O dřevěných chipsách, vytvářející tzv. barriquový efekt ve víně, jsme psali už vícekrát. Jsou u nás za něco tak trochu neslušného. A přitom zcela zbytečně. Nasazení a používání kousků dubového dřeva (odtud chips), je v rámci EU povoleno a úspěšně se po celém světě používá již řadu let.
Co se týká velikosti, dá se vidět vše. Od prachu, přes chipsy ve tvaru hoblinek až po velké tyče a latě, které se zavěšují do tanků. Dokonce jsme v jednom velkém izraelském vinařství viděli dubové pražce v betonových tancích.
Chipsy se dají se použít do rmutu, případně moštu, do vína v tancích či do použitých sudů barrique. Použití chipsů do rmutu však není v EU povoleno.
Přidávání chipsů do sudů barrique dovoluje ekonomicky výhodné další využití sudů. V tomto případě je po celé ploše sudu umožněn automatický přístup kyslíku, což je v průběhu zrání vína nutné. V případě nerezových, plastových, skleněných či jiných neporézních nádob, je zapotřebí zajistit přístup kyslíku.
Pokud při výrobě vína používáme chipsy, nesmí být na etiketě označení „barrique“. Ve srovnání se zráním vína v sudech barrique, je používání dřevěných chipsů výrazně levnější variantou. Ve Vinařském domě Kopeček se dá pořídit 0,5 kg kvalitních chipsů třídy MEDIUM okolo 200 Kč. Což je asi na 200l vína. Tedy ve srovnání s cenou kvalitního nového bq sudu je to rovná setina ceny. V letošním roce se nám podařilo získat špičkového dodavatele a chipsy od něj patří do top kategorie.
Při cenách, které odpovídají spíše nižší třídě. Je třeba ještě dodat, že chipsy se nepoužívají jen do vína, ale i do pálenek, koňaků a různých likérů. Proto jsou k dispozici také dubové chipsy a barrique ve všech kategoriích účinnosti.
Štěpky (jak se jim říká česky) jsou ošetřeny vodní párou, pasterované, pražené, a tak zaručují absolutní čistotu ve víně. Požadavky na dobré chipsy jsou úplně stejné jako na dobré sudy. Splníme-li základní podmínky, je-li provedena dobrá vinifikace s potřebnou aplikací kyslíku, budeme mít velmi srovnatelné víno.
Po zkušenostech ve sklepním hospodářství se dá říci následující: pomocí chipsů lze vyrobit velmi dobrá vína! Tedy, použití dubových chipsů rozhodně není nic tajného či hodno opovržení. Kvalitnímu vínu, zejména červenému, velmi prospěje. Naprostá většina lidí má jemný vanilkový tón ve víně ráda. A lépe se prodává, protože působí luxusněji.
Navštivte také kategorií Chipsů a taninů na našem e-shopu, zajisté si zde přijdete na své.