



Je těžší víno vyrobit nebo jej prodat?
Výroba vína a umění jeho prezentace spolu úzce souvisí, úspěšným je ten, kdo dokáže obojí. A právě to je posláním publikace.
Publikace je určena pro výrobce i prodejce vína, sommeliéry, vinaských nadšenců, vinařské sdružení, studenty vinařství a sommeliérstva na vysokých a středních školách, sommeliérské kurzy, zážitkovou gastronomii a všechny příznivce vína.
V úvodu publikace vysvětluje autor významnost funkce sommeliéra pro víno i gastronomii. Popisuje kulturní poselství vína v historii a současnosti lidstva, image a zdravotní aspekty umíněné konzumace vína. Uvádí statistiky z významných vinařských zemí Evropy.
V kapitole o technologii výroby vína popisuje nejnovější trendy v enologii. Na základě vlastních dlouholetých kraktických zkušeností klade doraz na hygienu výrobních prostor a preciznost obslužného personálu. V případě dodržení těchto zásad je možná minimalizace technologických zásahů. Dosáhneme tím odrůdové typickosti, čistoty a přirozenosti vín, se stopou terroir. Podrobně popisuje také technologii výroby šumivých vín, která jsou v gastronomii jedinečným fenoménem, tokajských vín i biovin. Věnuje se příčinám vzniku chorob a chyb vína, uvádím zásady prevence jejich vzniku a nápravná opatření.
Široký prostor věnuje nepostradatelné pozici dřeva v enologii a v marketingu vína. uvádím klady i zápory výroby vína v sudech, metody výroby sur lie a batonáž.
V prezentační části popisuje rituály odzátkování, dekantace, servisu vína. sommelier musí dokonale ovládat čtení údajů z etikety
vína. Proto velmi podrobně popisuji aktuální podmínky označování a uvádění vína do oběhu.
Zážitkové enogastronomii se věnuje v ucelené kapitole, která ilustračně popisuje zásady správných kombinací jídla a vína.
V závěru nechybí pravidla, zásady a systémy soutěžního senzorického hodnocení vína, slovník degustace a požadavky na získání osvědčení posuzovatele pro víno a vinařské výrobky. Výroba vína a umění jeho prezentace spolu úzce souvisí, úspěšným je ten, kdo dokáže obojí. A právě to je posláním publikace.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 216
Nakladatelství: Baštan
Vázba knihy: vázaná
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.