Vysazování vinic u nás a ve světě

Vinice je zárodečnou buňkou jakosti. Po období 80. a zejména 90. let, kdy se mnoho vinařů soustředilo na investice do moderních sklepů a technologií, se dnes čím dál častěji vrací k tomu nejpodstatnějšímu – pěstování vinné révy a péči o vinohrad. Právě ve vinici se rozhoduje o skutečné kvalitě budoucího vína.

Kvalita začíná v půdě

Obdělávání vinice, péče o půdu, řez révy a ochrana proti škůdcům – to vše jsou klíčové kroky, které rozhodují, zda z průměrného vína bude víno výjimečné.

  • Z průměrných vín se mohou stát vína dobrá,
  • z dobrých vína velmi dobrá,
  • a z velmi dobrých – vína velká.

Vrchol vinařského roku představuje vinobraní – okamžik, kdy se rozhoduje, zda se kvalita získaná ve vinici podaří bez ztrát přenést do sklepa.

Ruční práce má stále cenu zlata

Podle některých odborníků platí, že čím lepší víno chcete vyrobit, tím méně je možné práci ve vinici mechanizovat. Ruční práce – ať už jde o řezání, sběr hroznů nebo obdělávání půdy – se tak znovu dostává na výsluní. Symbolicky se říká, že pot na čele vinaře nebo pára stoupající z těla koně táhnoucího pluh určují hodnotu výsledného vína.

Návrat k autochtonním postupům

Jedním z průkopníků návratu k tradičnímu vinohradnictví je doc. Michlovský, vinař a pedagog z Lednice:

  • pořádá semináře zaměřené na autochtonní vína,
  • propaguje úzké spony vinic,
  • považuje za klíčovou hlubokou rigolaci před výsadbou.

Je také autorem řady knih věnovaných pěstování révy, výrobě vína a umění degustace – které najdete i na našem e-shopu.

Hustota výsadby podle regionů

Zajímavostí je, jak se v různých částech světa liší hustota výsadby vinic:

  • Česká republika – cca 4 500 keřů/ha
  • Španělsko („na kolky“) – cca 1 100 keřů/ha
  • Kalifornie – max. 3 500 keřů/ha (důraz na mechanizaci)
  • Jih Francie – až 6 000 keřů/ha (úzké spony, vyšší kyseliny)
  • Champagne – až 10 000 keřů/ha (nízké keře, metr odstup)
  • Mosela a Saar – staré vinice i 12 000 keřů/ha
  • Historické vinice – až 20 000 keřů/ha
  • Antika (Římané) – až 35 000 keřů/ha

Zajímavost:

Francouzi pro obdělávání hustě vysázených vinic vyvinuli speciální vysoké úzké traktory – „enjambeurs“, které se rozšířily po celém světě.

Poučení z minulosti

Modernizace a mechanizace nejsou všelékem. Opravdová moudrost spočívá ve schopnosti kombinovat zkušenosti předků s moderním přístupem. Vinaři, kteří umějí naslouchat krajině, dokáží vytvořit vinice, které dávají skutečně kvalitní surovinu.

Když dnes procházíme vinohrady v okolí Mutěnic, můžeme jasně vidět, že naši předkové dobře věděli, kde a co vysadit. Tam, kde réva historicky nepatřila, a přesto byla kvůli dotacím nebo vidině zisku vysázena, dnes často chátrá a odumírá.

Škoda práce i peněz – lidé by se měli více zajímat o minulost a brát si z ní ponaučení.

Další čtení: sázení a první ošetření révy

Zajímá vás více o výsadbě a péči o mladou vinici? Doporučujeme článek Sázení vinné révy – první ošetření, kde se dozvíte, jak správně založit novou vinici krok za krokem.