Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Podzim

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

Kategorie: Podzim

I když je letos úroda solidní (až na pár nešťastných lokalit, jako třeba vinohrady okolo Mutěnic), každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít využit veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží.

Aktuálně z vinice - 30.9.2019

Kategorie: Podzim

Včera jsem mluvil s několika vinaři, kteří obhospodařují velké plochy vinic a oba potvrdili, že spouští vinobraní. Zejména skoré odrůdy chtějí rychle dolů. Shodli jsme se na tom, že kondice révy není letos úplně podle našich představ a to i u vinic, které nebyly mechanicky poškozeny kroupami.

Kyseliny a fádní víno

Kategorie: Podzim

Sklepy jsou již plné vína (letos to platí doslova) a kromě nekončící práce taky začíná ta příjemnější část - hodnocení. V této fázi vínům hrozí různé vady, jako například sirka či oxidáza, takže pravidelná kontrola je nutností. Vína se také začínají „vybarvovat” a my už začínáme tušit, jaké budou. A letos to vypadá, že velkým tématem budou kyseliny.

Zase je to jinak

Kategorie: Podzim

Vinobraní roku 2018 se nečekaně brzy přehouplo do své závěrečné fáze. Bylo rozhodně jiné, než to minulé i předminulé. Díky bezproblémovému vegetačnímu období, absence tlaků různých nemocí i mrazů nám naše vinice ukázaly, jak umí být štědré. I to je ten půvab „vinařiny“. Ještě před rokem jsme marně sháněli hrozny a byli jsme ochotni koupit jakoukoliv odrůdu, jen abychom alespoň částečně naplnili sklep. Letos jsem musel, ač nerad, mnoho skvělých odrůd odmítnout. Sklep není nafukovací.

Termín vinobraní určí stát

Kategorie: Podzim

Léto je v plném vrcholu. Sluníčko pálí a doba se úplně vymyká z kloubů. Jako by horko mělo vliv i na myšlení lidí. Když je to u nás, obyčejných lidí, není to taková tragedie. Horší to je, když se začnou přehřívat hlavy lidí, kteří něco rozhodují, nesou zodpovědnost za stav věcí, nebo by měli tuto odpovědnost nést. A starat se o věci veřejné. Jsou za to docela slušně placeni a o dalších prebendách ani nemluvím.

Sirka ve víně? Žádnou paniku!

Kategorie: Podzim

Začíná jedno z nejkrásnějších období vinařů – kontrola mladých vín a pochůzky sirkových komisí. Mám jednu víkendovou za sebou, a i přes komplikovaný ročník je jasné že se máme na co těšit. I ty sirky, což je hlavní důvod kontroly všech vín, jsme týmově našli. Není to důvod k žádné tragedii, sirku lze dnes (pokud je včas odhalena) velmi lehce vyléčit. Ale co to vlastně je ta sirka?

Výborné červené potřebuje jen několik kroků

Kategorie: Podzim

Příprava červeného vína je složitý proces a je třeba jej brát zodpovědně již od začátku. Vady na hroznech, díky dlouhé maceraci nejen způsobí problémy ve víně, ale projeví se i nižší barvou hotového vína či naopak přezrálé hrozny vedou ke ztrátě odrůdového charakteru.

Jablečno-mléčné kvašení by mělo být samozřejmostí

Kategorie: Podzim

Vína zbavená kyseliny jablečné se stávají normou už i u malovinařů. O co se tedy vlastně jedná? V podstatě jde o to, že díky činnosti mléčných bakterií dochází k přeměně kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou a tím ke snížení kyselosti vína, a také k dost zásadním změnám ve vůni a chuti vína.

Jak se poprat se špatnou úrodou a kvalitou hroznů

Kategorie: Podzim

Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem. Když je stav hroznů opravdu špatný, tak nám nezbývá, než se s tím poprat a vydolovat z úrody co se dá. V takovém případě chybí cukry a bojuje o hrozny, byť jen trochu zdravé. Často nezbývá, než mošt dosladit, aby víno mělo alespoň trochu tělo a alkohol.

Síření vína - proč a jak?

Kategorie: Podzim

Síření je jeden z nejstarších způsobů ošetření vína. Oxid siřičitý má hlavní význam v tom, že odebírá kyslík a zároveň drží přirozenou vůni. To také dokazuje, že se vlastně doposud nepodařilo oxid siřičitý nahradit žádnou jinou látkou i když se o to mnoho badatelů pokoušelo. Dnes bych se chtěl soustředit na takzvanou síru volnou, ta jediná jde v podmínkách malovinařů velmi lehce a jednoduše sledovat a ovlivňovat.

1 2 3

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 1 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy