Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Síření vína - proč a jak?

Síření je jeden z nejstarších způsobů konzervace vína. Oxid siřičitý (SO2) má hlavní význam v tom, že odebírá kyslík a zároveň drží přirozenou vůni. To také dokazuje, že se vlastně doposud nepodařilo oxid siřičitý ve víně nahradit žádnou jinou látkou i když se o to mnoho badatelů pokoušelo. Dnes bych se chtěl soustředit na takzvanou síru volnou, ta jediná jde v podmínkách malovinařů velmi lehce a jednoduše sledovat a ovlivňovat.

Měření síry ve víně

Metoda stanovení síry je založena na redukci jódu, kdy dochází k odbarvení modrého roztoku. Pro měření síry ve víně se používá roztok a kalibrovaná zkumavka. Výsledek stanoví volné SO2 v mg/l.

Základní dávka po vykvašení do vína musí být taková, aby ve víně zůstávalo stále 20 - 30 mg/l volného SO2. Zvláště mladá vína tuto péči vyžadují neustále. Měření volné síry je velmi jednoduché a zvládne jej opravdu každý. Používáme roztok Reagenz, tekutinu reagující zabarvením na množství síry ve víně. V nabídce naší nabídce máme vynikající jednosložkový přípravek rakouského výrobce. Nemusíte hodnoty převádět a výsledek je jasný za několik vteřin.

Tabulka síření vína

Pro správné síření vína je výborná přepočítavací tabulka. Z ní vyčtete dle objemu nádoby, kolik přesně dodat roztoku SO2. Při snaze zastavit kvašení doporučuji místo 40-ti procentního roztoku oxidu siřičitého použít přípravek Solfosteril (15% roztok síry). U něj je menší riziko zůstatku vázané síry v mladém víně a hlavně neobsahuje NH4, tedy amonia sulfátu, který sám o sobě podporuje kvašení.

V nádobách ve sklepě udržujte volnou síru mezi 20 a 30 mg/l, před lahvováním zvýšit obsah síry i na 40 mg/l a pokud počítáte s dlouhým ležením lahví klidně můžete jít až na hranici lidského vnímání síry a to je 50 mg/l.

Tabulka dávkování tekuté 15% SO<sub>2</sub>

Tabulka síření tekuté 15% síry

Připravili jsme pro vás tabulka s dávkováním oxidu siřičitého a to v 5%, 15% a 40% roztoku. Stáhněte si tabulku dávkování ve formátu pdf pro tisk

Limity dávkování siřičitany

Vyhláška k vinařskému zákonu stanovuje limity obsahu celkových siřičitánů ve vínech podle zbytkového cukru a to takto:

vína s celkovým obsahem zbytkového cukru do 5 g/l:

  • bílá vína – siřičitany do 200 mg/l
  • červená vína – siřičitany do 150 mg/l

vína s celkovým obsahem zbytkového cukru nad 5 g/l:

  • siřičitany do 250–350 mg/l

ledová a slámová vína:

  • siřičitany až 400 mg/l

 

Tip: Víte, jak změřit hladinu volné síry ve víně za 30 vteřin? Jednoduše! Podívejte se na to přímo Očima vinaře v tomto videu.

Reagenz - roztok na měření síry

Reagenz - roztok na měření volné SO2

Další stabilizátory vína na bázi siřičitanů

Plátková síra je vynikající na síření sudů při plnění. Síření disiřičitanem neboli pyrosulfitem v práškové formě doporučuji hlavně u moštu nebo rmutu. Síření vína pyrosulfitem je velmi nepřesné.

Výrobce roztoku Reagenz rovněž vyrábí roztok na měření kyselin, nebo bílkovin. Všechny tyto preparáty jsou velmi jednoduché k použití, používáte při práci s nimi stejnou zkumavku a výsledek je opravdu přesný.

Ve vinařském domě Dubňany běžně všechny druhy síry a jsme výhradní distributoři jednosložkových reagenzů. V dnešní době, kdy lze velmi jednoduše ve sklepě či laboratorně zjistit množství volné síry ve víně, nesmíme jako degustátoři nad nešvarem přesířených vín zavírat oči, nebo je bagatelizovat. Přesířené víno nepatří na stůl a ani na výstavu. Hlavu máme jen jednu a důvodů k její bolesti máme i bez přesířených vín v této hektické době dost...

! TIP NA DÁREK PRO VINAŘE: Laboratoř našeho strýca !  -  Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.

Související produkty

Kyselina Reagenz

189 Kč
Roztok k určení kyselin ve víně a moštech. Obsah:250 ml.
+ -
ks
skladem

Laboratoř našeho strýca

Laboratoř našeho strýca
 Doporučujeme
1 099 Kč
Exkluzivní soupravava roztoků na měření síry, kyseliny a bílkovin + zkumavka. Jako bonus příručka "Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař". To vše v dárkovém balení.
+ -
ks
skladem

Nerezová nádrž 100 l

5 490 Kč
Nerezová nádrž o objemu 100 l s rovným dnem.
+ -
ks
skladem

SO2 - Reagenz

SO2 - Reagenz
 TOP PRODUKT
139 Kč
Vynikající jednosložkový roztok na rychlé měření volné síry ve víně.
+ -
ks
skladem

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg

Tekutá síra Solfosteril 15 % 1 kg
 TOP PRODUKT
89 Kč
Tekutá síra 15 % (roztok disiřičitanu draselného) bez obsahu čpavku. Používá se jako antioxidant, protibakteriální a protiplíňové činidlo k síření vína, desinfekci sudů a sterilizaci lahví.
+ -
ks
skladem

Zkumavka Reagenz

75 Kč
Zkumavka (nejen) k měření volné síry, kyselin a bílkovin ve víně.
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku