Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Březen ve sklepě

V minulém článku jsme si řekli, jak připravit vinici a zahradu na přicházející jaro tak, abyste co nejvíce sklidili. To všechno jsou mimochodem činnosti, které skvěle koresponduji s onou nešťastnou izolací, které momentálně všichni čelíme a na kterou dnes navážu. Tentokrát se přesuneme do ještě větší karantény, tedy vinného sklepa a já vám slibuji, že už o tomto všudypřítomném tématu nezazní ani slovo, protože jak všichni víme, ve sklepě platí zcela odlišné zákony. Tedy kromě zákona gravitace.

Zbyněk Kopeček, 26.3.2020

Takže co teď my vinaři vlastně děláme? Jsou to především finalizační práce u přívlastkových vín, protože jednodušší bílá vína jsou už nalahvována, nebo u těch lepších či žíznivějších vinařů rovnou vypitá.

Závěrečné filtrace

Provádí se filtrace vín, nejčastěji ostrá či přímo sterilní, to je taková, kdy víno už je čisté a odstraňují se v něm ty nejjemnější částice. V podmínkách malovinařů je na to nejlepší klasický deskový filtr, se kterým se dá udělat šarže jak pár desítek, tak i vyšších stovek litrů. U nás na to máme Colomba, kvalitní italský filtr, který má navíc zabudované čerpadlo, takže je opravdu praktický. Do něj se dávají filtrační desky o rozměrech 20x20 cm.

Správná příprava deskového filtru je pro samotnou filtraci zásadní. Zajímá vás, jak filtr nastavit? Podívejte se na naše video očima vinaře: 

Zrádné bílkoviny

Kdo se chystá na lahvování, rozhodně neopomene odstranit bílkoviny, které se ve víně objeví až v tu nejnepříjemnější dobu - tedy když už je v láhvi a vinař se jím zrovna chystá pochlubit před svými přáteli. Pohledem na zakalenou barvu tuto exhibici raději pak nenápadně odvolá.

Bílkoviny se měří buď v laboratoři, nebo jednoduchým, ale účinným roztokem s názvem Bílkoviny Reagenz, to je další špičkový výrobek, tentokrát z Rakouska. Bílkoviny se dají odstranit několika způsoby, protože se ale Vinařský dům Dubňany věnuje malovinařům, uvádíme nejlepší možnosti právě pro ně. V tomto případě doporučujeme Eiwex granulát, což je již vynikající a poměrně levný (1 kg za 69 Kč) chladnomilný bentonit od stejného rakouského výrobce. Během přípravy jej ve studené vodě nezapomeňte důkladně, ale opravdu důkladně rozmíchat a dejte mu dostatečně dlouhý čas na nabobtnání, ideálně přes noc.

Něco na doladění

Pokud někomu uteklo kvašení a víno se zdá příliš suché a ostré, dá se pomocí několika, samozřejmě přírodních přípravků doladit. Například přidáním 100% hroznového koncentrátu, který vínu dodá sladký štych a zakulatí jej. Lze také vhodně upravit kyseliny a na harmonizaci můžeme použít prvotřídní francouzské dubové taniny řady Premium, které jako jediní nabízíme v malém balení. Takto pěkně lze doladit víno.

Možností je samozřejmě mnoho, náš e-shop i kamenný obchod v Dubňanech je plný věcí, které při rozumném používání můžou vinaři opravdu hodně pomoci. A pokud si nejste s něčím jisti, naši kolegové, kteří jsou sami o sobě vinaři, vám rádi pomohou.

Jenom prosím respektuje omezené podmínky, které nyní máme. Zkrátili otevírací dobu a zpřísnili hygienické podmínky dle aktuálních nařízení. Situace se navíc každý den mění. A všechna tato nejistota možná negativně ovlivňuje i náladu nás samotných. Nemějte nám to prosím za zlé. Na druhou stranu víme, že víno prostě nepočká a že to všechno přejde dříve, než si myslíme. Všichni jsme na jedné lodi.

Tip: jak nastavit deskový filtr? Stáhněte si obrázkový návod.

Související produkty

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 350

29 Kč
Jemná filtrace, redukce kvasinek a bakterií, opticky čistý výsledek. Filtrační rozsah 0,7 – 1 μm. Propustnost jako u Hobra S 15 až S 20.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6

Filtr s čerpadlem Colombo 6
 TOP PRODUKT
5 989 Kč
Oblíbený a spolehlivý filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg

Hroznový koncentrát (cukr) 2 kg
 TOP PRODUKT
198 Kč
Přírodní potravinářské sladidlo bez konzervantů.
+ -
ks
skladem

Premium® Limousin 10 g

99 Kč
Kvalitní tanin, poskytující větší aromatickou komplexnost a plnost, stabilitu, perspektivu pro zrání, ...
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku