Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Bezpečně ze sklepa

Úroda je definitivně zpracovaná, vyškolená a teď už nezbývá nic jiného, než ji vypravit ze sklepa a dostat bezpečně do dobré společnosti tohoto krásného moku. Pokud neděláte technologii suchých vín, která jsou díky svým kyselinám, vysokému alkoholu a nulovému cukru samozřejmě stabilnější, než naše něžnější vína, je třeba je před lahvováním pořádně na cestu připravit. 

Bílkoviny dělají neplechu

V prvé řadě je velmi důležité změření a následné odstranění bílkovin. Na tento proces lze použít jedině správnou dávku kvalitního bentonitu a to ještě před finální filtrací. Vína, která jsou u nás velmi oblíbená, tedy lehčí bílá vína s alkoholem okolo 11 až 12 %, s mírným zbytkem cukru a krásné ve vůni, která není zatemněná vysokým alkoholem, jsou bohužel technologicky velmi těžce udržitelná. Za předpokladu, že nechcete použít silnější preparáty typu sorbanu draselného. To u většiny nás - malých vinařů, vylučuji už z toho důvodu, že podstatnou část úrody si vypijeme sami a takové konzervanty ve víně prostě nechceme.

Bentonit FermiHill Plusgran Gel je granulovaný a tudíž velmi lehce rozpustný. Několik hodin dopředu jej důkladně promícháme s dávkou studené vody. Pokud nepoužíváte chladnomilný bentonit Eiwex, doporučuji zahřát víno minimálně na 15°C a do ní směs vody s bentonitem za stálého míchání vlijeme. V této teplotě bentonit nejlépe „zabere“ a rychle se usadí na dně spolu s navázanými bílkovinami. Pokud je teplota nižší než 12°C, bentonit zůstane ve víně rozpuštěný, víno bude déle zakalené a odstranění bílkovin tak neproběhne jak by mělo. Doporučuji i po tomto procesu bílkoviny změřit, buď BK Reagenz roztokem, nebo opět v laboratoři. Hodnota musí být nula.

Další nezbytný krok

Po odstranění bílkovin je potřeba víno přefiltrovat. V našich podmínkách se na to nejlépe hodí menší přenosný deskový filtr s čerpadlem. U nás najdete několik druhů a ani cena není vysoká. Záleží na tom, kolik vína vyrobíte. I z pohledu filtračních desek je poměrně hodně možností.

Video: správná příprava deskového filtru je pro samotnou filtraci zásadní. Zajímá vás, jak filtr nastavit? Podívejte se na naše video očima vinaře:

Na finální filtraci však doporučuji kvalitní, nízkoúkapové filtrační desky Becopad. Tyto desky jsou vyrobeny z čisté buničiny, bez přídavků lepidel či křemeliny. Mají výborné absorpční schopnosti a tak s nimi vyčistíte větší množství vína. Navíc je můžete při filtraci zpětně ve filtru propláchnout a ušetřit tak čas i peníze za výměnu nových desek. A jejich největší výhoda je možnost okamžitého použití bez nutnosti mnohalitrového proplachu vodou. Tyto desky nezanechávají stopu ve vůni vína, ani ihned po filtraci.

Tip: jak nastavit deskový filtr? Stáhněte si obrázkový návod.

Síra ve víně

A poslední, co si musíte před lahvováním opravdu pohlídat, je objem síry. Ta musí být u typu vína, které popisuji, na horní hranici. Jde o jediný "chemický přípravek" (používali jej už staří římani), dodaný do vína, který má za úkol udržet kvasinky na uzdě. I proto výrazně doporučuji používat do vína dosiřovací přípravky bez obsahu dusíku a čpavku. V našem případě jde o Solfosteril, špičkový rakouský přípravek, který zabrání refermentaci.

Síru ve víně můžeme měřit dvěma způsoby. První je dát víno do laboratoře, kde byste měli dostat na desetinu přesný výsledek. Je to ale složitější a nákladnější záležitost. Druhou možností je použítí jednosložkového roztoku, z jehož pomocí poměrně spolehlivě zjistíte hladinu volné síry ve víně. Používá se k tomu produkt, výraběný v Rakousku, jménem SO2 Ragenz a jeho použití je opravdu snadně.

Video: jak změřit síru ve víně za 30 vteřin.

Říká se, že i mistr tesař se někdy utne a v případě výroby vína se nemusí ani utnout a problém je na světě i tak. Víno se buď zakalí, začne zvláštně zavánět, a nebo z jeho chuti zmízí všechny příjemné tóny stane se těžko pitelné. Nebo nastanou všechny tři problémy dohromady. Nejčastější příčinou je z velké části právě zanedbání výše zmiňovaných procesů před samotným lahvováním. I proto doporučujeme tuto činnost nepodceňovat. 

Akce:

Související produkty

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6

Filtr s čerpadlem Colombo 6
 TOP PRODUKT
5 989 Kč
Oblíbený a spolehlivý filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Filtr s čerpadlem Colombo 6 Inox

7 890 Kč
Oblíbený a spolehlivý nerezový filtr s čerpadlem
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 170

39 Kč
Sterilní (mikrobiologická) filtrace k lahvování nebo uskladnění. Filtrační rozsah 0,2 – 0,4 μm. Propustnost jako u Hobra st-3.
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 350

29 Kč
Jemná filtrace, redukce kvasinek a bakterií, opticky čistý výsledek. Filtrační rozsah 0,7 – 1 μm. Propustnost jako u Hobra S 15 až S 20.
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 450

35 Kč
Hrubá filtrace k oddělení kalů a pevných částic. Filtrační rozsah 1 – 2 μm. Propustnost jako u Hobra S 30 až S 40.
+ -
ks
skladem

Filtrační deska 20x20, BECOPAD 220

32 Kč
Sterilní filtrace k lahvování nebo uskladnění. Filtrační rozsah 0,4 – 0,8 μm. Propustnost jako u Hobra st-5.
+ -
ks
skladem

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 100 l

5 490 Kč
Nerezová nádrž o objemu 100 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Další články

Výběr lokality je klíč ke skvělému vínu, nepodceňte terroire

Kategorie: Jaro

Výběr správné lokality pro výsadbu vinice je klíčovým faktorem, protože půda a terroir hrají nezastupitelnou roli v tom, jak se vyvíjí a projevuje jedinečný charakter vína. V tomto článku se podíváme na důležitost správného terroiru a jak vhodně kombinovat faktory, jako je typ půdy a mikroklima, pro dosažení optimálních podmínek pro pěstování vinné révy. Odkryjeme tajemství toho, jak terroir ovlivňuje chuť a styl vína, a jak vinaři mohou využít jedinečného charakteru každé lokality k vytvoření vína s nezaměnitelným otiskem místa.

Ochrana révy před květem

Kategorie: Jaro

Jarní počasí umí být velmi nevyzpytatelné. Několik dní je krásně slunečno, poté ale přijde déšť a v kombinaci z vyšší teplotou ihned přichází hrozba napadení houbových chorob - peronospora a oidium (padlí). Pokud tato situace nastene, je třeba včas provést ošetření proti těmto patogenům. V následujícím článku najdete nejen doporučení na vhodnou kombinaci postřiků, ale také i listových hnojiv. Tak, aby jste se těmto každoročním nočním můrám vinařů vyhnuli, jelikož pouze včasná a preventivní ochrana vás přivede k úspěšné sklizni.

Konec nepořádku ve vinici a sadu

Kategorie: Jaro

Dnes bych vám rád představil novou ochranu čerstvě vysazených keříků révy i mladých stromků. Jde o přírodní ochranný tubus, který splňuje maximální ochranné požadavky na mladou rostlinu a krom toho má další vlastnosti, které jeho plastová konkurence nemůže splnit. Čtěte dále.

Parazitické hlístice - nekompromisní ochránci rostlin

Kategorie: Jaro

Ochrana rostlin proti škůdcům je jedním z nejdůležitějších úkolů moderního zemědělství. Tradiční chemické pesticidy jsou často považovány za účinné, avšak jejich negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví je stále více zdůrazňován. V této souvislosti se stále častěji používají biologické přípravky, jako jsou parazitické hlístice, které jsou považovány za ekologičtější alternativu k chemickým pesticidům. Jaké konkrétní druhy máme, k čemu konkrétně slouží a jak se používají? Čtěte dále.

Jak na první postřik proti přezimujícím škůdcům

Kategorie: Jaro

Příroda se po neobvykle teplém únoru začíná pomalu a jistě probouzet. Pro nás - vinaře, sadaře a zahrádkáře to znamená zvýšenou pozornost k budoucímu zdraví rostlin, a tedy jejich ochranu. S probouzející se přírodou totiž vstávají i přezimující škůdci. První postřik je tak klíčovým momentem, který určí jejich budoucí vývoj rostlin. V tomto článku se podíváme na nejlepší postupy pro první jarní postřik révy a ovocných stromů, abyste mohli mít úspěšnou sklizeň plnou chutných a zdravých plodů.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku