Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Lehké a skvělé - nerezové nádoby

Původně jsem chtěl do titulku napsat „Nerezové nádoby na víno“. Nakonec jsem slovíčko „víno“ vynechal. Nerezové nádoby jsou fenomén. V malých sklepích našich vinařů a pěstitelů mají své místo. Jejich výhody ale neznají jen vinaři. Kupují je pálenkáři, medaři, malovýrobci piva a mnoho různých jiných profesí, které potřebují kvalitně uskladnit svůj výrobek, bez rizika znečištění či inexe jiných pachů a chutí.

Zbyněk Kopeček, tým Vinařského domu Kopeček.

Ve vinařství a v poslední době zejména u malovinařů, je jejich nárůst nákupu největší. Je to dané také tím, že cena klesla oproti minulé dekádě nejméně o 50 %. Kvalitní nerezovou nádrž o objemu 150 l, včetně plovoucího víka, duše, tlakového ventilu a nerezového vypouštěcího ventilu pořídíte v cenové relaci okolo 6 až 7 tisíci Kč.

Oproti demižonům má spousta výhod

Vinaři oceňují na těchto výrobcích několik věcí. Například lehkost. Ta je důležitá nejen při manipulaci a uložení. Výše uvedená 150 l nádrž váží jen 8 Kg! Další skvělou vlastnost vinař ocení při vymývání, které jde opravdu snadno. Je tedy o mnoho lehčí jak skleněný demižon 50 litrů v koši. Díky ušlechtilé nerezové oceli, což je vlastně legovaná ocel, která obsahuje vysoký podíl chromu (a také dalších kovů jako niklu, molybdenu, titanu a dalších), nemusí být stěna příliš silná.

Na vnější stěně vytváří chrom spolu s vzdušným kyslíkem pasivní vrstvu, která nepropouští kyslík, a tím je legovaná ocel chráněna před rezavěním. Při porušení této vrstvy putují ionty chromu z oceli na povrch, a tím tak opět uzavírají pasivní vrstvu. Tento proces je ale možný jen omezeně, protože v daném místě se postupně snižuje koncentrace chromu. Nerezovou nádobu si tak musíme chránit. Zejména před porušením jinými kovy nebo nevhodnými přípravky. Pak přichází k tzv. bodové korozi, tedy kdy tečky v chromu se brzy stanou malými dírkami. Vzhledem k vzniku vinného kamene, jeho odstraňování a možnosti čištění má velký význam opracování povrchu. Čím hladší tím lepší. Proto má dnes naprostá většina těchto výrobků leštěný povrch takzvaným kroužkováním.

Při čištění nesmí být v žádném případě použit přípravek obsahující chlór, který je pro nerez smrtící. Nedoporučoval bych ani žádné ocelové kartáče či škrabky. Osobně mám velmi dobrou zkušenost při odstraňování vinného kamene ze stěn pomocí horké vody. Napřed nádrž vystříkám studenou vodou a pak opatrně a jemně pustím po stěnách vřelou vodu třeba z varné konvice. Díky tepelnému pnutí plechu se kámen uvolní a hladce sjede na dno.

Další nezanedbatelnou výhodou je i odvod tepla. Zejména při kvašení tak lze výrazně ochladit mošt i obyčejným větrákem či kropením studenou vodou. Jsou také výborné pro svou variabilitu, možnost použití pro všechny druhy vína.

A asi největší výhodou v našich podmínkách malých sklepů je plovoucí víko. Díky tomuto zařízení, které hermeticky uzavře nápoj v jakémkoliv momentálním objemu, můžeme konečně v klidu ochutnávat, zkoušet a odebírat vína z nádob, aniž bychom měli špatné svědomí čím nádobu opět doplnit. Svět sklepů je tak zas o něco pestřejší! 

O údržbě nerezových nádrží se dočtete v tomto článku.

Abych nezapomněl, pokud tento článek čtete a zároveň pomýšlíte na sklizeň (a je jedno, jestli je zrovna mrazivý leden nebo vinobraní nekompromisně klepe na dveře), rád bych připomněl s čím se ve Vinařském dome v Dubňanech můžeme pochlubit. Letos vám již druhým rokem nabízíme špičkové odrůdové kvasinky řady FermiHill či prémiové francouzské Anchor®, na zpracování hroznů a moštu také máme enzymy Rapidase a antioxidanty Tan Fruit. Samozřejmostí je také široká škála také bentonitů, čiřidel, kyselin, a také „větších“ technologií, jako jsou kvalitní mlýnkoodstopkovače, lisy, čerpadla, filtry, kádě i mnoho druhů láhví. Celoročně nabízme také cukr krystal v balení 25 kg (což jistě ocení záda nejednoho vinaře, který se loni musel tahat s 50 kg pytli…). Všechny přípravky jsou v různých velikostech a baleních, což nejvíce ocení především malovinaři, jelikož ještě donedávna pro ně tyto produkty byly kvůli velikosti balení nedostupné

Takže, my jsme vždy připraveni, a vy?

Přečtěte si také:

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit.

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Kyseliny mají na víno velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici.

---------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího.

Související produkty

Anchor Exotics MOSAIC 20 g

89 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bílá vína. Exotická ovocnost, tioly, květiny, líčí. Vhodné také pro kvašení v sudu.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Čerpadlo Rover BE-M 20

2 159 Kč
Bronzové lamelové čerpadlo s potravinářským atestem.
+ -
ks
skladem

FermiHill Rose 100 g

149 Kč
Ovocná, harmonická, lehká a svěží růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Ryzlink 20 g

49 Kč
Čisté, elegantní a svěží ryzlinkové vína s květinovými, muškátovými, limetkovými či minerálními tóny.
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6 Inox

7 890 Kč
Oblíbený a spolehlivý nerezový filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Mlýnkoodstopkovač DMS lakovaný

13 199 Kč
Elektrický odstopkovač s nylonovými válcemi na hrozny
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 100 l

5 490 Kč
Nerezová nádrž o objemu 100 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 1000 l typ TRE

19 990 Kč
Nerezová nádrž o objemu 1000 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 200 l

Nerezová nádrž 200 l
 TOP PRODUKT
6 890 Kč
Nerezová nádrž o objemu 200 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 300 l kónické dno

14 900 Kč
Nerezová nádrž o objemu 300 l s kónickým dnem.
+ -
ks
skladem

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
99 Kč
Specifický lisovací enzym pro maceraci rmutů moderních bílých vín.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Další články

Kdy začít se sběrem

Kategorie: Léto

Vinobraní se blíží vysokým tempem a klasickým dilematem vinaře je v tomto období rozhodnutí o tom, kdy vzít nůžky a úrodu sklidit. Nalezení optimálního termínu spočívá v hledání kompromisu - na jedné straně je to čekání na dostatečnou vyzrálost hroznů, na té druhé promeškání této doby a s tím přicházející hrozba plísně, která může při dozrávání hrozny velmi negativně ovlivnit. Kromě plísně to můžou být i špačci, kroupy a další. Jak tedy stanovit ideální termín sklizně hroznů a co všechno to obnáší? Čtěte dále.

Plíseň šedá - jak se jí bránit

Kategorie: Léto

V průběhu léta a podzimu se ve sluncem zalitých vinicích skrývá temná hrozba v podobě plísně šedé. Tato zákeřná choroba může poměrně rychle zmařit celoroční vinařovo úsilí, a to těsně před jeho vrcholem, tedy vinobraním. Odhalte s námi tajemství této nebezpečné houby a objevte osvědčené způsoby, jak udržet vinice zdravé a odolné.

Výroba domácího ovocného vína - úvod

Kategorie: Léto

Alternativou klasických révových vín jsou vína ovocná. Ne každý vinařský nadšenec se narodil a žije ve vinařské oblasti Čech nebo Moravy a má přístup k révovým hroznům. V naší zemi je spousta lidí napříč všemi generacemi, kteří přebytky ovoce ze své zahrádky s nadšením i úspěchem mění ve víno. O tom, jak konkrétně jej vyrobit si bude řeč v několika článcích. V tomto prvním se budeme věnovat základům výroby ovocného vína a najdete tu i osvědčený recept.

Poslední hrozby před vinobraním - jak na ně

Kategorie: Léto

Déšť z posledních dní určitě prospěl všem rostlinám včetně vinice. Pomohl nejen její vitalitě, ale také plísni šedé, pro jejíž šíření jsou nyní ideální podmínky. Kromě ní chtějí úrodu předčasně uzmout i poněkud živější predátoři. Jak se s tímto vším vypořádat a dojít tak k plnohodnotnému vinobraní?

Houbové choroby zpátky ve hře

Kategorie: Léto

Větsí množství srážek, vysoká vlhkost a nižší teploty, které se u nás v poslední době objevily, daly houbovým chorobám opět možnost šířit se. Proto bych doporučil uskutečnit (doufám že) letos poslední, ale o to důležitější postřik proti všem plísním - padlí révové (oidium), plíseň révová (peronospora) a plíseň šedá. Co v tomto období tedy konkrétně dělat?

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku