Zima se nám přehoupla a vy, pokud ještě nemáte hotový řez - právě teď (březen) je na to naprosto ideální čas i teplota.
Po řezu zkontrolujte „kostru“ vinohradu, tedy opěrnou konstrukci a dráty. Protože pouze teď je jediná doba na její opravu. Opravují se, popřípadě vyměňují, poškozené sloupky, napínají se dráty a zaráží se opěrné kůly, nebo ocelové tyčky. Pokud je opěrná konstrukce kvalitně provedena, není třeba ji každoročně opravovat, ale pokud ji plánujete zrovna letos uskutečnit, musíte počítat s tím, že je vhodné (nejlépe při řezu) odstranit veškeré úvazky drátů k opěrným kůlům.
Jak jistě dobře víme, vyvazování révy není jenom o mladých tažních, ale taky o kmínkách (především těch mladých), které uvazujeme k opěrnému kůlu nebo tyči, abychom dosáhli přímého růstu. Vážeme na několika místech a dbáme na to, aby úvazek nebyl příliš těsný, jinak by byl kmínek během vegetace přiškrcen. Pokud ale použijeme vázací bužírku Praktik (dobře se s ní pracuje, a především je vyrobena speciálně do vinohradu, tedy z pružného materiálu), přiškrcení nehrozí. U nás jej prodáváme za 89 Kč a tato kilová bužírka má 205 m, takže nějakou tu sezónu vydrží v zásobě. V žádném případě nepoužívejte vázací drátky či motouz (!!!!!). Drátek by kmínek přiškrtil a do révy by se pak snadno dostaly různé nemoci.
Nyní k uvazování tažňů. Provádíme jej kvůli brzdění růstu a zvyšování plodnosti a nejvhodnější doba je právě teď. Tedy období, kdy již nejsou mrazy, ale současně ještě není příliš slunečních dnů, kdy se tažně více lámou. Pokud je vaše vinice v místě, kde hrozí jarní mrazíky, počkejte, až přejdou.
Je více možností, jaký materiál k vázání použít, já zde ale uvedu dvě nejpoužívanější. První je klasický vázací drátek obalený v papíru (ve Vinařském domě v Dubňanech balení 1000 kusů za pohodových 39 Kč) - ručně se uváže ke drátěnce a za rok se částečně rozloží, takže se při dalším řezu lehce odstraňuje. A druhou možností je použití dnes už zavedených vázacích kleští (u nás za 1.199 Kč) - fungují jednoduše a opravdu ulehčí práci, což nejvíce přivítají vaše prsty.
Vážeme buď na plochý tažeň, nebo do oblouku (přes drát). Plochý tažeň má z pěstitelského pohledu mnoho výhod, je ale třeba, aby byl zhruba 15 cm pod vodícím drátem a také je zde větší pravděpodobnost zlomení letorostu. Nejobvyklejším způsobem je tvarovat do mírného oblouku. Letorost musí být dostatečně dlouhý a taky by měl splňovat podmínku, že prostřední část tažně má být nejvýše, tedy aby byl tažeň tvarován pozvolna nahoru a dolů.
Nejsnadněji letorost ohnete tak, že jeho jednotlivé mezičlánky od začátku palci jemně „nakřapnete“. Takto již zlomení nehrozí.
Pokud máte na hlavě dva letorosty, dbejte na to, aby se nekřížily. V místě překřížení by se totiž v létě výrazně zahušťovala listová plocha, což zvyšuje náchylnost rostliny na houbové choroby a také zhoršuje kvalitu hroznů.
Závěrem bych rád doplnil, že některé zde uvedené informace jsem čerpal z nové knihy, kterou máme ve Vinařském domě s příhodným názvem Vinohradnictví, od moravského vinařského matadora Miloše Michlovského. Tato kniha je zcela mimořádná, a to jak množstvím informací, tak i svou hmotností (asi 6 kg). Má 900 barevných stran, obsahuje mnoho ilustrací, ale především úplně všechny informace o vinohradnictví. I přes její vyšší cenu je její hodnota k nezaplacení a pro vinohradníka, jemuž na své vinici záleží, poslouží doslova jako bible.