Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

I když letošní úroda vypadá na velmi solidní, každý bude dbát na to, aby ani kapka vylisovaného moštu nevyšla nazmar. A to jsou i kaly. Budete-li totiž chtít efektivně získat veškerou šťávu z moštů na výrobu burčáku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna jménem Buničina Greencel, který už jsem tu několikrát zmiňoval, ale pozornost si ještě rozhodně zaslouží.

Zbyněk Kopeček, 19.9.2022

Vypadá to jako nebezpečný prášek, se kterým by se člověk dostal až na černý seznam komisaře Rexe. Přitom je to něco tak nevinného, čistého a dobrého...

Samé výhody

Touto buničinou jednoduše zvýšíte svůj výnos a získáte nepoměrně kvalitnější mošt. Další obrovská výhoda je, že s ní na rozdíl od jiných technologií napravíte i mošty, které se již rozkvasily, což se může poměrně lehce stát a krom toho takto ošetřený mošt má až o 25% méně bílkovin.

Velká výhoda přírodní celulózy, ze které buničina pochází, spočívá také v nerozpustnosti ve vodě, kyselinách a zásadách. V moštu je tedy stabilní (co víc si ještě přát?). Tato stabilita je garantem, který nechává budoucímu vínu maximální možnosti zachovat odrůdové vlastnosti.

Navíc jde o přípravek zcela biodegradovatelný a vyrobený pouze z látek rostlinného původu, takže nemá žádný negativní vliv ani na prostředí a ani na budoucí chuť vína. Po použití jej tak můžete dát do kompostu, nebo jím rovnou zahnojit vinici či zahradu. Nádherný přírodní koloběh!

Tento přírodní původ je garantem šetrnosti vůči moštu a vínu. Neubírá ani vůni ani chuť.

 

100% buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy. Fantastický přírodní produkt, který je v prostředí menších vinařů stále nedoceněný.

Použití

Práce s ní není složitá. V případě čištění kalů funguje na principu "filtrační pumpy" - nasaje do sebe mošt s kaly a vrátí ho zpět očištěný od nečistot. Je použitelný do všech typů lisů a může se rovněž použít i gravitačně.

Do nádoby s kalovými sedimenty z lisování moštu nasypeme doporučené množství celulózové buničiny Greencel (dávkování je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v moštu je rozmělníme, aby nevytvářely velké chuchvalce a pořádně je se sedimentem promícháme. Celulóza do sebe „natáhne“ tekutinu i s kaly.

Směs sedimentu a buničiny se pak přelije do lisu a začne se opatrně lisovat. V první části vyteče lehce zakalený mošt, který nalijeme zpět do lisu. Po něm už nám z lisu teče čistá šťáva, kterou stále opatrně lisujeme. Popis je velmi obecný, při práci s tímto materiálem rychle každý vinař najde svou cestu a styl.

Základem výroby skvělého vína jsou hrozny a kvašení. Jak ale vybrat ty nejvhodnější kvasinky? Pomůže tento jedoduchý přehled >>.

Tímto levným a jednoduchým způsobem dokážete ze sto litrů kalů (které by jste jinak vylili) dostat až sedmdesát litrů velmi slušného vína, vhodného na pití a nebo třeba do houbové omáčky.

Fantasticky funguje i u rozkvašeného moštu. U poškozeného muškátu nám v minulém roce i začalo kvašení ihned po pomletí a tím se znemožnilo klasické odkalení. Celý objem jsme vylisovali pomocí Greencelu a z lisu vytekla krásná čistá a voňavá šťáva bez známek kvašení. Poté se s ní dalo pracovat jako s plnohodnotným materiálem !

A teď trochu kupeckých počtů

Vzhledem k tomu, že litr vína se dnes prodává průměrně za 70 Kč (u malovinařů), není ani cena tohoto pomocníka nijak závratná. Kilogram u nás ve Vinařském domě v Dubňanech stojí 89 Kč včetně DPH. Když použijete na sto litrů sedimentu (což je zbytek asi z 1000 l moštu) doporučenou dávku balení 3,35 kg celulózy, utratíte 299 Kč. Z lisu ovšem pak vyteče i po ztrátách nejméně 70 l čisté šťávy z našich vzácných hroznů. A 70 litrů krát 70 korun, to je 4900 Kč zisku při nákladech 299 Kč. 

I toto je pohled na kaly, které se různě vypalují do nepříliš dobrých vínovic, nebo se rovnou zlikvidují. 

Související produkty

Bedna T50 na maso/hrozny

Bedna T50 na maso/hrozny
 TOP PRODUKT
209 Kč
Klasická sběrová bedna, oficiálně na maso, u vinařů nejpraktičtější na sběr hroznů. Má však i mnoho jiných využití.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 10 kg

1 219 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

19 Kč
Vyvážená výživa pro kvasinky založená na fosforečnanu amonném a thiaminu bez obsahu síranů.
+ -
ks
skladem

FermiHill Muller-Thurgau 20 g

39 Kč
Delikátní, lehká bílá vína s květinovými a ovocnými tóny.
+ -
ks
skladem

FermiHill Terroir 100 g

129 Kč
Pro fermentaci, respektující typické rysy odrůdy hroznů a jejich unikátní lokality. Vhodné také pro produkci vín „sur lie”.
+ -
ks
skladem

Káď 300 l vysoká Bidone

1 259 Kč
Plastová káď kónického tvaru se zesílenou stěnou, vhodná jako nádrž na pitnou vodu, víno, kvas, potraviny, ..
+ -
ks
skladem

Koštýř foukaný 0,5 l

799 Kč
Foukaný koštýř z kvalitního skla od tradičního českého výrobce.
+ -
ks
pouze osobní odběr

Lis 120 l výklopný nerezový VSPIX

51 099 Kč
Vodní lis 120 l na hrozny
u dodavatele - na dotaz

Lis 120 l výklopný polonerezový VSPX

46 659 Kč
Vodní lis 120 l na hrozny
+ -
ks
skladem

Lis 170 l výklopný nerezový VSPIX

57 899 Kč
Velmi kvalitní lis slovinského výrobce LANCMAN celonerezového provedení o objemu 170 l, určený na zpracování hroznů i ostatního ovoce.
+ -
ks
skladem

Lis 80 l výklopný nerezový VSPIX

42 619 Kč
Vodní lis na hrozny a jiné ovoce
+ -
ks
skladem

Lis na ovoce 12

1 899 Kč
Ruční lis na ovoce od tradičního maďarského výrobce.
u dodavatele - na dotaz

Lis na ovoce 18

3 790 Kč
Ruční lis na ovoce od tradičního maďarského výrobce.
+ -
ks
skladem

Sklenička OIV - balení 48 ks

26,50 Kč
Pro větší odběratele nabízíme jedinečnou cenovou akci na degustační skleničky OIV. Nabízíme také možnost výhodného potisku.
+ -
ks
skladem

Tan Fruit Blanc 100 g

179 Kč
Komplexní antioxidační prostředek s taniny
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku