Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Korkové zátky a špunty

Zátky, nebo chcete-li špunty, korky, silikony, ocťáky, korunky a nevím kolik mají ještě názvů, je samozřejmě mnoho typů, tvarů a z různých materiálů. Korkové, plastové či kovové i skleněné. Já osobně preferuji korkové.

Výhoda korkových zátek

Korkových špuntů si cením pro jejich (zatím) cenovou dostupnost, poměrně slušnou kvalitu za přijatelnou cenu a hlavně umožňuje vínu se rozvíjet přirozenou cestou. Při výběru správného korkového špuntu je důležité určit si, jak dlouho bude víno v láhvi zavřené.

Typy korkových uzávěrů

  • Přírodní celekorkové špunty - k ležení v láhvi 5 i více let
  • Technické uzávěry (aglomerové korky) - k ležení v láhví 1-5 let
  • Plastové uzávěry - k ležení do 1 roku

Kompletní přehled korkových zátek a špuntů najdete v kategorii Korkové zátky.

Přírodní korkové zátky

Jedná se o tradiční a léty ověřený uzávěr, který je ideální z hlediska organoleptických vlastností a ochrání víno před vnějšími vlivy. Tento typ uzávěru je vyroben z korkového dubu (Quercus suber). Sklizeň korkové kůry začíná u stromů starých cca 20 let a pak opakovaně každých 10 let. Korky používané jako uzávěry pro láhve na víno se obvykle vyrábění až při třetí sklizni. Nejkvalitnějí korkové zátky na víno pocházejí ze stromů starých i stovky let. 

Špunt z přírodního korku propustí za rok asi 1 mg kyslíku. Jedná se o velmi malé množství, které pomáhá kvalitním vínům ještě více se vyvíjet. Velmi malé procento korků zanechá ve víně pachuť, což postupně vede k používání jiných, alternativních typů uzávěrů. 

Z hlediska vyšší ceny doporučuje používat kvalitní přírodní korky na velká vína, které plánujeme nechat ležet v láhvi delší dobu.

Quercus suber - přůřez korkovým dubem

Obr. Průřez korkovým dubem

Technické korky

Do této skupiny řadíme korky kombinované z různých materiálů a drceného (aglomerovaného) korku.

Korek DIAM

DIAM je zátka vyrobená z korkového mikrogranulátu, který je stejnou metodou jako je káva zbavována kofeinu, zbaven veškerých škodlivých příměsí. Touto metodou je za nízké teploty a vysokého tlaku z korku odstraněno na 170 škodlivých sloučenin, z nichž 14 má přímý vliv na chuť vína a způsobuje vady v jeho chuti. Jednou z nich je známý trichloranisol ( TCA), který způsobuje zápach vína po korku.

Výrobce, který je členem skupiny OENEO Group /této skupině patří také např. značka „Remy Martin“ nebo výroba sudů značky „SEGUIN MOREAU“/ garantuje absolutně nulovou hodnotu TCA ve všech DIAM zátkách a proto zde pachuť po korku nepřipadá v úvahu. Korkový granulát je navíc smísen s tzv. „mikrosférou“, což jsou zjednodušeně řečeno mikroskopické plastové bublinky, v zátce naprosto neviditelné, které zátce DIAM zajišťují vysokou a především dlouho trvající pružnost.

Korek DIAM

Obr. Korek DIAM

Kombinované zátky

Velmi kvalitní a cenově dostupné jsou tzv. dvouploškové nebo čtyřploškové korkové zátky.  Dvouplošková zátky mají z obou stran plošky celého korku a mezi nimi je korek drcený, lisovaný za vysokého tlaku, bez použití lepidel. Poměr cena/kvalita je u tohoto typu velmi příznivá a víno může pod takovým špuntem ležet a zrát i několik let.

 Čtyřplošková zátka je slepená ze čtyř dílů masivního korku a je v podstatě stoprocentní.

Plastové korky

Pokud potřebujeme lahvovat mladé víno, které plánujeme do roka či dvou vypít, můžeme použít místo přírodního korku plastové nebo silikonové zátky. 

Pokud máte víno, kterého si velmi ceníte, nenechejte nic náhodě a zazátkujte jej kvalitním korkem. Pokud máte dobrou zátkovačku, špunty rozhodně před láhvováním nenamáčejte. Hrozí přenos nežádoucích bakterií do vína  a pak jeho znehodnocení. 

Termokapsle

Na zátku patří termokapsle. Nejde jen o estetickou záležitost. Termokapsle zabraňují průniku plísně do korku a potažmo i vína. Přesto dovolí, aby ve vínu probíhal mikro oxidační proces. 

Lahvování patří mezi nejtradičnější a staletími odzkoušené archivování vín. Také u nás na Moravě v poslední době i malí vinaři svá nádherná vína do láhví ukrývají.  Vlastně se také při přípravě na tento nikterak jednoduchý proces vzdělávají. A to je jenom dobře.

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dub_korkov%C3%BD

https://www.diam-bouchon-liege.com/

 

Související produkty

Zátka Colmated 45x24

2,20 Kč
Velmi esteticky krásná přírodní zátka za příjemnou cenu. Vhodná pro skladování v láhvi maximálně do 2 let.
+ -
ks
skladem

Korek 42x24,2 DIAM 3

6 Kč
Korek prvotřídní kvality vhodný především pro vína určené k mnohaleté archivaci. Speciální technologie výroby vylučuje hrozbu hrozby pachutě po korku.
+ -
ks
skladem

Korek 44x24,5 DIAM 2

5,50 Kč
Korek prvotřídní kvality vhodný především pro vína určené k mnohaleté archivaci. Speciální technologie výroby vylučuje hrozbu hrozby pachutě po korku. Vhodná pro skladování v láhvi maximálně do 2 let.
+ -
ks
skladem

Zátka 1 + 1 B 39x23,5

3,90 Kč
Zátka s tělem z aglomerátu a disky z přírodního korku na koncích. Vhodná pro skladování v láhvi maximálně do 2 let.
+ -
ks
skladem

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku