Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Podzim

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Jak funguje chladnomilný bentonit

Kategorie: Podzim

Vinaři nyní tráví naprostou většinu času souvisejícího s vínem ve sklepích. Hlídají u mladých vín zbytkové cukry, kyselost, sirku a začínají čeřit. I když je pravda, že v některých vinicích ještě probíhá vinobraní, většina už je pod střechou. Vlastně pod zemí. Jinými slovy - je čas se zavřít do sklepa a věnovat se vínům.

Aktuálně z vinice i sklepa

Kategorie: Podzim

Tak máme konec října. Běžně v tuto dobu mají vinohradníci hotovo, vinice bývají bez listí a před sklepy je ticho. Jenže letos je úplně jiný rok.

Vinobraní 2020

Kategorie: Podzim

Letošní vinobraní je prostě neuvěřitelné. Zatímco v minulém roce se začalo sbírat skoro na začátku srpna a v tuto dobu už se šlo do finále, letos mnoho vinohradníků sklízet začíná. Réva jako by si vzala osud do svých rukou. Část hroznů už je shnilá, těžce poškozená a nemá smysl počítat s tím, že by se z takového materiálu dalo něco kloudného vyrobit. Jde hlavně o ranné odrůdy.

Síra a kvašení

Kategorie: Podzim

Babí léto nádherně ukazuje svou tvář. Sluníčko nás nutí stále obcházet zahrádky, ať už při nutném podzimním hnojení, o kterém jsem tady byla řeč minule, ale také při úklidu zahrady, hrabání či rytí.

„Nehnojil, další rok málo skludil”

Kategorie: Podzim

Ať chceme či ne, podzimní atmosféra k nám v těchto říjnových dnech začíná naplno obklopovat. Pro nás - vinaře a zahrádkáře to obnáší i práci, kterou sebou nese. Většina hroznů je sklizených a vinaři ve sklepích v klidu tvoří víno, jelikož ty nejhorší tlaky už máme za sebou a teď je zapotřebí se jen soustředit na to nic nepokazit.

Burčák. Burčákový pochod!!

Kategorie: Podzim

Začal říjen. Jeden z nejkrásnějších a nejpestřejších měsíců v roce. Dává nám zkraje ještě ochutnat poslední doušky babího léta, ale na jeho konci nám už zima dává pocítit svou sílu. Je to měsíc, kdy si nejvíc vzpomeneme na horké léto se slovy: vždyť jsem ještě včera chodil jen v kraťasech a dnes…

Aktuálně ze sklepa - 2.10.2019

Kategorie: Podzim

Vinobraní je v plném proudu a určitě již za svou polovinou. Chtěl jsem říct, že je zatím trochu komplikované, ale jak tak nad tím přemýšlím, tuto větu bych mohl použít vlastně při kterémkoliv vinobraní za posledních deset let. V některých oblastech, jako je bohužel i naše Dubňanská hora, Mutěnice a část Hovoran kroupy pobily téměř celou úrodu. Odrůdy jako Floriánka či Muškát jsme téměř ani nesbírali a šly rovnou na zem. Ostatní oblasti mají révu zdravou a krásnou, ale není tak bohatá, jak předpokládali.

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

Kategorie: Podzim

I když letošní úroda vypadá na velmi solidní, každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít využit veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží.

1 2 3

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy