Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 8:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

I když letošní úroda vypadá na velmi solidní, každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít využit veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží. 

Zbyněk Kopeček, 7.9.2020

Vypadá to jako nebezpečný prášek, se kterým by se člověk dostal až na černý seznam komisaře Rexe. Přitom je to něco tak nevinného, čistého a dobrého...

Samé výhody

Touto buničinou jednoduše zvýšíte svůj výnos a získáte nepoměrně kvalitnější mošt. Další obrovská výhoda je, že s ní na rozdíl od jiných technologií napravíte i mošty, které se již rozkvasily, což se může poměrně lehce stát a krom toho takto ošetřený mošt má až o 25% méně bílkovin. Navíc jde o přípravek zcela biodegradovatelný a vyrobený pouze z látek rostlinného původu, takže nemá žádný negativní vliv ani na prostředí a ani na budoucí chuť vína. Po použití jej tak můžete dát do kompostu, nebo jím rovnou zahnojit vinici či zahradu. Nádherný přírodní koloběh!

Tento přírodní původ je garantem šetrnosti vůči moštu a vínu. Neubírá ani vůni ani chuť. Právě naopak - nechává budoucímu nápoji maximální možnosti, aby si zachovalo své přirozené odrůdové vlastnosti.

 

Použití

Práce s ní není složitá. Do nádoby s kalovými sedimenty z lisování moštu nasypeme doporučené množství celulózového přípravku Greencel (dávkování je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v moštu jej rozmělníme, aby nevytvářely velké chuchvalce a pořádně je se sedimentem promícháme. Celulóza do sebe „natáhne“ tekutinu i s kaly.

Směs sedimentu a buničiny se pak přelije do lisu a začne se opatrně lisovat. V první části vyteče lehce zakalený mošt, který nalijeme zpět do lisu. Po něm už nám z lisu teče čistá šťáva, kterou stále opatrně lisujeme. Je to v podstatě filtrační pumpa - nasaje do sebe mošt s kaly a vrátí ho zpět očištěný od nečistot. Popis je velmi obecný, při práci s tímto materiálem rychle každý vinař najde svou cestu a styl.

Fantasticky funguje i u rozkvašeného moštu. U poškozeného muškátu nám v minulém roce i začalo kvašení ihned po pomletí a tím se znemožnilo klasické odkalení. Celý objem jsme vylisovali pomocí Greencelu a z lisu vytekla krásná čistá a voňavá šťáva bez známek kvašení. Poté se s ní dalo pracovat jako s plnohodnotným materiálem !

A teď trochu kupeckých počtů

Vzhledem k tomu, že litr vína se dnes prodává průměrně za 70 Kč (u malovinařů), není ani cena tohoto pomocníka nijak závratná. Kilogram u nás ve Vinařském domě v Dubňanech stojí 89 Kč včetně DPH. Když použijete na sto litrů sedimentu (což je zbytek asi z 1000 l moštu) doporučenou dávku balení 3,35 kg celulózy, utratíte 299 Kč. Z lisu ovšem pak vyteče i po ztrátách nejméně 70 l čisté šťávy z našich vzácných hroznů. A 70 litrů krát 70 korun, to je 4900 Kč zisku při nákladech 2 Kč. 

I toto je pohled na kaly, které se různě vypalují do nepříliš dobrých vínovic, nebo se rovnou zlikvidují. 

Akce:

Související produkty

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč

+ -
ks

Buničina - Greencel 10 kg

999 Kč

+ -
ks

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč

+ -
ks

FermiHill Terroir 100 g

129 Kč

+ -
ks

Lis na ovoce 12

3 190 Kč

+ -
ks

Koštýř foukaný 0,5 l

469 Kč

+ -
ks

Lis na ovoce 18

3 790 Kč

+ -
ks

Bedna T50 na maso/hrozny

149 Kč

+ -
ks

Káď 300 l vysoká Bidone

1 259 Kč

+ -
ks

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku