Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Co je bentonit a jak se používá?

Dnes budeme rozebírat téma odstranění bílkovin ve víně, a to pomocí klasického bentonitu a ukážeme si také pár typů, například Eiwex který je mimořádný v tom, že účinkuje i v chladném prostředí. Tento článek píšu na žádost mnoho vinařů, jelikož téma čistá vína, bílkovinové zákaly a zjemnění chutí nás při výrobě vína provází neustále. A vždy se vyskytne okolo tohoto úkolu slovo bentonit. O co tedy vlastně jde?​

Zbyněk Kopeček, tým Vinařského domu Kopeček, 1.11.2022.

Bentonit je hornina, vznikající zvětráváním mateční horniny z čediče. Je charakteristická vysokým obsahem jílových nerostů, má velmi dobrou sorpční vlastnost a vysokou schopnost výměny kationtů. Její plastické vlastnosti jí umožňují bobtnat.

Chemické i minerální složení je velmi proměnlivé a závislé na vzniku ložiska. Světové ložiskové zásoby bentonitu jsou odhadovány na více než 1400 mil. tun a počítá se s nálezy dalších lokalit.

Bentonit je v podstatě hlína.

Objev této unikátní horniny přišel v 19. století. V roce 1881 bylo nalezeno jedno z prvních ložisek bentonitu v USA u města Fort Benton. A dle místa prvního nalezení se mu tedy říká bentonit. Od té doby přicházely informace o objevech nových ložisek z různých částí USA a Evropy. První použití našel bentonit ve Velké Británii na odbarvování jedlých tuků a olejů.

Nejkvalitnější bentonit je sodný, který se těží pouze v USA a je silně bobtnavý. Sodná složka v něm je přírodní, a právě tento typ bentonitu doporučujeme při práci s vínem. Existuje ještě jeden typ bentonitu, tzv. méně bobtnavý, který obsahuje draslík, hořčík a vápník. Sodík je do něj dodáván průmyslově a zdaleka nedosahuje kvality přírodního, silně bobtnavého bentonitu.

Mám víno čeřit? Odkalovat? Používat ušlechtilé kvasinky? Co s nahnilými hrozny? Můžu dát víno do staré bečky?
Každý máme nějaké navyklé postupy a v případě výroby vína se občas může jednat i o zlozvyky, vycházející z kombinace neznalosti detailních chemických procesů a obecně přijatých postupů, získaných v nejbližší komunitě vinaře. Náš speciální článek s názvem Nešvary při výrobě vína, aneb Jde to i jinak se těmito nejčastějšími nešvary zabývá a zároveň dává doporučení, jak postupovat lépe.

Méně kvalitní bentonity pochází také z Řecka či Brazílie. Jsou levnější a používají se hlavně k sedimentaci u méně kvalitních moštů či vín. Hrozí u nich riziko pachové stopy a také zůstává vysoký objem sedimentu. Většina kvalitních bentonitů pro použití ve vinařském a potravinářském průmyslu pochází právě z USA (zpracovávají jej ale evropské enologické firmy, proto na našich etiketách vidíte původ např. Francie či Rakousko).

A protože se snažíme, aby Vinařský dům Dubňany měl ve své nabídce jen ty nejkvalitnější přípravky nejen na číření vín, sledujeme všechny nové trendy a aplikační technologie.

Čiření bentonitem

Při přípravě bentonitu k použití je zásadní důkladné rozmíchání. Na jeho adsorpci používejte zásadně studenou vodu, a pokud mohu z praxe poradit, raději více než méně. Po rozmíchání musí vzniknout celistvá disperze, bez hrudek či sraženin. Osobně k tomu používám mixer pořízený jen pro tyto účely, protože rukou kvalitně rozmíchat vodu s bentonitem se dá opravdu jen těžce a s bentonitem se pracuje prakticky celý rok. 

Nádobku s dokonale rozmíchanou směsí vody a bentonitu nechejte v klidu a po (nejméně) šesti hodinách z usazené vrstvy bentonitu v nádobě slejte vodu a bentonit ještě jednou promíchejte. Takto připravený bentonit aplikujte do celého objemu vína a důkladně rozmíchejte.

Pokud používáte na čiření vína klasický bentonit, je nutné udržovat teplotu nad 15 °C po celou dobu sedimentace. Obecně platí, že čím vyšší teplota vína (ne nad 20 °C), tím kratší doba sedimentace. U „studených“ bentonitů může být doba usazování i 3 týdny. Po této době víno stočte z kalů.

Je dobré zmínit také skladování bentonitu. Je třeba si uvědomit, že se jedná o velmi inertní materiál, který do sebe natahuje jak vlhkost, tak zejména pachy. Ve Vinařském domě prodáváme naše bentonity v praktických potravinářských obalech, kde hrozí riziko poškození minimálně. Pokud ale máte přípravek v papírových či igelitových sáčcích, je nutné je hermeticky uzavřít po každém použití a uložit jej v suchu v místě bez pachů.

Jaké produkty použít konkrétně

Vinařům bych proto jednoznačně doporučoval kvalitní bentonit. Cenový rozdíl při malé spotřebě není vůbec výrazný a práce s nimi a hlavně výsledek je markantní. Nabízí se nám tedy nejen osvědčený BenHill Plusgran gel, pracující v režimu nad 15 °C, ale také i již velmi oblíbený bentonit Eiwex granulát. Má nízký obsah železa, který spolehlivě funguje i při teplotách od 6 °C, tedy bez nutnosti ohřívat víno. Vinaři v Rakousku a Německu s ním mají velmi dobré zkušenosti a používají je po celou dobu procesu výroby vína.

Velmi čistý a již aktivovaný bentonit je také BentoHill V Clear, který má poměrně univerzální využití, takže s ním můžete odkalovat mošty před samotným kvašením, stejně jako čirit vína i ostatní nápoje.

Tolik prozatím o použití bentonitu v malovinařských podmínkách. Pokud vás téma čeření vína zajímá více, nebo vám něco není jasné, určitě doporučuji některou z odborných knih. Anebo nás kontaktujte, s bentonity máme opravdu bohaté zkušenosti, o které se rádi podělíme.

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Nerezové nádoby jsou fenomén. Přečtěte si proč.

----------

Kyseliny mají na celkovou chuť vína velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez vinné révy je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

Související produkty

Anchor Exotics MOSAIC 100 g

349 Kč
Prémiové kvasinky, vytvářející špičková bílá vína. Exotická ovocnost, tioly, květiny, líčí. Vhodné také pro kvašení v sudu.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 5 kg

309 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C!
+ -
ks
skladem

Bílkoviny Reagenz

719 Kč
Roztok na měření bílkovin ve víně, moštech a šťávách 250 ml.
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

FermiHill Cool 20 g

FermiHill Cool 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Multifunkční kvasinky pro bezpečnou fermentaci, včetně řízeného kvašení, fungující při nízkých teplotách (od 11°C). Zachovávají odrůdovost a aroma.
+ -
ks
skladem

FermiHill Veltlin 100 g

169 Kč
Svěží vína typu Veltlinského zeleného s typickými tóny po svěžím ovoci, lehkém pepři a koření.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Nepodceňujte ošetření révy po zimním řezu

Kategorie: Zima

Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategorie: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Řez révy očima vinaře

Kategorie: Zima

Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategorie: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategorie: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku