Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Vysazování vinic u nás a ve světě

Vinice je zárodečnou buňkou jakosti. Poté, co v 80. a zejména 90. a následných letech začalo mnoho vinařů investovat do dobře vypadajících sklepů a moderních technologií, nacházejí nyní cestu zpět ke kořenům kvality – obdělávání vinic. Nejen ve sklepě, ale již ve vinici se rozhoduje, zda bude využit potenciál kvality skrytý v půdě, a nebo ne.

Péčí o půdu, řezem révy a potíráním škůdců všeho typu se vytvářejí předpoklady pro to, aby se z průměrných vín mohla stát vína dobrá, z dobrých velmi dobrá a z velmi dobrých vína velká. Vinobraní je pak vrcholem vinařova roku. Při vinobraní se rozhoduje, zda se podaří kvality pracně vyrvané přírodě bez úhony dostat do sklepů. Někteří odborníci tvrdí, že čím je lepší víno, tím méně je možno práci na vinici mechanizovat. Prý pot na čele vinaře nesoucího putnu hroznů a pára nad tělem koně táhnoucího pluh jsou tím, co představuje cenu vína.

Zpátky ke kořenům se snaží dostat vinohradníky třeba i doc. Michlovský, vinař a učitel na vysoké škole vinařské v Lednici. Pořádá pravidelné semináře o návratu k autochtonním vínům, propaguje úzké spony vinic a zásadní pro něj je hluboká rigolace před výsadbou. Napsal rovněž novou sérii vynikajících knih o pěstování révy, výrobě vína a umění degustace vín, které najdete v nabídce Vinařského domu v Dubňanech.

A když už jsme u těch sponů, je zajímavé, jak se ve světě dle potřeb a polohy mění hustota výsadby révy. U nás platí, že průměrný hektar vinice má asi 4 500 keřů. V tradičních španělských vinicích, které jsou vysázeny tzv. „na kolky“, mají v jednom hektaru pouze 1100 keřů. V Kalifornii se přísně dbá na to, aby réva mohla být strojově obdělávána, a tak tamní hektar vinice, která vypadá jako přesně střižený živý plot, má maximálně 3500 keřů. Vysoký podíl ruční práce se znovu objevuje na jihu Francie. Nově vysazené vinice mívají díky úzkým sponům, zajišťující větší konkurenci mezi keři, těžší přístup k živinám a tím i vyšší kyselinky, dokonce až 6000 keřů na hektar. Hrozny, ze kterých se vyrábí nejkvalitnější šampaňské, rostou ve speciálním útvaru, blízko u sebe a také nízko u země. Odstup mezi keři i mezi řádky činí pouhý metr. Takové vinice mívají až 10 000 keřů na hektar.

Na obdělávání těchto nízkých, ale hustých vinic vyvinuli Francouzi úzké traktory s vysokými koly („enjambeurs“), které se pak stali oblíbené po celém světě. Rekordmany v počtu keřů na hektar ve vinici, jsou některé staré vinohrady na Mosele a Saar, pocházející ještě z doby před mechanizací. Jsou osázeny až 12 000 révovými keři na hektar a jsou doposud funkční. Na začátku minulého století, kdy byly vinice ještě obdělávány za pomocí koňů a mezků, bylo na jednom hektaru často až 20 000 keřů. A v antice Římané dokonce sázeli až 35 000 keřů do hektaru.

Lze tedy vidět, že žádná z vln modernizace, která se převalila nejen přes naši krajinu, neměla ten pravý patent na rozum. Vinaři si časem vždy naši ideální rozložení, vhodné nejen pro ně, ale i pro vinici a hlavně pro budoucí víno. Když jsem tak dnes procházel vinohrady v okolí Mutěnic, byla ta moudrost předků jasně vidět. Věděli kde vysadit a co. Kde réva historicky nepatřila, a přesto tam byla v minulých desetiletích za vidinou zisků, nebo i dotací vysázena, pomalu hyne. Škoda práce i peněz, lidé by se měli více zajímat o minulost a brát si z ní ponaučení.

Související produkty

Pěstování révy vinné – moderní vinohradnictví

499 Kč
Pěstování révy vinné - druhé rozšířené vydání. Odrůdy, využití, výběr stanoviště, závlaha, pěstitelské tvary, sklizeň stromů, jednoduše naprosto vše o pěstování révy vinné.
+ -
ks
skladem

Vinohradnická mechanizace

139 Kč
Barevná kniha s mnoha ilustracemi přiblíží laikům i odborníkům kompletní mechanizaci ve vinohradě.
u dodavatele - na dotaz

Vinohradnictví

Vinohradnictví
 Doporučujeme
1 489 Kč
Vázaná plnobarevná kniha je určena všem pěstitelům révy vinné a studentům předmětu vinohradnictví. Kniha podává ucelený přehled o vinohradnictví, jaký v u nás dosud nebyl v jediném svazku vydán.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku