Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 901 761 9:00 - 17:00

Rádce pěstitele

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Lehké a skvělé - nerezové nádoby

Původně jsem chtěl do titulku napsat „Nerezové nádoby na víno“. Nakonec jsem slovíčko „víno“ vynechal. Nerezové nádoby jsou fenomén. V malých sklepích našich vinařů a pěstitelů mají své místo. Jejich výhody ale neznají jen vinaři. Kupují je pálenkáři, medaři, malovýrobci piva a mnoho různých jiných profesí, které potřebují kvalitně uskladnit svůj výrobek, bez rizika znečištění či inexe jiných pachů a chutí.

Ve vinařství a v poslední době zejména u malovinařů, je jejich nárůst nákupu největší. Je to dané také tím, že cena klesla oproti minulé dekádě nejméně o 50 %. Kvalitní nerezovou nádrž o objemu 150 l, včetně plovoucího víka, duše, tlakového ventilu a nerezového vypouštěcího ventilu tak u nás Vychází okolo 4 599 Kč. To je absolutně nejlepší cena v ČR.

Vinaři oceňují na těchto výrobcích několik věcí. Například lehkost. Ta je důležitá nejen při manipulaci a uložení. Výše uvedená 150 l nádrž váží jen 8 Kg! Další skvělou vlastnost vinař ocení při vymývání, které jde opravdu snadno. Je tedy o mnoho lehčí jak skleněný demižon 50 litrů v koši. Díky ušlechtilé nerezové oceli, což je vlastně legovaná ocel, která obsahuje vysoký podíl chromu (a také dalších kovů jako niklu, molybdenu, titanu a dalších), nemusí být stěna příliš silná.

Na vnější stěně vytváří chrom spolu s vzdušným kyslíkem pasivní vrstvu, která nepropouští kyslík, a tím je legovaná ocel chráněna před rezavěním. Při porušení této vrstvy putují ionty chromu z oceli na povrch, a tím tak opět uzavírají pasivní vrstvu. Tento proces je ale možný jen omezeně, protože v daném místě se postupně snižuje koncentrace chromu. Nerezovou nádobu si tak musíme chránit. Zejména před porušením jinými kovy nebo nevhodnými přípravky. Pak přichází k tzv. bodové korozi, tedy kdy tečky v chromu se brzy stanou malými dírkami. Vzhledem k vzniku vinného kamene, jeho odstraňování a možnosti čištění má velký význam opracování povrchu. Čím hladší tím lepší. Proto má dnes naprostá většina těchto výrobků leštěný povrch takzvaným kroužkováním.

Při čištění nesmí být v žádném případě použit přípravek obsahující chlór, který je pro nerez smrtící. Nedoporučoval bych ani žádné ocelové kartáče či škrabky. Osobně mám velmi dobrou zkušenost při odstraňování vinného kamene ze stěn pomocí horké vody. Napřed nádrž vystříkám studenou vodou a pak opatrně a jemně pustím po stěnách vřelou vodu třeba z varné konvice. Díky tepelnému pnutí plechu se kámen uvolní a hladce sjede na dno.

Další nezanedbatelnou výhodou je i odvod tepla. Zejména při kvašení tak lze výrazně ochladit mošt i obyčejným větrákem či kropením studenou vodou. Jsou také výborné pro svou variabilitu, možnost použití pro všechny druhy vína.

A asi největší výhodou v našich podmínkách malých sklepů je plovoucí víko. Díky tomuto zařízení, které hermeticky uzavře nápoj v jakémkoliv momentálním objemu, můžeme konečně v klidu ochutnávat, zkoušet a odebírat vína z nádob, aniž bychom měli špatné svědomí čím nádobu opět doplnit. Svět sklepů je tak zas o něco pestřejší!

Abych nezapomněl, sklizeň se nekompromisně blíží a rád bych připomněl s čím se ve Vinařském dome v Dubňanech můžeme pochlubit. Letos vám již druhým rokem nabízíme špičkové odrůdové kvasinky řady FermiHill či prémiové francouzské Anchor®, na zpracování hroznů a moštu také máme enzymy Rapidase a antioxidanty Tan Fruit. Samozřejmostí je také široká škála také bentonitů, čiřidel kyselin, a také „větších“ technologií, jako jsou kvalitní mlýnkoodstopkovače, lisy, čerpadla, filtry, kádě i mnoho druhů láhví. Opět prodáváme cukr krystal, a to za cenu 16,30 Kč včetně DPH, v balení 25 kg (což jistě ocení záda nejednoho vinaře, který se loni musel tahat s 50 kg pytli…).

Takže, my jsme na vinobraní připraveni, a vy?

-------------------------------------------------------------------

Přečtěte si také:

Bílkoviny ve víně umí vinaři znepříjemnit život. V podmínkách malovinařů na ně nejlépe zabírá kvalitní bentonit. Co vlastně bentonit je a jak se používá?

----------

Síra ve víně? Víte že je používali již staří římané? A jak s ní zacházet? Vše ve článku s názvem Síření vína - proč a jak.

----------

Kyseliny mají na víno velký vliv. Právě o nich je článek s názvem Úprava kyselosti mladých vín.

----------

Zimní řez je nejdůležitější pracovní úkon ve vinici. Vše co o něm potřebujete vědět, najdete zde

---------

Mezi nepříjemnosti, které mohou ve vinici, sadu či zahradě nastat, jsou škody způsobené zvěří a krtky. O tom pojednává speciální článek s názvem Místa, kterým se rádi vyhnou.

----------

Stále můžete pomoci rostlině a půdě fantastickým přírodním hnojivem Alginit. Zadržuje vodu, dodává stopové prvky, brání vyplavování živin, váže na sebe těžké kovy a mnoho dalšího. Více ve článku Nic lepšího tady nebylo...

----------

Akce:

Související produkty

Čerpadlo Rover BE-M 20

1 990 Kč

+ -
ks

FermiHill Rose 100 g

149 Kč

+ -
ks

Vinařská technologie

419 Kč

+ -
ks

FermiHill Ryzlink 20 g

39 Kč

+ -
ks

Nerezová nádrž 1000 l typ DDR

16 499 Kč

+ -
ks

Rapidase Expresion 15 g

99 Kč

+ -
ks

Nerezová nádrž 200 l typ TRE

4 999 Kč

+ -
ks

Tan Fruit Blanc 100 g

179,01 Kč

+ -
ks

Nerezová nádrž 100 l typ TRE

3 999 Kč

+ -
ks

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku