodchých obrázků s přehledným a krátkým popisem.
+ -
ks
skladem

Vše, co byste měli vědět o víně... a nemáte se koho zeptat

299 Kč
Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla. Kniha vám odpoví nejen na tyto, ale i na spoustu jiných otázek, které vás napadnou při pití tohoto lahodného nápoje a na které se zpravidla nemáte koho zeptat. Potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína nebo si chce rozšířit své znalosti. Umožní navíc rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu a lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě. Autoři vycházejí ze svých odborných, pedagogických a vědeckých zkušeností, které prostřednictvím této knížky předávají začínajícím milovníkům vína.
+ -
ks
skladem

Znalcem vína za 24 hodin

209 Kč
Název knihy mluví za vše.
u dodavatele - na dotaz

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku