Špagety ze syrové zeleniny jsou není. Tajných typů zeleninové kuchyně pro zachování štíhlé linie. V tomto jednoduchém nízkokalorickém receptu dokonale souzní zemitá chuť obou hlavních surovin. Můžete sníst salátu, kolik chcete, určitě se nasytíte a přitom budete hubnout. Kombinace látek aktivujících metabolismus z kopřivy a z červené řepy má silné antioxidační účinky, neboť obsahuje velké množství polyfenolů a zároveň dodá tělu optimální množství živin a životně důležitých látek.
Podle receptu z knihy Kopřiva - recepty pro zdraví, krásu a vitalitu
Doba přípravy: 20 min
Suroviny (pro 2 osoby)
- 2 středně velké červené řepy
- 8 až 10 listů kopřivy
- Asi 1 čajová lžička dýňového oleje
- 1 až 2 polévkové lžíce opražených seznamový semínek
- 1/2 pomeranče
Marináda
- 2 čajové lžičky slunečnicového oleje
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 čajové lžičky medu
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- koriandr (podle chuti)
Kyselá zálivka
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř (pro dochucení)
Příprava
Červené řepy oloupeme a na spiralizéru nich připravíme „špagety”.
Na marinádu si v hmoždíři nebo třecí misce rozdrtíme koriandr se solí, přidáme ohřátý mletý zázvor, med a olej a dobře promícháme.
Marinádu nalijeme na „špagety” z řepy, pečlivě promísíme a necháme v chladnu asi 10 minut odpočinout, aby zkřehly.
Kopřivové listy potřeme dýňovým olejem, pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky a nakrájíme na kousky. Sezamová semínka opražíme na sucho na pánvi.
Na kyselou zálivku všechny ingredience dobře promícháme.
Poté kopřivy a kousky pomeranče dekorativně srovnáme na „špagety” z řepy.
Zálivku nalijeme do konvičky, ve které ji budeme servírovat na stůl. Do zvláštní misky nasypeme opražená sezamová semínka, takže si každý bude moci podle chuti salát zalít a posypat.
zpět
Kategorie: Postřehy
Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.
Číst celý článek
Kategorie: Postřehy
Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..
Číst celý článek