Nyní nastává ta správná doba zimnímu řezu, neboli jak my vinaři říkáme, stříhání vinice. Musíme zejména brát ohled na to, jakou odrůdu stříháme, a podle toho ji tvarovat.
Existují jednokmenné tvary nebo vícekmenné. Více kmínků znamená pro révu větší kubaturu stařiny. To obnáší i to, že na takových keřích je přírůstek letorostů kratší a tím pádem i omezení plodnosti a menší hrozny.
O konkrétních způsobech zimího řezu, včetně videí a ilustrací pojednává speciální článek zde >>
Více kmínků se používá u plodných odrůd jako je VZ, nebo MT, a nebo na suchých místech. Takže nechávat si takzvaný záložní kmínek u jiných, než vysoceplodných odrůd jen zbytečně vysiluje keř. Plodonosné větve neboli tažně jsou vrcholový tvar. Jejich zakrácení nám ovlivní úrodu. Když chci, aby se každoročně opakovali přiměřeně velké sklizně, středně jakostní a zároveň aby keře slušně rostly, dávám nízké zatížení 4-6 oček pro odrůdy VZ, MT, RV, MP, AN, ZW,CM a DRF. Střední zatížení, to je 7- 8 oček necháme odrůdám Rulandy, CH, NE, MM, FR či RR. A velké zatížení 9-10 oček je pro TČ, SG,VČR.
Docent Michlovský, jeden z nejlepších vinohradníků a šlechtitelů v ČR mě seznámil se svou zkušeností u nové výsadby. Tvrdí, že první plodné roky nové vinice u bílých odrůd zatíží maximální rozumnou mírou. Tím jakoby roztlačí keře k životu v dalším období. A pak, asi po 8 letech teprve přejde k redukčnímu řezu. Je to odvážný postup. Nářadí k této práci je jasné. Pokud možno co nejkvalitnější a ergonomicky nejpohodlnější nůžky.
V minulém roce nebyly žádné významné nemoci a rovněž se zdá, že letos i ještě nějaký ten mráz léčitel bude. V souvislosti s mrazem zásadně doporučuji nezapomenout všechny řezy větší jak 2 cm ošetřit štěpařským voskem. Nejde o žádnou velkou investici, ale zásadně tímto ošetřením zabráníte jak nemocem keře, tak jeho vysychání.
zpět
Kategorie: Zima
Vinice i sady si v tomto zimním období opět žádají naši přítomnost ať už zimním řezem, vázáním, roznášením dravého roztoče nebo třeba také ošetření zimních ran po řezu, o kterém se tu budeme bavit. Řekl bych, že většina vinařů tuhle činnost ve vinici neprovádí, což je velká chyba. Popíšeme si, co může vést k tomu, když řezné rány neošetříme a taky čím provést ochranu.
Číst celý článek
Kategorie: Zima
Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.
Číst celý článek
Kategorie: Zima
Zimní řez považujeme za nejdůležitější práci ve vinici, jehož hlavním cílem jsou udržení správného tvaru keře, regulace plodnosti a udržení správné rovnováhy. Kdy jej ideálně začít? Má na to vliv výběr odrůd ve vinici? Jednoleté, dvouleté, nebo staré dřevo? A jak je to s množstvím oček na keři? Čtěte dále.
Číst celý článek
Kategorie: Zima
Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.
Číst celý článek
Kategorie: Zima
V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, i když v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.
Číst celý článek