Kopeček vinařský dům

Pomůžeme s objednávkou: +420 530 333 138 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Síření vína - proč a jak?

Síření je jeden z nejstarších způsobů ošetření vína. Oxid siřičitý má hlavní význam v tom, že odebírá kyslík a zároveň drží přirozenou vůni. To také dokazuje, že se vlastně doposud nepodařilo oxid siřičitý nahradit žádnou jinou látkou i když se o to mnoho badatelů pokoušelo. Dnes bych se chtěl soustředit na takzvanou síru volnou, ta jediná jde v podmínkách malovinařů velmi lehce a jednoduše sledovat a ovlivňovat.

Základní dávka po vykvašení do vína musí být taková, aby ve víně zůstávalo stále 20-30 mg/l volného SO2. Zvláště mladá vína tuto péči vyžadují neustále. Měření volné síry je velmi jednoduché a zvládne jej opravdu každý. Používáme roztok reagenz, tekutinu reagující zabarvením na množství síry ve víně. V nabídce naší nabídce máme stále vynikající jednosložkový přípravek špičkové rakouské firmy. Nemusíte hodnoty převádět a výsledek je jasný za několik vteřin.

Tady se musím zmínit, že od stejného výrobce je rovněž roztok na měření kyselin, nebo bílkovin. Všechny tyto preparáty jsou velmi jednoduché k použití, používáte při práci s nimi stejnou zkumavku a jsou přesné.

K přípravku na měření SO2 patří i přepočítávací tabulka, ze které dle objemu nádoby ve které víno máte, vyčtete, kolik přesně dodat do objemu 40-ti procentního roztoku SO2 a víno si přesně nachystat, tak jak potřebujete. Při snaze zastavit kvašení ale doporučuji místo 40-ti procentního roztoku síry použít přípravek Solfosteril, který má jen 15%, je tedy menší riziko zůstatku vázané síry v mladém víně ale hlavně je bez NH4, tedy amonia sulfátu, který sám o sobě podporuje kvašení.

V nádobách ve sklepě udržujte volnou síru mezi 20 a 30 mg/l, před lahvováním zvýšit obsah síry i na 40 mg/l a pokud počítáte s dlouhým ležením lahví klidně můžete jít až na hranici lidského vnímání síry a to je 50 mg/l.

Plátková síra je vynikající na síření sudů při plnění a síření disiřičitanem neboli pyrosulfitem v práškové formě bych doporučil hlavně u moštu nebo rmutu. Do vína je velmi nepřesný.

Ve vinařském domě Dubňany běžně všechny druhy síry a jsme výhradní distributoři jednosložkových reagenzů. V dnešní době, kdy lze velmi jednoduše ve sklepě či laboratorně zjistit množství volné síry ve víně, nesmíme jako degustátoři nad nešvarem přesířených vín zavírat oči, nebo je bagatelizovat. Přesířené víno nepatří na stůl a ani na výstavu. Hlavu máme jen jednu a důvodů k její bolesti máme i bez přesířených vín v této hektické době dost...

! TIP NA DÁREK PRO VINAŘE: Laboratoř našeho strýca !  -  Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení. Najdete také v našem e-shopu >

Související produkty

Laboratoř našeho strýca

999 Kč

+ -
ks

Nerezová nádrž 100 l typ DDR

4 490 Kč

+ -
ks

Solfosteril 1 l

89 Kč

+ -
ks

SO2 - Reagenz

139 Kč

+ -
ks

Kyselina Reagenz

159 Kč

+ -
ks

Zkumavka

69 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 39 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku