Powered by Smartsupp

UPOZORNĚNÍ

Z důvodu probíhajícího stěhování prodejny může mít dodání vaší objednávky několikadenní zpoždění. Naše prodejna v Dubňanech bude zavřena do středy 24.4.

Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Jak funguje chladnomilný bentonit

V období pokročilého podzimu vinaři tráví naprostou většinu času souvisejícího s vínem ve sklepích. Hlídají u mladých vín zbytkové cukry, kyselost, sirku a začínají čeřit. I když je pravda, že v některých vinicích ještě může probíhat vinobraní, většina už je pod střechou. Vlastně pod zemí. Jinými slovy - je čas se zavřít do sklepa a věnovat se vínům. A s tím i souvisí dnešní téma - bentonit, který funguje i v chladnějších podmínkách.

Zbyněk Kopeček, 6.11.2021

Co je to bentonit

V této souvislosti se mě vinaři ptají na různé preparáty, jejich vliv na budoucí víno a také na jejich účinnost. Mezi nejvíce diskutované patří bentonit. Toto téma jsme už probírali mnohokrát. O co jde, tedy víme. Jsou to zeminy, obsahující silikáty vápníku, sodíku a hliníku, které se vyznačují adsorpční schopností vůči rozpuštěným bílkovinným látkám ve víně. Bentonit se používá k tomu, aby víno bylo stabilní i při změnách teploty. Používá se rovněž na odkalení nebo čeření, zjemnění chuti a také k odstranění některých vad ve víně. 

Výrobků obsahujících bentonit je celá řada a některé jsou speciálně vyvinuté pro určité typy vín a, nebo prostředí, kde je používáme. Jeden z vinařů se mě ptal, proč chladnomilný bentonit Eiwex je vhodný do studeného vína a například NaCalit už ne. Vždyť jde stále jen o bentonit. A ten má stále stejné vlastnosti.

Bentonit je v podstatě hlína.

Vliv teploty na účinek bentonitu

Vždycky jsem doporučoval bentonit typu BentoHill V Clear nebo Plusgran Gel při použití zahřát na minimálně 12 stupňů. Jednak to doporučují výrobci a jednak to má logiku. Ve vyšších teplotách probíhá usazování kalů rychleji. Hlavním faktorem pro usazování, je přítomnost pektinu a glukanu, které snižují rychlost usazování. Pokud je jejich obsah vysoký, hůře se usazují, zejména ve studeném víně. Proto hustší a sladší vína se čistí pomaleji. Všechny bentonitové výrobky jsou v podstatě složeny ze sodíku a vápníku.

Poměry těchto složek určují jejich použití. Je jasné, že přesné složení jednotlivých výrobků na obalu nenajdeme. Jde o přísně střežené výrobní tajemství a tak nám nezbývá, než věřit popisu a dávkování. 

V mém případě ale praktické použití vždy potvrdilo, že výrobce měl pravdu. Tak kupříkladu chladnomilný bentonit Eiwex granulát má dle údajů výrobce, které jsme si vyžádali, vyšší podíl vápníku a ten má vliv na spad kalů a nižší usazeniny i v chladných podmínkách. Jak jsem uvedl, na bentonitech většinou není uveden podíl složek. 

Proto doporučuji víno při použitím nechladnomilných bentonitů zahřát. Je možné, že „zaberou“ i v chladném prostředí, ale na výsledek si budete muset i několik týdnů počkat. A výsledek nejistý. 

Pozor na enzymy

I použití Enzimů v přípravě rmutu má vliv na číření. Když enzym použijete, omezíte v moštu množství pektinu, či v případě botrytidy glukanu a vína se vám pak lépe čistí. Enzym pak deaktivujete právě bentonitem, takže jeho působení se zastaví v pravý čas. 

Omlouvám se za dnešní, trochu složitější téma. Ale i to je vinařský svět. Stále se vzdělávat a zkoušet nové postupy.

Další článek, zabývající se nejen bentonity, ale celým procesem čiření vín najdete zde.

Související produkty

BentoHill V Clear 500 g

59 Kč
Velmi čistý aktivovaný bentonit.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 500 g

45 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

BentoHill Plusgran Gel 1 kg

75 Kč
Vysoce kvalitní bentonit na sodno-vápenaté bázi.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Doporučujeme
 TOP PRODUKT
69 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C! Vhodný pro odstranění tepelně labilních bílkovin u vína, moštů atd. Je vhodný také ke snížení obsahu taninů a k zastavení kvasných a jiných procesů.
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 20 kg

1 099 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C!
+ -
ks
skladem

Bentonit Eiwex granulát 5 kg

309 Kč
Vynikající přírodní granulovaný bentonit, účinný již od 6°C!
+ -
ks
skladem

Další články

Výroba domácího ovocného vína, příprava a kvašení + recept

Kategorie: Podzim

Výroba vína není jenom o hroznech. Stále oblíbenější jsou také domácí vína z jiných druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Je to zábavný proces, který může dělat každý, a konečný produkt v podobě vlastního vína je nejen chutný, ale také jeden ze způsobů, jak si užít čas s přáteli a rodinou. V tomto článku vám ukážu, jak připravit kvašení na jeho následný zdravý průběh, v čem víno vyrábět a padne zde i několik základních zásad pro výrobu ovocných vín. Dodržení správných postupů lze vytvořit opravdu vynikající produkt, tak proč to nevyzkoušet? Čtěte dále.

Jak vyrobit víno z nahnilých hroznů

Kategorie: Podzim

Počasí posledních týdnů je jako na houpačce. Krásné a teplé dny se začaly střídat s těmi deštivými. A právě kvůli tomu musíme někdy sbírat hrozny, které nejsou v nejlepší kondici a jsou napadeny plísní šedou. V následujícím článku si popíšeme důležité kroky k eliminaci možných problémů v budoucím víně. Nebo alespoň k jejich zmírnění.

Zpracování moštu a příprava na kvašení

Kategorie: Podzim

Neuvěřitelně letní počasí dohání zpoždění zralosti révy. Takřka tropické dny vhání cukr do bobulí a přehodnocuje tak plány vinařů na sběr. Takže co je připraveno a zdravé, posbírejme co nejdříve. Ale jak vlastně po sběru postupovat? Jak zpracovat a připravit mošt na to, aby se proměnil v lahodné mladé víno? Čtěte dále.

Jak správně vybrat kvasinky

Kategorie: Podzim

Kvasinek dnes máme (zaplať pánbůh) velké množství druhů a na své si u nás přijde opravdu každý vinař se všemi možnými nároky na hotový produkt. Jak se ale v nich vyznat a které konkrétně použít? Pomůže následující stručný přehled.

Některé mladé vína potřebují čas

Kategorie: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku