Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Není to nic špatného..

O dřevěných chipsách, vytvářející tzv. barriquový efekt ve víně, jsme psali už vícekrát. Jsou u nás za něco tak trochu neslušného. A přitom zcela zbytečně. Nasazení a používání kousků dubového dřeva (odtud chips), je v rámci EU povoleno a úspěšně se po celém světě používá již řadu let.

Co se týká velikosti, dá se vidět vše. Od prachu, přes chipsy ve tvaru hoblinek až po velké tyče a latě, které se zavěšují do tanků. Dokonce jsme v jednom velkém izraelském vinařství viděli dubové pražce v betonových tancích.

Chipsy se dají se použít do rmutu, případně moštu, do vína v tancích či do použitých sudů barrique. Použití chipsů do rmutu však není v EU povoleno.

Přidávání chipsů do sudů barrique dovoluje ekonomicky výhodné další využití sudů. V tomto případě je po celé ploše sudu umožněn automatický přístup kyslíku, což je v průběhu zrání vína nutné. V případě nerezových, plastových, skleněných či jiných neporézních nádob, je zapotřebí zajistit přístup kyslíku.

Pokud při výrobě vína používáme chipsy, nesmí být na etiketě označení „barrique“. Ve srovnání se zráním vína v sudech barrique, je používání dřevěných chipsů výrazně levnější variantou. Ve Vinařském domě Kopeček se dá pořídit 0,5 kg kvalitních chipsů třídy MEDIUM okolo 200 Kč. Což je asi na 200l vína. Tedy ve srovnání s cenou kvalitního nového bq sudu je to rovná setina ceny. V letošním roce se nám podařilo získat špičkového dodavatele a chipsy od něj patří do top kategorie.

Při cenách, které odpovídají spíše nižší třídě. Je třeba ještě dodat, že chipsy se nepoužívají jen do vína, ale i do pálenek, koňaků a různých likérů. Proto jsou k dispozici také dubové chipsy a barrique ve všech kategoriích účinnosti.

Štěpky (jak se jim říká česky) jsou ošetřeny vodní párou, pasterované, pražené, a tak zaručují absolutní čistotu ve víně. Požadavky na dobré chipsy jsou úplně stejné jako na dobré sudy. Splníme-li základní podmínky, je-li provedena dobrá vinifikace s potřebnou aplikací kyslíku, budeme mít velmi srovnatelné víno.

Po zkušenostech ve sklepním hospodářství se dá říci následující: pomocí chipsů lze vyrobit velmi dobrá vína! Tedy, použití dubových chipsů rozhodně není nic tajného či hodno opovržení. Kvalitnímu vínu, zejména červenému, velmi prospěje. Naprostá většina lidí má jemný vanilkový tón ve víně ráda. A lépe se prodává, protože působí luxusněji.

Navštivte také kategorií Chipsů a taninů na našem e-shopu, zajisté si zde přijdete na své.

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku