Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu stěhování skladů bude ve dnech 16.4. (út) až 23.4. (út) zastaveno zpracování eshop objednávek. Zásilky budeme expedovat po tomto datu. Je nutné upozornit, že dodání objednávky proto může mít i více než týdenní zpoždění.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak se poprat se špatnou úrodou a kvalitou hroznů

Nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem. Když je stav hroznů opravdu špatný, tak nám nezbývá, než se s tím poprat a vydolovat z úrody co se dá. V takovém případě chybí cukry a bojuje o hrozny, byť jen trochu zdravé. Často nezbývá než mošt dosladit, aby víno mělo alespoň trochu tělo a alkohol.

Na samotném začátku je třeba říct co praví zákon. A ten říká, že Zemské vína z Moravy, patřící dle rozdělení EU do zóny „B“ se smí dosladit pouze o 4,2 gramu cukru na 1 l moštu a to u bílých vín do maximální hranice 20,2° NM a u červených do 21° NM.

Pozor! Samotné doslazování provádíme až v odkaleném moštu. Můžeme jej dosladit buď najednou, mošt se s náporem cukru srovná jen jednou a pak lépe kvasí, nebo nadvakrát. Pomalejší doslazování má lepší vliv na aromatiku vína, může se však stát, že druhá várka přibrzdí kvašení a cukr tak důkladně neprokvasí.

Kolik bude cukru přesně potřeba 

Přesný výpočet na doslazení řepným cukrem provedeme pomocí následující jednoduché rovnice: u bílých vín vypočteme potřebu řepného cukru do moštu tak, že počet stupňů ČNM o který potřebujete zvýšit cukernatost, vynásobíme objemem moštu v hektolitrech, a to pak krát x 1,1 kg cukru.

Tedy, chcete-li zvýšit třeba z 15 na 20 stupňů v nádobě o objemu 5 hektolitrů, počítáte 5 x 5 x 1,1, to je 27,5 kg cukru, který dodáte do moštu a budete mít požadovaných 20° ČNM.

U červených je rovnice stejná, jen výsledek ještě násobíme tzv. koeficientem 0,85, který vzniká díky podílu moštu ve rmutu, tedy pomletých pevných částic. Tady totiž doslazujeme rmut. Takže ve stejném příkladu, ale u červeného vína výsledek 27,5 kg ještě vynásobíme koeficientem 0,85, tedy do červeného vína dáte 23,4 kg cukru.

Teplota umí zkreslovat

Pokud měříte cukernatost moštu moštoměrem, nezapomeňte na teplotu. Moštoměr je kalibrován při teplotě 15 °C. Pokud má mošt např. 10 °C musíte počítat s korekcí - 0,3 °ČNM a pokud 20 °C tak + 0,3 °ČNM. Při odpočtu na stupnici moštoměru vždy berte jako směrodatnou hladinu, nikoliv viskózní oblouček, který se na skle vytvoří. V prodejně kromě samotného cukru za velmi dobrou cenu máme i moštoměry s teploměrem a mělo by být samozřejmostí teplotu měřit. Letos je důležité víc jak jindy používat odkalovací přípravky, u poškozených hroznů také přípravky proti oxidaci a šíření hnilobného zápachu. Všechny tyto věci najdete ve Vinařském domě v Dubňanech, a pokud nevíte co použít, tam vám všechno vysvětlí.

Opět připomínám použití buničiny Greencel, je fakt skvělá. U poškozeného muškátu nám v minulém roce ihned po pomletí začalo kvašení a tím se znemožnilo klasické odkalení. Celý objem jsme vylisovali pomocí Greencelu a z lisu vytekla krásná čistá a voňavá šťáva bez známek kvašení. Dalo se s ní dál pracovat jako s plnohodnotným materiálem. Tím jsme zachránili několik desítek litrů vzácného čistého moštu. Zázraky dokáže udělat také z moštových kalů, a to tím, že z nich dokáže vylisovat ještě 95 % čisté šťávy. I postup práce s buničinou je velmi jednoduchý a rádi vám je vysvětlíme. O kvalitě tohoto materiálu svědčí i to, že špičkoví vinaři je používají již mnoho let, zejména v takových úrodách jako letos.

Akce:

Související produkty

Buničina - Greencel 10 kg

1 219 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Buničina - Greencel 3,35 kg

329 Kč
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalů při lisování ještě 95% čisté šťávy
+ -
ks
skladem

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze

Brožura - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verze
 Doporučujeme
99 Kč
Celý název „Chci udělat parádní víno, ale nejsu velkovinař, aneb velká vína lze dělat i v malé bečce" mluví za vše. A co víc? Brožura je aktualizovaná o nová speciální témata!
+ -
ks
skladem

FermiHill Buket 20 g

49 Kč
Velmi ovocné tóny s důrazem na rozmanité a lahodné aroma a vyváženou chuť s dlouhou perzistencí.
+ -
ks
skladem

FermiHill Cool 100 g

129 Kč
Multifunkční kvasinky pro bezpečnou fermentaci, včetně řízeného kvašení, fungující při nízkých teplotách (od 11°C). Zachovávají odrůdovost a aroma.
+ -
ks
skladem

FermiHill Cool 20 g

FermiHill Cool 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Multifunkční kvasinky pro bezpečnou fermentaci, včetně řízeného kvašení, fungující při nízkých teplotách (od 11°C). Zachovávají odrůdovost a aroma.
+ -
ks
skladem

FermiHill Fruit Red 20 g

39 Kč
Elegantní lehká ovocná vína s tóny po červených plodech a květinách.
+ -
ks
skladem

FermiHill Intense 20 g

49 Kč
Pro intenzivně aromatická bílá i růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiHill Muller-Thurgau 100 g

149 Kč
FermiHill Muller-Thurgau 100 g. Delikátna, ľahké biele vína s kvetinovými a ovocnými tónmi.
+ -
ks
skladem

FermiHill Ryzlink 100 g

169 Kč
Čisté, elegantní a svěží ryzlinkové vína s květinovými, muškátovými, limetkovými či minerálními tóny.
+ -
ks
skladem

FermiHill Terroir 20 g

FermiHill Terroir 20 g
 TOP PRODUKT
39 Kč
Pro fermentaci, respektující typické rysy odrůdy hroznů a jejich unikátní lokality. Vhodné také pro produkci vín „sur lie”.
+ -
ks
skladem

FermiHill Veltlin 20 g

FermiHill Veltlin 20 g
 TOP PRODUKT
49 Kč
Svěží vína typu Veltlinského zeleného s typickými tóny po svěžím ovoci, lehkém pepři a koření.
+ -
ks
skladem

Moštoměr bez teploměru

219 Kč
Moštoměr pro určení koncentrace zkvasitelných cukrů v moštu v kg/hl
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku