Powered by Smartsupp
Vinařský dům KOPEČEK

Pomůžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jaro Léto Podzim Zima Postřehy

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Taniny do vína - jak na to

Při konzumaci vína se nám nabízí příležitost poznat a ocenit obrovské množství vjemů, které nám nabízí. Mezi tyto vjemy patří i chuťové dojmy, které jsou výrazně ovlivněny přítomností taninů v daném vínu. Taniny jsou organické látky, které se nacházejí v slupce, stoncích a semenech hroznů a lze je také do vína pro zlepšení jeho senzorických vlastností dodatečně přidávat. V druhé části speciálu o taninech se podíváme na praktické použití těchto přírodních produktů.

David Neduchal, Vinařský dům Kopeček, 27.2.2023.

Kdy taniny aplikovat

Načasování aplikace taninů hraje poměrně velký vliv na výslednou chuť. Použít je přitom můžeme v průběhu celého procesu výroby vína. Od aplikace do rmutu až po lahvování. 

Každý tanin je vhodné použít v jiné fázi, proto se v tomto článku zaměříme na praktické využití taninů, které mimo jiné u nás nabízíme. Je jich mnoho druhů a každý si jistě najde ten pro své víno nejvhodnější.

Rmut

Tanin lze aplikovat na rmut před začátkem macerace při nakvášení, což pozitivně ovlivňuje polymerizační reakci antokyanů a taninů. (Pozn.: antokyan je červené barvivo ve slupkách modrých hroznů a při nakvášení se uvolňuje). 

Použitím taninu ihned po odstopkování se předchází oxidačním procesům, které by nepříznivě ovlivnily funkci antokyanů. Taniny dokáží navázat přítomný kyslík, díky čemuž zabraňují reakci s antokyany a zároveň chrání oxidativní enzymy, které mají za následek degradaci barviv

Který tanin v této fázi použít, to záleží hlavně na zdravotním stavu hroznů. Pokud mám surovinu, která je 100% zdravá, lze úplně vynechat ošetření sírou a použít jen tanin Fermitan Harvest Hill, který má právě silný antioxidační účinek. V případě, že máme (byť jen malé procento) nahnilých bobulí, je lepší zvolit komplexní přípravek na bázi síra + kyselina askorbová + tanin. Takový přípravek, který spolehlivě funguje, se nazývá Tan Fruit Blanc (pro bílé hrozny) a pro modré hrozny je Tan Fruit Rouge

U rmutu z modrých hroznů, je vhodný použít tanin Premium Color, který inaktivuje oxidázu, která cenná barviva znehodnocuje.

U rmutu z modrých hroznů je potřeba důkladně hlídat oxidázu, která může mít negativní vliv na výslednou barvu i celkovou chuť. Výborné řešení je tanin Premium Color.

Začátek kvašení

Kvašení probíhá v nádobách, ve kterých bychom měli nechat rezervu alespoň 10 % prostoru, o který může kvasící víno zvýšit objem. Do doby začátku fermentace to však může trvat i několik dní. A právě během této doby dochází k oxidaci na povrchu. 

Než se nám kvasinky ujmou, můžeme mošt chránit taninem např. Premium UVA nebo Fermitan Harvest Hill

Výhodou použití taninů v počátku fermentace je to, že taniny se lépe zapracují a působí v hotových vínech komplexně a strukturovaně, proto v této fázi můžeme volit vyšší dávky. 

Zrání bílých vín

Po skončení alkoholové fermentace využíváme taniny pro vylepšení struktury a celkového profilu vína. Tady už je použití taninu velmi individuální.

Pokud byste si nebyli jistí, který by mohl být pro vaše víno nejvhodnější, stačí k nám donést malý vzorek vína a my vám doporučíme ten pro vás nejvhodnější. Jde to i po telefonu či dotazem, ale pokud produkt nemáme možnost přímo ochutnat, je to trochu věštění z křišťálové koule. Obecně ale můžeme říci, že

  • u vína, ve kterém chci podpořit ovocitost, zvolím Fermitan Tutti - Frutti White Hill, který zajišťuje příjemné svěží ovocné tóny, poskytuje vínu širší aromatickou komplexnost, plnost a strukturu,
  • víno, ve kterém potřebuji zlepšit tělnatost, doporučím Premium UVA nebo Fermitan Green Hill (katechinický tanin, extrahovaný z lístků zeleného čaje),
  • pokud se u bílého vína experimentuje s nějakou sudovou barikovou alternativou, což je mimochodem velice zajímavá a příjemná věc, můžeme jej podpořit taninem Premium Limousin.

Takto bychom mohli pokračovat dál a dál, takže pokud si nejste jistí, neváhejte se s námi poradit.

 První část speciálu o vinařských taninech, kde se dozvíte, co to vlastně tanin je, jaké máme jeho typy a k čemu slouží, najdete v tomto odkaze >>.

Zrání červených vín

Po ukončení alkoholové nebo následně jablečno - mléčné fermentace se tanin používá rovněž pro zlepšení celkové struktury vína a ochrany před oxidací. Samozřejmě i tady platí, že zvolení taninu je individuální záležitostí. Proto uvedu pár svých myšlenek, jak bych postupoval:

  • ovocná červená vína podpořím taninem s pozitivní aromatickou komplexností, jasná volba je zde Fermitan Tutti - Frutti Red Hill,
  • tělnatost vína zvyšuje ušlechtilý extrahovaný dub, v tomto případě bych zvolil 100 % čistý Premium Whisky Lattone,
  • pokud necháme zrát červené víno ve starších dřevěných sudech, doporučoval bych Premium Limousin, který do vína dodá nádherný a jemný nádech bariku,
  • pro špičková červená vína s velkým potenciálem zrání je zde Ferrari mezi taniny, tedy Premium Tostato.

Před lahvováním

Aplikace taninu do vína v pozdních stádiích zrání má za následek pozitivní ovlivnění senzorických vlastností vína, včetně stabilizace barvy červených vín navázáním taninu na antokyany. Ale pozor na dávkování

Taniny chtějí vždy čas na zapracování, proto pokud se rozhodnete pro tento termín, tak volte nižší dávky taninu, jinak riskujete nepříjemnou svíravost ve víně.

Jaké konkrétní taniny existují

Jak již bylo řečeno, každé víno má své specifické vlastnosti a požadavky, proto taninů existuje velké množství. Co jich však všechny spojuje, je vysoká kvalita přírodního materiálu a záruka původu z vyhlášených zemědělských oblastí. Nyní si je všechny představíme.

FermiTan Harvest Hill - vyroben ze dřeva, vhodný na macerace a podpoření čiření, má silný antioxidační účinek,

FermiTan Green Hill - vyroben z lístků zeleného čaje, vyšší stabilizace bílkovin, podporuje strukturu vín, zvyšuje komplexní aroma,

FermiTan Tutti - Frutti White Hill - vyroben z ovocných stromů, zlepšuje svěžest a ovocitost u bílých a růžových vín

FermiTan Tutti - Frutti Red Hill - vyroben z ovocných stromů, podporuje strukturu a zvyšuje ovocné tóny u červených vín, převážně pak červených plodů, redukuje proces zrání u přezrálých hroznů,

Premium Whisky Lattone - vyroben z amerického dubu, k oživení starých sudů, zlepšuje chuti vína, zvyšuje odolnost proti oxidaci,

Premium UVA - vyroben z hroznů, zvyšuje odolnost před oxidací, dodává plnost a svěžest, při použití v moštech a mladých vínech vyrobených z hroznů napadených Botrytis cinerea zabraňuje působení oxidačních procesů způsobených botrytickými enzymy,

Premium Color - jedná se o směs katechických, elegických a galických taninů, vyroben je z dubu, kaštanu, hálky a hroznu, slouží k extrakci a stabilizaci červených vín, dodává jemné vanilkové aroma,

Premium Limousin - vyroben z vysoce kvalitního opalovaného francouzského dubu, vhodný pro zrání ve starých sudech, stabilizuje barvu, doporučený také pro vína zrající ve starých dřevěných sudech, které již neuvolňují třísloviny, poskytuje elegantní vanilkové aroma,

Premuim Tostato - vyroben z žíhaného dubového dřeva, zvyšuje plnost, poskytuje jemnou tříslovinku, plnější tělo a bohatší aroma s jemným nádechem čokolády, vanilkové "boise" a kakaa. Velmi vhodný také pro ostatní nápoje, jako jsou destiláty, cidery a pod.

Tolik k tématu taninů. Vybrali jste si ten svůj? Pokud si nejste jisti, kontaktujte nás, my vám poradíme a jistě spolu vybereme ten nejvhodnější.

Ve sklepích máme vína čistá. Základní odkalení, i školení vín je pomalu za námi. Vinaři, kteří chtějí svá mladá vína co nejrychleji pustit do světa, je musí na tuto cestu připravit. Jedním z kroků je jednoznačně i filtrace vín. Jak na to? Dozvíte se ve článku Filtrace a její zásady >>.

Související produkty

FermiTan Harvest Hill (Easy Tan Harvest SG) 20 g

39 Kč
Směs elagických taninů pro enologické použití.
+ -
ks
skladem

FermiTan Green Hill 10 g

89 Kč
Katechinický tanin pro použití v enologií.
+ -
ks
skladem

FermiTan tutti - frutti red Hill 5 g

129 Kč
Vysoce kvalitní tanin, vhodný pro červená a růžová vína.
+ -
ks
skladem

FermiTan tutti - frutti white Hill 5 g

89 Kč
Vysoce kvalitní tanin, vhodný pro bílá růžová a šumivá vína.
+ -
ks
skladem

Premium Whisky Lattone 5 g

179 Kč
100% čistý tanin, extrahovaný z amerických ušlechtilých dubů nejvyšší kvality.
u dodavatele - na dotaz

Premium® Color 10 g

99 Kč
Vynikající směs taninů pro stabilizaci barvy, inaktivace oxidáz a zlepšení proteinové stability vín.
u dodavatele - na dotaz

Premium® Limousin 10 g

99 Kč
Kvalitní tanin, poskytující větší aromatickou komplexnost a plnost, stabilitu, perspektivu pro zrání, ...
+ -
ks
skladem

Premium® Tostato 10 g

249 Kč
Nejlepší z nejlepších. Tanin z opalovaného dubového dřeva vhodný pro vína, destiláty i ostatní produkty.
u dodavatele - na dotaz

Premium® UVA 10 g

169 Kč
Špičkový tanin rozsáhlého využití a vlastností.
u dodavatele - na dotaz

Další články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategorie: Postřehy

Akumulátorové nůžky a další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategorie: Postřehy

Loňská úroda vína je poslední, kdy nemusíme na etiketách označovat nutriční hodnoty vína v lahvi. A nejenom to. Po letošním vinobraní nás čekají další povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak napravit (nejen) přesířené víno

Kategorie: Postřehy

Jak se blíží vinobraní, snaží se vinaři vyprázdnit své sklepy a houfně lahvují. Může se stát, že při této překotné činnosti udělají chybu. Nejčastější je, že víno je před lahvováním neupravené, fádní a přesířené. Existuje nějaké řešení? Kupodivu již ano. A nejde přitom o žádnou šílenou chemií, nýbrž čistý přírodní produkt. Čtěte dále.

Jak fungují postřiky

Kategorie: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategorie: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb..

Rádce pěstitele - newsletter

Přeji si odebírat zajímavé články, rady a tipy pro všechny vinaře a zahrádkáře.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem rozesílky newsletteru

Znalostiv oboru na trhu

Skvělé cenyjedny z nejlepších

Dopravajiž od 49 Kč

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rychlostdodání a dopravy

Produkt byl vložen do košíku