Podle zvyšujícího se počtu objednávek na skleničky a jejich potisk, který k nám do Vinařského domu začíná opět chodit, zjišťujeme, že mnoho organizátorů se přece jen chytlo a o své košty a výstavy, i když ve změněném termínu, přijít nechtějí. Tím, že je dodáváme skleničky do celé republiky, máme o těchto akcích docela přehled. A ze zkušeností také víme, jak vypadají některé názory popíjejících. Tak mě napadlo, když jsem prohlížel nabídku knih v regálech naší prodejny, jak by bylo dobré se na takovou akci patřičně vyzbrojit a pak působit sebevědomě.
Máme totiž v nabídce, mimo mnoho jiných, i knihu od špičkové degustátorky Jancis Robinson s titulem Znalcem vína za 24 hodin. Tato britská novinářka a spisovatelka rozhodně má co o víně říci. Kromě Řádu britského impéria je také držitelkou titulu Master of Wine. Výš se už dostat nelze. A tato útlá knížka opravdu nakopne milovníky vín a ukáže ty zásadní věci při výběru a chutnání tohoto moku.
Degustace od A do Z
Pokud už základy máte, máte jasno co vám chutná, co naopak ne, ale občas nevíte, proč to tak je, doporučuji skvělou práci od docenta Michlovského s názvem Encyklopedie degustace. Tato kniha vám dá vyčerpávající odpovědi na všechny zákonitosti a také zákeřnosti hodnocení vín, vysvětlí příčiny vašeho rozhodnutí i možné omyly.
Bojíte se zeptat?
Jestli o víno máte komplexnější zájem a nejde vám primárně jen o jeho pití a srovnávání, a pokud před vámi nějaký zkušený degustátor pronesl něco, co vám nebylo úplně jasné, ale slyšeli jste už ten výraz, doporučuji knihu Vše, co jste chtěli vědět o víně, ale báli jste se zeptat. Otázky jsou skvělé a zajímavé, Namátkou vybírám několik, třeba jak dlouho vydrží víno v otevřené lahvi? Chutnají dražší vína vždy lépe? Proč mají některé vína korkové a některé šroubové uzávěry? Co znamená pachuť po korku? Jak se vyrábí rose? Anebo - která vína mají nejméně kalorií?
Toť otázka!Není to jen o víně
V naší knihovně ale nejsou jen knihy o víně. Kopřiva, ten medicínský zázrak, pro mnohé otravný plevel, má také svou knihu. Jmenuje se Kopřiva, recepty pro krásu a vitalitu. Při listování v této nádherné knize plné receptů, námětů i fotografií jsem i já ke kopřivě přehodnotil svůj postoj. Je libo zelený čaj či „špagety” z červené řepy s naolejovanými kopřivami, pomerančem a sezamem?
A když už jsme u rostlin, které máte v zahradách a někdy, stejně jako u zmíněné kopřivy nevíte, zda ji posekat či hýčkat, nabízím velmi zajímavou knihu s dlouhým názvem Žádoucí a nežádoucí rostliny na zahradě. Jak je rozpoznat a co s nimi. To vám prozradí tato skvěle napsaná knížka. Při jejím listování jsem zjistil, že na zahradě mám i daleko zajímavější a užitečnější rostliny, než jsem čekal. Merlík, divizna, měsíček lékařský…
A stačilo se jen poučit v knihách. Pokud byste rádi nahlédli do naší knihovny více, není nic lepšího než si je prolistovat přímo v našich prodejnách. A nebo se podívejte do našeho e-shopu.
Inspirace je nutná!
Zbyněk Kopeček, 5.6. 2020