Kopeček vinařský dům

Pomůžeme s objednávkou: +420 530 333 138 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Zimní řez je zásadní

Zimní řez je nejdůležitější pracovní operace ve vinici. Odstraňuje se při něm většina jednoletého a dvouletého dřeva a na keři zůstává pouze dřevo plodné. Je tedy jasné, že tento úkon má významný vliv na nadcházející úrodu a rozhodně se jej nevyplácí podceňovat.

Začít jej lze kdykoliv od začátku roku, pokud ovšem v lokalitě vinice nehrozí pravidelné a silné mrazíky. V takovém případě je lepší odložit řez na co nejpozději, nejlépe konec března. Před dokončeným řezem ale nesmí réva začít slzet, v takovém období už má být vinice povázána a připravena na sezónu!

Existuje mnoho pěstitelských tvarů pro révu vinnou, v našich podmínkách menších vinařů ale zcela dominuje rýnsko-hesenské vedení s technikou Guyotova řezu. Proto zde ani jiný rozebírat nebudu.

Základní princip zpočívá v řezu na jedno plodné dřevo, ze kterého budou vyrůstat letorosty a dvouoký zásobní čípek, který zajistí, že na vrcholu kmínku bude kvalitní dřevo pro vegetaci na příští rok.

Plodné dřevo (letorost) by mělo vyrůstat z jednoletého dřeva, které roste na dřevě dvouletém. Je důležité, aby bylo co nejblíže kmínku a netvořilo tak dlouhé ramena. Pokud to zrovna (zejména u starších vinic) situace neumožňuje, lze použít letorost, vyrůstající ze starého dřeva. Počítejte s tím, že na něm tento rok bude hroznů méně. Každopádně ale tímto omlazením keři hodně ulevíte, což za tu jednorázovou “daň” rozhodně stojí.

Dřevo, které si vyberete jako plodné, musí ještě splňovat i další podmínky, tedy být zdravé, nepoškozené a dobře vyzrálé s průměrem 8 - 20 mm. Důležitá je rovněž délka tažně (resp. poček oček), zavisející na odůdě, ale taky na kvalitě dřeva a zdravotního stavu keře.

Pokud je potřeba kvůli zmlazování (= přiblížení se zpět ke kmínku) udělat větší řeznou ránu, rozhodně ji doporučuji ošteřit štěpařským voskem či sadařským balzámem. Velké řezné rány můžou způsobit oslabení keře, zhoršení výnosu, kvality hroznů a především v poslední době stále více diskutovanou chorobu ESCA.

Ještě bych se pozastavil nad nářadím, které se k řezu používá. Budete pracovat s nůžkami, pilkou, pákovými nůžkami, bůžírkou (na mladé kmínky) a drátky nebo kleštěmi (k uvázání letorostu). 

Dnes se dá vybavení sehnat (jako u všeho) doslova za pár korun. Zimní řez vyžaduje kromě jisté míry vizionářství (ano - vždyť dávate keři podobu na několik následujících let) také značnou část fyzické síly. Prvních několik desítek hlav nejspíš půjde hladce, ale za několik hodin, či na druhý den, se ruce a celé tělo ozve, a to hlasitě. Navíc, použití levných nástrojů rovněž způsobuje hrubější řezné rány. Proto se zde rozhodně štetřit nevyplatí. Rovněž je důležité se o nářadí starat. Důkladné vyčištění, usušení a nabroušení po každém použí je samozřejmostí a nezabere více než 3 minuty.

Ve velmi solidní cenové relaci nově nabízíme nůžky od vynikajícího německého výrobce Löwe. Mají nezlomitelné čepele, jejichž odolnost je vytvořena kombinací přesného tepelného zpracování a chemického složení, což patří to k přísně střeženějšímu tajemství této rodinné firmy. Jsou opravdu vynikající.

Řez je velmi široké a specifické téma, proto pokud se chcete dozvědět více, doporučuji knihy Moderní vinohradnictví a Réva vinná pro malopěstitele, obě od Pavla Pavlouška, či 940 stránkovou “bibli” s názvem Vinohradnictví od Miloše Michlovského.

Akci “Zimní řez” najdete zde >> 

A pokud chcete vidět jak vypadá řez vinice přímo očima vinaře, podívejte se na naše video zde >> 

Související produkty

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku