Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.
26.09.2022
Po kliknutí na jednotlivé kvasinky se otevře stránka s jejich detaily.
Rozdělení dle konkrétních odrůd
Bílá vína
Veltlínské zelené - FermiHill Veltlin, Anchor VIN 13, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Müller-Thurgau - FermiHill Müller-Thurgau, FermiHill Tropic, Anchor VIN 13, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Ryzlink vlašský - FermiHill Ryzlink, Anchor Alchemy I, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Ryzlink rýnský - FermiHill Ryzlink, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), Anchor Alchemy I, FermiHill Sauvignon, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Chardonnay - FermiHill Chardonnay, FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, Anchor VIN 2000, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Rulandské bílé - FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Rulandské šedé - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Tropic, Anchor Exotics MOSAIC, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Silvanské zelené - FermiHill Veltlin, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy IV, FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Neuburské - FermiHill Veltlin, Anchor Alchemy I, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Sauvignon - FermiHill Sauvignon, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy II, Anchor Exotics Novello, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Muškát moravský - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy II, Anchor Exotics Novello, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Pálava - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Alchemy II, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Hibernal - FermiHill Ryzlink, FermiHill Sauvignon, FermiHill Buket, Anchor Exotics Novello, Anchor VIN 2000, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool(chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Tramín červený - FermiHill Buket, Anchor VIN 2000, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Solaris - FermiHill Intense, FermiHill Tropic, Anchor Exotics Novello, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Cool (chladnomilné kvasinky), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Červená vína
Svatovavřinecké - FermiHill Fruit Red, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Frankovka - FermiHill Red Extra, FermiHill Berry, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Zweigeltrebe - FermiHill Berry, FermiHill Red Extra, Anchor Alchemy IV, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Rulandské modré - FermiHill Red Extra, Anchor NT 202, Anchor NT 112, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Modrý portugal - FermiHill Fruit Red, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Cabernet Sauvignon - FermiHill Cabernet, FermiHill Fruit Red, FermiHill Berry, Anchor NT 202, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Cabernet Moravia - FermiHill Fruit Red, FermiHill Cabernet, Anchor NT 50, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
André - FermiHill Red Extra, FermiHill Berry, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Dornfelder - FermiHill Red Extra, Anchor NT 202, FermiHill Berry, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Merlot - FermiHill Fruit Red, FermiHill Cabernet, Anchor NT 50, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Rozdělení dle technologických postupů
Pro kvašení při nízkých teplotách (od 11°), univerzální, zachovávající odrůdovost a aroma - FermiHill Cool.
Pro výrobu růžových (rosé) vín - FermiHill Rosé, FermiHill Intense, Anchor Alchemy IV.
Pro výrobu slámových, ledových i ostatních typů hroznových a ovocných vín - FermiHill Champion.
Pro problémové a zastavené kvašení hroznových a ovocných moštů - FermiHill Restart.
Pro vína s důrazem na intenzivní aromatiku a tvorbu esterů - FermiHill Intense, Anchor Exotics Novello.
Pro vína respektující typické rysy odrůdy a jejich unikátní lokality - FermiHill Terroir.
Pro výrobu sektů, šumivých vín a ciderů - FermiHill Speciál.
Pro výrobu esterových vín s ovocnými a minerálními tóny - Anchor VIN 13,
Pro výrobu vín, určených k archivaci - Anchor Alchemy IV.
Kvasinky pro méně rozšířené odrůdy
Aurelius - FermiHill Ryzlink, FermiHill Sauvignon, Anchor Alchemy II, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Irsai Oliver - FermiHill Ryzlink, FermiHill Intense, FermiHill Tropic, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Veltlínské červené rané - FermiHill Veltlin, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Děvín - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Floriánka - FermiHill Buket, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Muškát Otonnel - FermiHill Intense, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Cabernet Cortis - FermiHill Cabernet, Anchor Alchemy IV, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Alibernet - FermiHill Cabernet, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Neronet - FermiHill Cabernet, Anchor NT 112, FermiHill Terroir (důraz na typičnost a lokalitu), FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
Různé moštové a stolní odrůdy - FermiHill Cool, FermiHill Terroir, FermiHill Restart (zastavené a problémové kvašení).
O kvasinkách FermiHill a Anchor.
Vinné kvasinky řady FermiHill
Špičková řada selektovaných kvasinek, ideálních pro středoevropská vína. Najdete zde odrůdové i specifické kvasinky, vhodné pro produkci všech typů vín. Mají společné dávkování 20 g/hl a jsou v balení po 20 g, 100 g a 1 kg.
Vinné kvasinky řady Anchor
Prémiové kvasinky od předního světového producenta enologických přípravků - Oenobrands z francouzského Montpellier. Tyto kvasinky na víno plní svůj úkol na jedničku a spojují je stejné přednosti: schopnost dokončit fermentaci, účinnou a přirozenou konverzi aroma, minimální pěnění, nízkou produkci prchavých kyselin a absenci pachutí.