Vážení zákazníci, z důvodu zvýšených opatření proti covid-19 se může opozdit expedice objednávek až o několik dní. Vaše dotazy rádi zodpovíme na naší lince 777 901 761 nebo emailu eshop@vinarskydum.cz. Děkujeme za pochopení a přejeme hodně zdraví a poklidné vinobraní.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Co je bentonit a jak se používá?

Dnes budeme rozebírat téma odstranění bílkovin ve víně, a to pomocí klasického bentonitu a také jedné novinky - Eiwexu, tedy speciálního bentonitu, který účinkuje i v chladném prostředí. Tento článek píšu na žádost mnoho vinařů, jelikož téma čistá vína, bílkovinové zákaly a zjemnění chutí nás při výrobě vína provází neustále. A vždy se vyskytne okolo tohoto úkolu slovo bentonit. O co vlastně jde?​

Bentonit je hornina, vznikající zvětráváním mateční horniny z čediče. Je charakteristická vysokým obsahem jílových nerostů, má velmi dobrou sorpční vlastnost a vysokou schopnost výměny kationtů. Její plastické vlastnosti jí umožňují bobtnat.

Chemické i minerální složení je velmi proměnlivé a závislé na vzniku ložiska. Světové ložiskové zásoby bentonitu jsou odhadovány na více než 1400 mil. tun a počítá se s nálezy dalších lokalit.

Objev této unikátní horniny přišel v 19. století. V roce 1881 bylo nalezeno jedno z  prvních ložisek bentonitu v USA u města Fort Benton. A dle místa prvního nalezení se mu tedy říká bentonit. Od té doby přicházely informace o objevech nových ložisek z různých částí USA a Evropy. První použití našel bentonit ve Velké Británii na odbarvování jedlých tuků a olejů.

Nejkvalitnější bentonit je sodný, který se těží pouze v USA a je silně bobtnavý. Sodná složka v něm je přírodní a právě tento typ bentonitu doporučujeme při práci s vínem. Existuje ještě jeden typ bentonitu, tzv. méně bobtnavý, který obsahuje draslík, hořčík a vápník. Sodík je do něj dodáván průmyslově a zdaleka nedosahuje kvality přírodního, silně bobtnavého bentonitu.

Méně kvalitní bentonity pochází také z Řecka či Brazílie. Jsou levnější a používají se hlavně k sedimentaci u méně kvalitních moštů či vín. Hrozí u nich riziko pachové stopy a také zůstává vysoký objem sedimentu. Většina kvalitních bentonitů pro použití ve vinařském a potravinářském průmyslu pochází právě z USA.

A protože se snažíme, aby Vinařský dům Dubňany měl ve své nabídce jen ty nejkvalitnější přípravky nejen na číření vín, sledujeme všechny nové trendy a aplikační technologie.

Čiření bentonitem

Při přípravě bentonitu k použití je důležité důkladné rozmíchání. Na jeho adsorpci používejte zásadně studenou vodu, a pokud mohu z praxe poradit, raději více, než méně. Po rozmíchání musí vzniknout celistvá disperze, bez hrudek či sraženin. Nádobku s dokonale rozmíchanou směsí vody a bentonitu nechejte v klidu a po (nejméně) šesti hodinách z usazené vrstvy bentonitu v nádobě slejte vodu a bentonit ještě jednou promíchejte. Osobně k tomu používám mixer pořízený jen pro tyto účely, protože rukou kvalitně rozmíchat vodu s bentonitem se dá opravdu jen těžce a s bentonitem se pracuje prakticky celý rok. Takto připravený bentonit aplikujte do celého objemu vína a důkladně rozmíchejte. Pokud používáte na čiření vína klasický bentonit, je nutné udržovat teplotu nad 15 °C po celou dobu sedimentace. Obecně platí, že čím vyšší teplota vína (ne nad 20°C), tím kratší doba sedimentace. U „studených“ bentonitů může být doba usazování i 3 týdny. Po této době víno stočte z kalů.

Zásadní je uložení bentonitu. Je třeba si uvědomit, že se jedná o velmi inertní materiál, který do sebe natahuje jak vlhkost, tak zejména pachy. Ve Vinařském domě prodáváme naše bentonity v praktických potravinářských obalech, kde hrozí riziko poškození minimálně. Pokud ale máte přípravek v papírových či igelitových sáčcích, je nutné je hermeticky uzavřít po každém použití a uložit jej v suchu v místě bez pachů.

Vinařům bych proto jednoznačně doporučoval kvalitní bentonit. Cenový rozdíl při malé spotřebě není vůbec výrazný a práce s nimi a hlavně výsledek je markantní. Nabízí se nám tedy nejen osvědčený Plusgran gel, pracující v režimu nad 15°C, ale i zmíněná novinka - bentonit Eiwex granulát. Má nízký obsah železa, který spolehlivě funguje i při teplotách od 6°C, tedy bez nutnosti ohřívat víno. Vinaři v Rakousku a Německu s ním mají velmi dobré zkušenosti a používají je po celou dobu procesu výroby vína.

Tolik prozatím o použití bentonitu v malovinařských podmínkách. Pokud vás téma čeření vína zajímá více, nebo vám něco není jasné, určitě doporučuji některou z odborných knih. A nebo nás kontaktujte, s bentonity máme opravdu bohaté zkušenosti, o které se rádi podělíme.

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Nerezové nádoby jsou fenomén. Přečtěte si proč.

----------

Kyseliny mají na celkovou chuť vína velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici. Vše co o něm potřebujete vědět, najdete zde

---------

Mezi nepříjemnosti, které mohou ve vinici, sadu či zahradě nastat, jsou škody způsobené zvěří a krtky. O tom pojednává speciální článek s názvem Místa, kterým se rádi vyhnou.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Akce:

Související produkty

Bentonit Plusgran Gel 1 kg

69 Kč

+ -
ks

FermiHill Cool 20 g

29 Kč

+ -
ks

FermiHill Veltlin 100 g

149 Kč

+ -
ks

Bílkoviny Reagenz

599 Kč

+ -
ks

SO2 - Reagenz

139 Kč

+ -
ks

Vinařská technologie

419 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku