Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Daň za suché horké léto - nedostatek kyselin

Začíná pomalu čas koštů, vína jsou hotová a máme možnost konfrontací s jinými vinaři a jinými víny. Ročník 2017 byl zvláštní. Vína jsou krásná, velká, přesně jak jsme čekali, se zbytkovými cukry a nádhernou vůní. Jen v chuti u některých vín se zdá, že nemají ten správný šmrnc.

Stalo se to, co jsme tak trochu čekali díky loňskému abnormálně suchému létu. Tu prázdnost a fádnost způsobuje nedostatek kyselin a vína se tak proto zdají být prázdná. Tak jako mnoho nedostatků i malá aicidita se dá u vín částečně odstranit, i když bych tuto variantu doporučil jen jako nouzovou, u výrazného nedostatku kyselin. Kyseliny se samozřejmě dají do vína dodat kdykoliv a to v různých formách. Jen musí být vinař uvážlivější na to, jaký způsob, a co na dokyselení použije.

Kupříkladu kyselina citrónová je velmi známá a používaná. Je možná nejlevnější, ale také nejméně vhodná. Výrazně mění Ph vína a především je později ve víně velmi ostrá a disharmonická. Poněkud lepší je varianta použití kyseliny vinné. Tu je zase nejvhodnější použít už do moštů, je ale o něco dražší než kyselina citrónová.

Do již hotových vín lze použít kyselinu mléčnou. Toto činidlo ve formě tekutiny dokáže velmi lahodně ovlivnit a stabilizovat senzorické vlastnosti vína. Jedná se o bezbarvou tekutinu, bez zápachu, která se velmi dobře rozpustí v celém objemu vína. Tato 80-ti procentní kyselina mléčná je speciálně vyvinutá pro výrobu vína. Čistota tohoto preparátu, je v souladu s kvalitou potravin. Kyselina mléčná se vyskytuje téměř ve všech organismech a je považována za bezpečnou látku. Vinaři jí dokonce přezdívají sladká kyselina. Kyselina mléčná navíc také částečně eliminuje chuť myšiny. Pro její použití do vína je teď asi nejvyšší čas. Přidává se totiž po prvních rozborech, po prvních stočeních.

Přímé dokyselování u nás zakázáno není, ale pokud jste oficiální vinař, musí se její použití ohlásit speciálním formulářem na příslušná místa, tedy SZPI do Brna a to podle vyhlášky 323/2004. U nás ve Vinařském domě v Dubňanech máme samozřejmě všechny druhy použitelných kyselin. Na obalu již zmiňované kyselině mléčné (kterou odebíráme přímo od výrobce a tedy i cena je velmi dobrá) najdete jednoduchou tabulku, jak ji použít i dávkovat. Při její rozumné aplikaci dokážete výrazně změnit chuť vína k lepšímu. A pokud si nebudete jistí, náš personál vám ochotně poradí s dávkováním u konkrétního přípravku.

Související produkty

Kalinat 134 g

69 Kč
Přípravek určený k šetrnému odkyselení moštů a vín. Testován odbornou laboratoří na čistotu a kvalitu.
+ -
ks
skladem

Kyselina citronová 1 kg

99 Kč
Činidlo upravující kyselost a zvýrazňovač chutí. Má mnohostranné použití.
+ -
ks
skladem

Kyselina mléčná 80% 1 kg

119 Kč
Dokyselující přípravek do vína. Zlepšení intenzity a chutě. Mikrobiologická ochrana.
+ -
ks
skladem

Kyselina vinná 100 g

59 Kč
Činidlo šetrně upravující kyselost a zároveň sloužící jako kozervant.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku